Son Dakika Haberler

Gönül Pervaneleri Derneği Başkanı Çark: "(Uyuşturucu satışı) Türkiye'de de Hollanda modelinin gündeme gelmesinden endişe ediyoruz" "Devlet erkanından ricam; burada taşın altına elinizi koyun, bu işin dertlisi olun yoksa bu fırtına hepinizi, hepimizi alır götürür"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Gönül Pervaneleri Derneği Başkanı Hacı Çark, sentetik uyuşturucu madde bağımlılığının günden güne arttığını belirterek, "Bizler Türkiye'de de Hollanda modelinin gündeme gelmesinden endişe ediyoruz. Türkiye'de de yakında bazı milletvekilleri bizim meclisimizde 'satışı ve içimi serbest olmalı' diyerek kanun tasarısı verirlerse hiç şaşırmam, siz de şaşırmayın" dedi.

Dernek tarafından Bahçelievler Kültür Merkezi'nde düzenlenen Madde Bağımlılığı ve Topluma Etkileri Paneli'nde konuşan Çark, sentetik uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığına dikkati çekerek, acil önlem çağrısı yaptı. 

Bozulan aile yapısı ve toplumsal baskıların genç nüfusu özentilere yönelttiğini belirten Çark, son günlerde yaygınlaşan sentetik esrarın terörden daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Günümüzde Hollanda ve Uruguay gibi bazı ülkelerde sentetik olmayan uyuşturucu satışının yasallaştırıldığını hatırlatan Çark, "Çok acıdır ki Hollanda gibi bazı ülkelerde esrar satışının serbest olduğunu biliyoruz. Orada bizim de 400 bin Türk gurbetçimiz var. Hatta Amsterdam Belediyesi gelirini artırmak için kendisi esrar üretimine girdi. Amsterdam'da günlük kişi başı 5 gram esrar satışı serbest. İnanabiliyor musunuz" ifadelerini kullandı.

 

- "Kararlı adımlar atılmalı"

Madde bağımlılığıyla kararlılıkla mücadele edilememesi halinde toplum düzeni ve aile yapısının sarsılacağına dikkati çeken  Çark, sentetik uyuşturucu kullanımının önünün alınması için kararlı adımlar atılması gerektiğini söyledi. Çark, şunları kaydetti:

"Amerika'nın Colorado Eyaleti'nde 21 yaşını dolduranlara esrar satışı yasal. Uruguay'da da yasallaştırdılar. Türkiye'ye baktığımız zaman 76 milyonluk nüfusumuzun yüzde 41'ini çocuklar ve gençler oluşturuyor. Bizler Türkiye'de de Hollanda modelinin gündeme gelmesinden endişe ediyoruz. Çünkü bu ülkelerde daha zararlı olan sentetik uyuşturucu türlerinin yaygınlaşmasını önlemek için bunu yaptılar. Ehvenişer olanı tercih ettiler bir noktada. 

Türkiye'de de yakında bazı milletvekilleri bizim meclisimizde 'satışı ve içimi serbest olmalı' diyerek kanun tasarısı verirlerse hiç şaşırmam, siz de şaşırmayın. Sebebi de şu, bazı milletvekilleri bizden değil. Bu toplumun değerlerine uzak, kendine has bir özgürlük anlayışı olan, Avrupa'nın kokuşmuş ve temeli bulunmayan olmayan kültüründen hoşlanıyorlar."

 Türkiye'deki bonzai haberlerinin artmasından duyulan endişenin ilgili tüm paydaşları seferberlik haline getirmesi gerektiğini aktaran Çark, "Gençleri anlamaya çalışmazsak çözüm de üretemeyiz. Oturup sadece birkaç kelime konuşup dağılırız" dedi.

Gençlerin sıkıntılarını anlamadan yasakçı bir tutumla bağımlılıkla mücadele edilemeyeceğini dile getiren Çark, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Gençlere en kolay sosyal medyadan ulaşılır. Sosyal medyada etkin bir duyuru mekanizması oluşturulmalı. Korkutan, tehdit eden bir dilden ziyade sevgiyi önceleyen, umut veren bir dil kullanılmalı. Bu noktada babaların etkisine dikkat edilmeli, aile içi eğitim müessesesi canlandırılmalı.

Devlet erkanından ricam; burada taşın altına elinizi koyun, bu işin dertlisi olun. Allah muhafaza yoksa bu fırtına hepinizi, hepimizi alır götürür. Hiçbirimiz evinde huzurla oturamayız. Bu işin şakası yok. Ertelenecek, zamana bırakılacak bir tarafı da yok."

Panelde Narkotik Büro Amirliği yetkilileri, psikolog ve avukatlardan oluşan konuşmacılar madde bağımlılığıyla mücadelede öncelikleri tartışırken, madde bağımlılığından kurtulmayı başarmış gençler de söz aldı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English