Son Dakika Haberler

"Şu anda istihdama yönelik teşviklerimizi gözden geçiriyoruz. 2018 yılında da istihdama yönelik birtakım teşvik ve tedbirlerimiz olacak ama bunları önümüzdeki günlerde netleştirdikten sonra açıklayacağız" "Bu aydan itibaren enflasyonda bir düşüş trendi göreceğiz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, şu anda istihdama yönelik teşvikleri gözden geçirdiklerini belirterek, "2018 yılında da istihdama yönelik birtakım teşvik ve tedbirlerimiz olacak ama bunları önümüzdeki günlerde netleştirdikten sonra açıklayacağız." dedi.

Elvan, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Elvan, sonuçların memnuniyet verici olduğunu, sanayi üretiminde, iç talep ve yatırımlarda ciddi artış kaydedildiğini söyledi.

Elvan, gelecek yıl yatırımların daha iyi noktaya geleceğini düşündüklerini belirterek, "Gelişmiş olan ülkelerde, gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle Avrupa'daki ekonomik büyüme, ekonomik canlanma sürdüğü müddetçe 2018 yılında da bu büyümemiz güçlü bir şekilde devam edecek." ifadesini kullandı.

Dördüncü çeyrekte de göstergelerin iyi seyrettiğine dikkati çeken Elvan, yıl sonu için yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme olacağına inandığını belirtti.

- "İşsizliği tek haneye indirmek belki biraz süre alacak"

Elvan, şu anda istihdama yönelik teşvikleri gözden geçirdiklerini dile getirerek, 2018 yılında da istihdama yönelik birtakım teşvik ve tedbirler olacağını ancak bunları önümüzdeki günlerde netleştikten sonra açıklayacaklarını bildirdi. Elvan, Orta Vadeli Program'dan (OVP) sapmadan bu tedbirleri almaya devam edeceklerini vurguladı.

İstihdam yaratma konusunda Türkiye'nin başarılı olduğunu söyleyen Elvan, "Biz işsizlik oranlarını aşağı çekiyoruz, çekmeye devam edeceğiz ama tek haneye indirmek belki biraz süre alacak. OVP'nin sonunda da tek haneli rakama inmiş olacağız. Daha erken de inebiliriz açıkçası bu yönde gayretimiz çok, yoğun olarak çalışıyoruz ancak sizin de ifade ettiğiniz gibi iş gücüne katılım oranının bu yükseklikte, bu hızla devam etmesi işsizlik oranını aşağı indirmede biraz daha ağır gitmemize neden oluyor." dedi.

- "Bu aydan itibaren enflasyonda düşüş trendi göreceğiz"

Elvan, enflasyonla mücadeleye kararlı şekilde devam edeceklerini belirtti. Enflasyon artışındaki üç temel faktörün, kur oynaklıkları, petrol ve gıda fiyatları olduğunu anlatan Elvan, şöyle konuştu:

"Gıda fiyatlarına yönelik bazı tedbirleri aldık. Bu tedbirlerin bir kısmı uygulamaya konuldu, bir kısmı önümüzdeki yıl mayıs, haziran gibi uygulamaya konulacak. Dolayısıyla özellikle gıdadaki sevk zincirini regüle eden ve bu fiyat oynamalarını da ortadan kaldıran bir yaklaşımı benimsemiş durumdayız. Önümüzdeki günlerde de bunun sonuçlarını alacağımızı düşünüyorum. Baz etkisi de önemli, bu aydan itibaren enflasyonda bir düşüş trendi göreceğiz. Aralık, ocak, şubat, mart ayı gibi devam edecek bu düşüş."

- "Cari açığa, kur paritesi 680 milyon dolar yük getirdi"

Elvan, cari açık konusunda da yapısal bir sorun olduğuna işaret ederek, bu sorunun çözümü yönünde de çok somut adımlar attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini bildirdi.

OVP'de cari dengeyi iyileştirici somut tedbirler ortaya koyduklarına dikkati çeken Elvan, "Cari açığın milli gelire oranı hedefini OVP'de yüzde 4,6 olarak belirlemiştik. Muhtemelen yüzde 4,8 gerçekleşecek gibi görünüyor." ifadesini kullandı.

Elvan, kur paritesinin cari açığa 680 milyon dolar civarında yük getirdiğini belirterek, Türkiye'nin ithalatını azaltacak, cari açıktaki yapısal sorunu ortadan kaldıracak tedbirleri almaya başladıklarını, açığın ciddi ölçüde azalacağını bildirdi.

Bir kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'yi "kırılgan beşli" grubuna almasına ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine de Elvan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bu kırılgan beşli arasına alınmasının son derece adaletsiz bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Özellikle bu gruba alındığını düşünüyorum ki Türkiye, bunu hak etmiyor, işte büyüme performansını hep birlikte gördük. Sanayi üretimindeki artışı, yatırımlardaki artışı, büyümeye olan katkılarını, ihracatımızdaki rekor seviyedeki artışı, bunları bir bütün olarak değerlendirdiğimizde gerçekten ekonomik açıdan Türkiye'nin güçlü bir altyapıya sahip olduğunu, güçlü bir performansı olduğunu görüyoruz. Bu noktada da ben açıkçası Türkiye'ye yönelik yine bir başka algı operasyonunun olduğunu düşünüyorum."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English