Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Gök Sultan Abdülhamit Han" Beyşehir'de sahne aldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde sahnelenen “Gök Sultan Abdülhamit Han” isimli tiyatro oyunu vatandaşlardan ilgi gördü.

Beyşehir İlçe Belediyesi, Osmanlı Padişahı II.Abdülhamid Han’ın vefatının 100.yıldönümü sebebiyle, “Gök Sultan Abdülhamid Han” isimli tiyatro oyununu Beyşehirliler’le buluşturdu.

Beyşehir Belediyesi Kültür ve Yaşam Merkezi’nde sahne alan iki perdelik tiyatro oyununu Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da salonda Beyşehirli tiyatroseverlerle birlikte izledi. 
Tiyatro, roman yazarı ve senarist Üstün İnanç’ın yazıp yönettiği, 34.Osmanlı Padişahı II.Abdülhamid’in tahtan indirildiği 31 Mart vakası sırasında yaşadıklarını konu alan, yapımcılığını İbrahim Yağcı’nın üstlendiği tiyatro oyununda, Abdülhamit Han’ı usta tiyatro oyuncusu İhsan Ustaoğlu canlandırdı.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, tiyatro oyununun tamamlanmasının ardından sahnede oyunculara Beyşehir’i yansıtan birer duvar saati hediye ederken, hem oyunculara hem de katılımlarından dolayı Beyşehirli tiyatro severlere teşekkür etti.

Beyşehir Belediyesi olarak rutin belediyecilik hizmetlerini sürdürürken, diğer yandan da bu tür tiyatro ve sosyal etkinlikler de düzenlemenin görevleri arasında olduğunu konuşmasında vurgulayan Özaltun, Kültür ve Yaşam Merkezi’nin hizmete girmesinin ardından ise bu faaliyetlere hız verdiklerini anlattı.

Konuşmasında, tarih vurgusu yapan ve unutturulmaması gerektiğinin altını çizen Özaltun, şöyle konuştu:

 “Zira, ‘tarih tekerrürden ibarettir’ deniliyor ya…  Toplumumuzu, bugüne kadar gerek çizgi filmler ve gerekse dizi filmler kanalıyla yıprattılar, hep farklı alanlara yönlendirmeye çalıştılar. Bize tarihimize öğretmemek için birçok engel oluşturdular. Ama şükürler olsun ki, dönemimizde, bu dönemde  artık gerek TRT, gerekse farklı kanallarda yayınlanan hepimizin de izlediği tarihi geçmişimizi konu olan çok güzel filmler var.  Kitaplardan okuyoruz ama inanın televizyonlardaki kadar etkili olmuyor. Dolayısıyla, televizyon veya tiyatrolar kanalıyla artık bu bilgileri daha doğru ve sağlıklı bir şekilde inşallah bu dönemde öğrenmiş olacağız. Ben eminim ki, bu tiyatro gösterisinden sonra burada zikredilen isimleri, burada izleyen çocuklarımız, gençlerimiz gerek kitaplardan, gerekse internetten araştırarak bu memleketten gelip geçen Abdülhamit Han gibi nice kahramanlarımızı, nice sultanlarımızı öğrenme imkanı bulacaklar. Şu anda bir kahramanımız daha var, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, zira o dönemde olduğu gibi bu dönemde de hepimiz görüyor ve yaşıyoruz; farklı entrikalar, farklı emel ve oyunlar var. Ama inşallah o hainler hiçbir zaman bu amaçlarına ulaşamayacaklar. Bu anlamda, bundan sonra da hemşerilerimizle bu tür etkinliklerde birarada olmaya devam edeceğiz.”

Yapımcı İsmail Yağcı da,  “Gök Sultan Abdülhamid Han” tiyatro oyununu neden hazırladıkları konusunda bilgiler verdi. 

Bugünlerde Konya’da süren turnenin daha sonra Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de devam edeceğini anlatan Yağcı, şöyle devam etti:

“Bu oyunu neden yaptınız, derdiniz neydi? Diye soracak olursanız şunu söyleyebilirim; Sultan Abdülhamid Han, tarihte hakkında ifrad ve tefrid  noktasında  eleştiri ve övgüler yapılan bir şahsiyet.  Dolayısıyla  bir denge henüz oluşmadı,  dengenin oluşabilmesi için de daha fazla işlenmesi lazım,  daha fazla tartışılması lazım ve  daha fazla hakkında araştırmalar yapılması lazım. Bizim de Sultanın tanınması gibi bir kaygımız  var. Çünkü hem Türk tarihinin, hem de Osmanlı döneminin en parlak zekalarından birisi.  Ama özelikle Yahudiler aleyhinde çok ciddi çalışmışlar, bu propagandanın etkisinde,  Türkiye’de de  çok fazla yayın yapılmış.  Tabi tek başına bizim oyunumuzun buna mani olması  mümkün değil; ama işte topal karınca gibi biz gidebildiğimiz  noktaya kadar gidelim ve Sultan  tekrar tartışılsın, hakkında tekrar yazılsın çizilsin,  istedik. Kaygımız buydu ve ölümünün 100.yılı da  yaklaşıyordu, bizim görebildiğimiz  çok fazla bir hazırlık yoktu,  biz üç yıl önce başladık projeye.  O zaman bir bizim oyunumuz oldu. Bu yıl 1, bir  de geçen yıl bir oyun oldu. TBMM Başkanımız geçen yıl bir sempozyum düzenlemişti,  bu yıl sempozyumların arttığını görüyoruz yani  bir anlamda bizim oyunumuz bir işaret fişeği oldu. O anlamda da çok  mutluyuz açıkçası.”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English