Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İBB, İstanbul'un kültür varlıklarını kitaplaştırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesince, İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri Projesi kapsamında hazırlanan 152 türde 35 bin kültür varlığını içeren kitap çalışması tanıtıldı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı: "Bu çalışma 45 ciltlik. 2019 yılında tamamlanacak 15 ciltle beraber toplamda 60 ciltle İstanbul'un kültürel envanterini ortaya çıkaran çok önemli bir çalışma" "Bu çalışmayı büyük zorluklarla kayıt altına aldık, çok mutluyuz. Böyle bir envanter çalışmasını İstanbul'a ka

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri Projesi kapsamında hazırlanan 152 türde 35 bin kültür varlığını içeren kitap çalışmasını tanıttı.

İstanbul Kongre Merkezi'ndeki İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri Sempozyumu ve proje tanıtımında konuşan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu belirtti.

İstanbul'un 8 bin 500 yıllık tarihi olduğunu belirten Baraçlı, ''Bu çalışma, Osmanlı eserleri ile mirasının büyükşehir belediyesi ve ekipleriyle beraber nasıl korunduğunu gösterebilmek ve 45 ciltlik. 2019 yılında tamamlanacak 15 ciltle beraber toplamda 60 ciltle İstanbul'un kültürel envanterini ortaya çıkaran çok önemli bir çalışma.'' diye konuştu.

İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri Projesi kapsamındaki kitabın, 152 türde 35 bin kültür varlığını içerdiği bilgisini veren Baraçlı, projenin belediye acısından birinci sıradaki envanter çalışmalarından olduğunu vurguladı.

Baraçlı, şöyle devam etti:

''Biz tabu senetlerinin kaydını alabilmek, onları da bir şekilde takip etmek istiyorduk. Bunları arşiv belgeleri haline getirerek, bu belgeleri gelecek nesillere aktarıp onlar da bunlara bir şekilde sahip çıksınlar, sahip çıktıkları vakitte dedelerinin ne yaptığını görünce, torunları da ona göre bazı şeyleri yapabilirler manasında bu çalışmaları gerçekleştirdik. Tabii ki kültür varlıklarının takibi, akademik çalışmalara da alt yapı olacak. İstanbul'a geçen yıl 13,5 milyon turist geldi. İstanbul'a gelecek yerli, yabancı turistlerin de bir gezi alanı oluşturmasında önemli envanter olacak.''

- "Böyle bir envanter çalışmasını, İstanbul'a kazandırmış olduk"

Türkiye'de yaklaşık 108 bin kültür eseri olduğunu belirten Baraçlı, bu eserlerin 3'te 1'inin de İstanbul'da olduğunu söyledi.

Hayri Baraçlı, İstanbul'daki eserlerin yüzde 32'sinin Fatih ilçesinde yer aldığı bilgisini vererek, ''Fatih'teki eserlerin de toplamı Türkiye'deki eserlerin yüzde 10'u. Türkiye'deki kültür varlıklarının 10'da 1'inin Fatih'te olduğunu düşünürsek, bizim için tarihi yarımada hakikaten çok kritik ve korunması gereken önemli bir ilçemiz oluyor.'' diye konuştu.

Çalışmayla İstanbul'un tapusunun tamamen kayıtlar altına alınacağını ifade eden Baraçlı, şunları kaydetti:

''Tapuların da, mülkiyetlerle ilgili bilgilerin de herkesle paylaşılması sağlanmış olacak. Bu çalışmayı büyük zorluklarla kayıt altına aldık, çok mutluyuz. Böyle bir envanter çalışmasını, İstanbul'a kazandırmış olduk. Ayrıca bizler bu çalışmaları coğrafi bilgi sistemleri müdürlüğümüzle de koordinatlarının belirlenmesi, buna bağlı olarak da bir yazılım yapılması ve teknolojik olarak takip edilmesini sağlayacak alt yapıları da kurmuş olduk. Çünkü verilerin sayısal ortamda işlenebilmesi ve bilgiye dönüştürülebilmesi adına bu çalışmaların önemli olduğu düşüncesindeyiz.''

Konuşmanın ardından, envanterlerin yer aldığı sergi alanı gezildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English