Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İran'da askerin "ekonomideki rolü" tartışması

İran Meclisi Başkan Yardımcısı Mutahhari, ordu ve DMO'nun ekonomik alandan çıkması ve kendileriyle ilgili olmayan ticari faaliyetlere müdahale etmemesi, yolsuzluğun önüne geçilmesi bakımından önemli bir adım olacağını söyledi

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İran Meclisi Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari, askerlerin ekonomik alanda faaliyet göstermesi "yolsuzluğa" yol açacağını söyleyerek, "Askerlerin, ekonomik alanlardan çekilmesi ülkenin yararına olacak bir adım." ifadesini kullandı.

İran'ın "Haber Online" ajansına konuşan Mutahhari, İran Savunma Bakanı Emir Hatemi'nin, "Ordu ve Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) ekonomik faaliyetlerini sınırlandıracağı" açıklamasına atıfta bulunarak, söz konusu adımın ülkenin yararına olacağını söyledi.

İran lideri Ali Hamaney'in emriyle, yıl sonuna kadar uygulamaya geçilmesi planlanan "askerin ekonomik faaliyetlerden el çekmesi" açıklamasının önemli bir adım olduğunu belirten Mutahhari, "Askerlerin, ekonomik alandan çıkması ve kendileriyle ilgili olmayan ticari faaliyetlere müdahale etmemesi, onların kendi asıl görevlerine yoğunlaşması ve yolsuzluğun önüne geçilmesi bakımından önemli bir adım." dedi.

Mutahhari, Ordu ve DMO'nun ekonomi ve siyasetten uzak durmasının, hem ülke hem de kendi açılarından yararlı olacağını kaydetti.

İran Savunma Bakanı Hatemi, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Ordu ve DMO'nun kendi alanlarıyla ilgili olmayan ticari faaliyetlerden yıl sonuna kadar çekileceği, söz konusu alanları devretme yetkisinin Hamaney tarafından genelkurmay başkanlığına verildiğini açıklamıştı.

- DMO'nun ekonomideki etki alanı

İran Kurucu Lideri Humeyni tarafından 1979'da kurulan DMO, sekiz yıl süren İran-Irak savaşında tahrip olan yerleşim birimlerinin alt yapısının onarımı için yapılan ihale ve projelere katılarak inşaat ve ticari faaliyetlere müdahil oldu.

Humeyni'nin ölümünden bir kaç ay sonra 1990 yılında Hamaney'in talimatıyla kurulan "Hatem'ul-Enbiya Yapı Karargahı" ile birlikte, DMO için önemli yatırım ve imar işlerinde proje, sunma ve ihalelere girme yolu açıldı. Karargah bu çalışmalarını İran Anayasanın 148'inci maddesindeki, "Silahlı güçler, barış zamanında imar ve yatırım işlerinde kullanılabilir." maddesine dayandırıyor.

Binlerce yüklenici firma ve yüz binlerce çalışanıyla İran'da faaliyet gösteren Karargah, Total, Shell ve Hyundai gibi şirketlerin 2000'li yıllarda Basra Körfezindeki Güney Fars Petrol sahasından ayrılmasıyla, bu yerlerin işletmesini de devralmıştı.

Otoyol, Petrokimya, baraj ve iskan gibi birçok alanda binin üzerinde projeyi gerçekleştirdiği belirtilen DMO'nun ülkede rekabet ortamını bozmaması gerekçesiyle 100 milyar Tümen'in (yaklaşık 30 milyon dolar) altındaki devlet ihalelerine girmesinin kanunen yasak olduğu belirtiliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English