Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Karadenizlilerin "kuş dili"nin UNESCO kültürel miras listesine alınması

Kültür ve Turizm Bakanlığından, Doğu Karadeniz'in derin vadilerinde yankılanan ve yöre insanlarının birbirleriyle anlaşmasını sağlayan "ıslık dili"nin, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmesine ilişkin kararın oy birliğiyle alındığı bildirildi "Hıdırellez" de UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirilmek üzere UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda görüşülecek

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığından, Doğu Karadeniz'in derin vadiler arasında yankılanan ve yöre insanlarının birbirleriyle anlaşmasını sağlayan "ıslık dili"nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmesine ilişkin kararın, oy birliğiyle alındığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin milli unsurlarından birinin daha, somut olmayan kültürel dünya mirası olarak koruma altına alındığı belirtildi.

Doğu Karadeniz'in yalçın dağlarından yükselen, halk arasında "kuş dili" olarak da bilinen, yüzlerce yıllık "ıslık sesi"nin artık UNESCO listesinde olduğu bildirilen açıklamada, "Derin vadiler arasında yankılanan ve insanların birbirleriyle anlaştığı 'ıslık dili' UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı." ifadesi yer aldı.

Yaşanılan dönemdeki teknolojide adeta kaybolmaya yüz tutan milli iletişim geleneğinin, Güney Kore'nin Jeju adasında gerçekleştirilen UNESCO toplantısında listeye alındığı kaydedildi.

- "Islık dili bu listeye 2016'da sunuldu"

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, geçen ay UNESCO'nun üst düzey icra organı olan yürütme kuruluna seçildiğini anımsattı. Türkiye'nin bazı kültürel unsurlarının Acil Koruma Bekleyen Somut Olmayan Kültürel Unsurlar Listesi'nde de yer aldığına işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Islık dili bu listeye 2016 yılında sunuldu. Yüzlerce yıllık milli geleneğimiz, UNESCO'nun Güney Kore'deki toplantısında büyük ilgi gördü ve oy birliğiyle bu listeye dahil edildi. UNESCO'nun Türkiye saati ile sabaha karşı gerçekleşen oylamasında, bir kültürel unsurumuz daha Somut Olmayan Dünya Mirası olarak kaydedildi. Bugüne kadar Türkiye'den temsili listeye 14 unsur alındı. Acil koruma gerektiren unsurların yer aldığı listede ise ilk defa yer alınmaya başlandı.

- Hıdırellez de gündemde

Türkiye ve Makedonya'nın ortak bir dosya olarak sunduğu "Hıdırellez"in de UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirilmek üzere UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda görüşüleceği belirtildi.

"Hıdırellez"in de 15'inci unsur olarak temsili listeye dahil edilmesinin beklendiği bildirildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English