Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İhsan Süreyya Sırma’dan KONTV'ye özel açıklamalar

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve 24 Ekim’e kadar sürecek Konya Kitap Günleri’nde KONTV mikrofonlarına konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, eserleri hakkında bilgiler vererek fuara ilişkin gözlemlerini aktardı.

250 bini aşkın ziyaretçiyle yoğun ilgi gören Konya Kitap Günleri’nde bulunan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma KONTV’ye özel açıklamalarda bulundu. Mevlana’nın şehrine gelmekten dolayı mutluluğunu dile getiren İhsan Süreyya Sırma pandemi dolayısıyla evlere kapanılmasının ardından kısıtlamaların kalkmasıyla beraber böyle etkinliklerin yapılmasının herkes için çok güzel olduğunu vurguladı. Fuarla ilgili memnuniyetini belirten Sırma, “İki senedir pandemiden dolayı bir yerlere gidemedik, okuyucularla buluşamadık. Allah razı olsun Konya Büyükşehir Belediye bu güzel fuarı düzenledi ve biz de okuyucularımızla yeniden buluştuk” dedi. 

“Yazar çoğaldı, okuyucu azaldı”
Dijitalleşmenin artmasına değinen ve bu sebepten dolayı okumanın azaldığının vurgulayan İhsan Süreyya Sırma, “Yazar çoğaldı, okuyucu azaldı. Benim yalancı telefon dediğim dijital telefon çıktı. Haberleri ondan okuyorlar. Kitap okumak azaldı. Bunu çoğaltmanın yolunu bulmamız lazım. O açıdan bu fuarların yapılması gerekiyor.  Emeği geçenleri bu anlamda tebrik ediyorum. Yaratıcımız olan Allah bile Kur’an-ı Kerim’i kitap olarak adlandırıyor. İnsan hayatında kitap çok önemlidir. Bu dijital ortamda insanların, özellikle gençlerin kendi hayatlarını programlamaları lazım. Bilgisayara ayırdığı saat yarım saat ise kitaba birkaç saat ayırması lazım gençlerin. Eskiden kitap bulamıyorduk, şimdi ise özellikle böyle fuarlar sayesinde kitaplara çok kolay bir şekilde ulaşabiliyoruz. İnsan okumadan bir şey yapamaz” ifadelerini kullandı. 

“Atalarımız gibi okumaya dönmeliyiz”
“İslam dünyasına baktığımızda maalesef Batılılar tarafından sömürülüyor, silahlar satılıyor. Kazancımız oraya gidiyor. Bunun bir tek sebebi var, biz Müslümanlar kitap okumuyoruz. Kitap okumadığımız için dünyayı, tarihimizi tanımıyoruz. Tarihimizi bu şekilde yabancı olunca başkaları gelip kendi tarihlerini bize empoze ediyorlar. Bu bakımda bu kitap fuarları bir nimettir, bunun değerini bilerek okuyucularımızı çoğaltalım” şeklinde konuşan Sırma, Müslümanları kitap okumaktan uzaklaştıran temel sebeplere de değindi. Konuyla ilgili Sırma, “Bu durumun birçok sebebi var fakat ben şuna bağlıyorum. Bir gece aniden bu ülkenin yazısı değiştirildi, harfleri değiştirildi. Bir gecede bütün millet cahil oldu. Çünkü yeni harfleri bilen yoktu, eskiler yasaktı ve böyle olunca senelerce kitap okunmadı, okunamadı, yazılamadı. O harf devrimini yapanlar bile yeni harfleri yanlış yazıyorlardı. Bu büyük bir felaket oldu, şimdi biraz açığı kapattık ama yine de okumak lazım. Bizler okumayı yazmayı unuttuk. Müslümanların bu geri kalmışlıktan kurtulmanın tek yolu kitap okuyup yazmak. Kuru kuruya siyaset yapmak bir işe yaramaz. Okumak gerekir. Tekrardan atalarımız gibi okumaya yazmaya dönmeliyiz. Bir millet kitap okumuyorsa dünyanın en gelişmiş silahlarıyla bir şey yapamaz. İnsan öldürür fakat medeni olamaz, devlet olamaz. Devlet olabilmenin şartı bilgili insandır. Bilgili insan da kitap okuyarak olur. Tekrar okumaya dönmemiz lazım. Kitabı ötelersek hiçbir şeye varamayız. Okullarımızda da mümkün mertebe dijitali değil doğrudan doğruya kitabı öne almak lazım.  Bu dijital sistem aslında güzel kullanıldığında, ilim yapmak için kullanıldığında faydalı bir şeydir” açıklamalarında bulundu. 

