Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Han el-Ahmer'de yıkıma karşı nöbet devam ediyor

Filistinli Mueyyed Mutavi: "Doğu Kudüs'ün kapısını savunmak için buradayız. Buranın yıkılmasına ve sakinlerinin göçe zorlanmasına izin vermeyeceğiz" İspanyol aktivist Daniel Libato: "İsrail'in evleri yıkma ve halkı göç ettirme kararlarını reddediyorum. İsrail'in yaptığı etnik temizliktir ve uluslararası yasalara aykırıdır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KUDÜS (AA) - KAYS EBU SEMRA - İsrail'in yıkım kararı aldığı işgal altındaki Doğu Kudüs kırsalında yer alan Han el-Ahmer'de çok sayıda Filistinli ve yabancı aktivist yaklaşık 4 aydır nöbete devam ediyor.

Filistinli bedevilerin yaşadığı Han el-Ahmer'in orta kesiminde kurulan dayanışma çadırında kalan aktivistler, gruplar halinde yıkıma karşı nöbet tutuyor.

Çadırda gece nöbeti tutan Filistinlilerden Mueyyed Mutavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz, Doğu Kudüs'ün kapısını savunmak için buradayız. Buranın yıkılmasına ve sakinlerinin göçe zorlanmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

İsrail yönetiminin Filistinlilerin ve yabancı dayanışmacıların Han el-Ahmer'de bulunmasından korktuğunu söyleyen Mutavi, İsrail'in Han el-Ahmer'i yıkma kararını bozmakta kararlı olduklarını vurguladı.

- Yabancı aktivistlerden Filistin halkına destek

Han el-Ahmer'de 122 gündür yıkıma karşı nöbet bekleyen aktivistlerin sayısı 400 civarında. Aralarında yabancılar da var.

Filistin halkıyla dayanışma amacıyla burada olduğunu belirten İspanyol Daniel Libato, "İsrail'in evleri yıkma ve halkı göç ettirme kararlarını reddediyorum. İsrail'in yaptığı etnik temizliktir ve uluslararası yasalara aykırıdır." diye konuştu.

Dünyadaki tüm aktivistleri Filistin'i ziyaret etmeye ve Filistin halkıyla dayanışmaya çağıran Libato, "Filistin halkı 70 yıldan beri zulme uğruyor ve yerlerinden ediliyor. İsrail hesaba çekilerek cezalandırılmalı." dedi.

Batı Şeria'daki Fetih Hareketi Sözcüsü Usame el-Kavasimi de İsrail'in yıkım kararını bozana kadar Han el-Ahmer'de nöbete ve direnişe devam edeceklerini vurguladı.

Han el-Ahmer'i savunma nöbetçilerinin sayısının giderek arttığını belirten Kavasimi, "Han el-Ahmer'deki savaşımız, gelecek ve var olma savaşıdır. İsrail'in yıkım kararını kırmak için her türlü siyasi yolu kullanıyoruz." diye konuştu.

Han el-Ahmer sakinleri ve aktivistler yıkım kararına karşı tepkilerini zaman zaman gösterilerle de ortaya koyuyor, ancak İsrail güçleri her defasında müdahalede bulunuyor.

Bugün de Han el-Ahmer sakinleri ve aralarında yabancıların da olduğu bir grup aktivist, cuma namazının ardından köyün yanından geçen Kudüs-Eriha yoluna çıkarak İsrail'in yıkım kararını protesto etti.

İsrail güçleri, gösteriye yakıcı biber gazıyla müdahale ederek protestocuları dağıtırken, çok sayıda aktivist boğulma tehlikesi geçirdi.

- İsrail'in Han el-Ahmer'deki yıkım kararı

İsrail Yüksek Mahkemesi, mayıs ayında Han el-Ahmer bölgesinde yaklaşık 190 Filistinlinin yaşadığı derme çatma barakalar ile bölgedeki başka yerlerden gelen 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yıkılmasına karar vermişti.

Hem uluslararası camiadan gelen tepkiler hem de Filistinlilerin direnişi nedeniyle İsrail güçleri yıkımı gerçekleştirememiş, İsrail mahkemesi de bölge sakinlerinin başvurusu üzerine yıkım kararını askıya almıştı.

İsrail Yüksek Mahkemesi 5 Eylül'de de Han el-Ahmer'deki yıkım kararına yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımların başlatılmasına hükmetmişti.

İsrail makamları, geçen ay Han el-Ahmer bölgesinde yaşayan Filistinli bedevilere 1 Ekim'e kadar evlerini kendi elleriyle yıkma talebini içeren bir tebligat göndermişti.

- İsrail'in E1 projesi

Han el-Ahmer, İsrail tarafından 1953'te Necef Çölü (Negev) bölgesinden zorla göç ettirilen bedevi Filistinlilere ev sahipliği yapıyor.

Bölge, İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e kadar uzanan yaklaşık 12 bin dönümlük arazinin "Filistinlilerden alınmasını öngören" E1 projesi kapsamındaki topraklarda yer alıyor.

Filistinli taraflar, İsrail'in bu yıkımlarla bölgedeki bedevileri göç ettirerek, Doğu Kudüs, El-Ayzariyye ve Lut Gölü'ndeki (Ölü Deniz) Yahudi yerleşim yerlerini birbirine bağlamaya çalıştığını ifade ediyor.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English