Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Kanseri önlemek mümkündür, öncelik..."

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, kanser hastalığında önceliğin hastalığın erken teşhisi değil, bedeni sağlıklı tutup hastalanmayı engellemek olduğunu belirtti.

“Kanseri önlemek mümkündür, öncelik...“
Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Dünya Kanser Günü'nün, kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı arttırmak, erken tanı ve tedavi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla her yıl ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklere sahne olduğunu belirten Karaca, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu belirtti.

Karaca açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde en çok görülen çeşitleri erkeklerde akciğer kadınlarda ise meme kanseridir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Kanseri önlemek mümkündür ve öncelik, hastalığın erken teşhisi değil, bedenimizi sağlıklı tutup hastalanmayı engellemektir. Ayrıca doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Bu oran gerçekten büyük orandır. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.

Gelecekte giderek daha büyük ve ciddi bir toplum sağlığı sorunu olacağı öngörülen kanserin meydana getirdiği ruhsal sonuçları, bunları tanıma ve tedavi etme süreçleri önemlidir. Kanserin ruhsal ve toplumsal yönleri göz ardı edilmemesi gerekir. Kanseri her aşamada önlemenin, erken tanı ve tedavinin sağlanmasının ve kanserli hastalara yaşamlarının her döneminde gereken destek ve katkının sağlanmasının koşulları sağlanmalıdır. Kanser sadece bu hastalığa yakalanan bireyi değil tüm ailesini ve yakınlarını derinden etkileyen bir durum olarak değerlendirilmeli ve ona göre bir mücadele yaklaşımı geliştirilmelidir. 

Toplum olarak Sağlık Bakanlığımızın yönergeleri doğrultusunda yapılan tüm çalışmalara gerekli özeni göstermeli, üzerimize düşen sorumluluklar çerçevesinde bu toplumsal sağlık sorununa karşı mücadeleye ve bilinçlenmeye devam etmeliyiz. Devlet ve toplum olarak biz farkındayız, kanseri yeneceğiz" 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English