“Bizim tarihimiz kütüphanelerde”
“Tarihlerini bilmeyen milletler sömürülmeye mahkumdur” diyen Sırma, “Bizim tarihimiz kütüphanelerdedir, onu bizim çıkarmamız lazımdır. Önemli olan kendi dilimizi, Osmanlıcayı, Farsçayı, Arapçayı bilmek. Bizim kitaplarımız kütüphanelerde dururken, çürürken hocalar dijitalden okuma yapıyor. Böyle bir yere varamayız. Biz bir yanlış yola girmişiz, bu yanlış yoldan geri dönmemiz lazım. Bu yoldan kitaba dönmemiz lazım. Bilgisayarı atalım demiyorum fakat bağımlı olmamamız gerekiyor. Batının başka yerden aldığı bilgileri kabullenmeden gerçekleri öğrenmemiz lazım” şeklinde sözlerine devam etti. 

“Bu millet Haçlıları öğrenmeden düşmanını bilemez”
“Avrupa istediğini Müslümanlara yaptırıyor. Biz onlara mahkum olmayalım, kendimiz olalım. Onları beslemeyelim. Bu emperyalist dünyaya karşı çıkabilmek için önce kendimizi öğreneceğiz, Osmanlıcayı öğreneceğiz, Arapçayı ve tarihimizi öğreneceğiz. Bu millet Haçlıları öğrenmeden kendi düşmanını bilemez” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Sırma, “Biz önce kendimizi, atamızı öğrenelim. Gençlerimize sizin vasıtanızla söylüyorum cebinizdeki bu akılsız telefonu çok kullanmayın, elinize almayın. Elinize kitap alın. O telefon zehir saçıyor. Allah bir daha o şanlı tarihimizi bize göstersin. Ama bu çalışmayla, telefonu ötelemeyle, İngilizce Fransızcadan önce Arapça ve Farsçayla olur. Ayrıldığımız tarihimizi öğrenip ona geri dönmemiz lazım. Batı emperyalizminin bize yaptıklarını çocuklarımıza öğretelim ve öğrenelim. Bunu yapabilmek için de mümkün mertebe çocuklarımızı telefondan uzak tutarak ellerine kitap verelim” şeklinde gençlere ve ebeveynlere de tavsiyelerde bulundu. (Eylül Aşkın Akçay)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 15
  • 6
  • 2
  • 1
  • 2
  • 1
  • 1
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyalı
    2 yıl önce

    İnternet herşeyi vurduğu gibi Kitapları da vurdu. Hangisine vurmadı ki? Gazetelere vurdu, TV'ler vurdu, Sinemalara vurdu, Müzik kasetlerine vurdu, Postaya vurdu, Sabit telefona vurdu, Telefon mesajlarına vurdu, Dershanelere vurdu. İlerde bilgisayar geliştikçe, internet hızlandıkça, daha da vurmaya devam edecek. Vurmadığı tek bir şey kalmayacak. E-Devlet gibi Devlet işleri tamamen internetten yapılacak, mahkemeler tamamen internetten yapılacak, para alış veriş tamamen internetten yapılacak, bankacılık işlerinin tamamı internetten yapılacak, para tamamen kalkacak, sürücüsüz trafik akışı internetten sağlanacak, muayene, tedavi ve ameliyat internetten olacak, sonra programlar ameliyat yapacak, programlar mahkeme yani yargılama yapacak, tarlaları robotlar ekecek, evleri robotlar temizleyecek,....daha neler neler, herşey internetten ve bilgisayardan yapılacak. Artık dijital dönemi, başlıyor. İnsanlık evreleri, 1-Mağara dönemi avcılık, 2-tarım dönemi, 3-sanayi dönemi ve 4-dijital dönemi diye sınıflandırılacak. Bu dönemde Dijital, Enerji/Elektrik, Tarım ve Turizm öne çıkmaktadır. Konya Tarım ve Güneş Enerjisinde zaten öne çıkmaktadır. Artık Dijitale adım atmalıdır. Meram Kamu Entegre Veri Merkezi bu alanda Konya için bir fırsattır. Robot konusunda yine söz sahibidir. Geri kalan Turizmde ise Mevlana ile söz sahibidir. Ancak Mevlana Turizmi Konya için çok yetersizdir. Derbent Olimpik Kayak Merkezi ve Meram Teleferik projeleri, biran önce hayata geçirilmelidir. Akyokuş'a 100 metre yüksekliğinde devasa Semazen Anıtı dikilmelidir.

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (2)
  • Eski Dava adami konyalı
    2 yıl önce

    Sayın süreyya hocam,şimdi her yer Abdestli Faizcilerle doldu taştı.Okumak başka,Yaşamak başka olay..

    • Cevapla
    • Begen (16)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English