Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gece görüşlü ve vinçli sağlık helikopterleri devreye giriyor

Sağlık Bakanı Akdağ: "3 yeni helikopter sisteme sokacağız ama bu sağlık helikopterleri gece görüş özelliğinin yanı sıra vinç taşıyan helikopterler olacak. Bazen helikopter de götürseniz inemediğiniz alanlar oluyor. Böylece kazazede, yaralı ya da hastayı vinçle helikoptere çekebileceğimiz yeni sistemi önümüzdeki aylarda sisteme sokmuş olacağız" "Mayıs ayında bütün ambulanslarda çalışan paramedik, acil tıp teknisyenlerinin, doktorların bir kardiyologla hastanın kalp ritmini paylaşabilecekleri ve

Anadolu Ajansı haberine göre;
ERZURUM (AA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, helikopterlerin inemediği alanlardaki hastaları ya da kazazedeleri kurtarmak için vinç özelliği olan helikopterlerin hizmete gireceğini belirterek, "3 yeni helikopter sisteme sokacağız ama bu sağlık helikopterleri gece görüş özelliğinin yanı sıra vinç taşıyan helikopterler olacak. Bazen helikopter de götürseniz inemediğiniz alanlar oluyor. Böylece kazazede, yaralı ya da hastayı vinçle helikoptere çekebileceğimiz yeni sistemi önümüzdeki aylarda sisteme sokmuş olacağız." dedi.

Bakan Akdağ, Erzurum Valiliği bahçesinde düzenlenen ambulans dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, 60 ambulansı 17 ile dağıtacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok kısa süre içinde 300 ambulansı hizmete göndereceklerini ifade eden Akdağ, "Sağlıkta Dönüşüm Programı ile kurmuş olduğumuz 112 Acil sistemi bugün dünyanın en gelişmiş, en mükemmel hizmetlerini veren organizasyonla hizmetlerine devam ediyor. Bunda sayılarını 10 katına çıkardığımız ambulanslarımız ile kurduğumuz çok modern sistemler önemli rol oynuyor ama sağlık ailesinin çok değerli mensupları, 112 ailesinin üyeleri bu meseledeki en büyük takdire layık ve bu personel, 112 Acil taşıma işimizi mükemmel yapmamız açısından en önemli kişilerdir. Araç temin edersiniz, sistem kurarsınız ama gönlü milletiyle atan bu değerli sağlık ailesi olmasa bu işlerin hiçbirini bu şekilde yapamazsınız." diye konuştu.

Akdağ, 112 Acil ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) çalışanlarına teşekkür ederek, Türkiye'deki bu ekiplerin dünyanın en iyi yetişmiş ekipleri olduğunu vurguladı.

112 sistemini kuvvetlendiren yeni adımlar atıldığına işaret eden Akdağ, şöyle konuştu:

"3 yeni helikopter sisteme sokacağız ama bu sağlık helikopterleri gece görüş özelliğinin yanı sıra vinç taşıyan helikopterler olacak. Bazen helikopter de götürseniz inemediğiniz alanlar oluyor. Böylece kazazede, yaralı ya da hastayı vinçle helikoptere çekebileceğimiz yeni sistemi önümüzdeki aylarda sisteme sokmuş olacağız. Şu an ambulans hizmetlerinde kullandığımız 3 uçağımız var, bunların sayısının 5'e çıkarıyoruz. Ambulanslarımızda kullanılmak üzere otomatik canlandırma cihazları alacağız. Bazen yol boyunca canlandırma işlemi gerekir. Hareket eden araçlarda bu zor bir işlem. Bunları otomatik yapabilecek cihazlar edineceğiz. AVM gibi toplu yaşanan yerlere, eğitim alan bir kişinin hemen kullanabileceği, bozulan kalp ritmini düzenlemek için kullanılan araçları koyacağız."

Akdağ, "Mayıs ayında bütün ambulanslarda çalışan paramedik, acil tıp teknisyenlerinin, doktorların bir kardiyologla hastanın kalp ritmini paylaşabilecekleri ve birlikte izleyebilecekleri bir sistemi de ambulanslara yerleştireceğiz. İlgili merkeze gitmeden, ambulansa alınan bir kalp hastasının, kalp krizi geçiren bir vatandaşımızın doğrudan doğruya kardiyolog gözetiminde tedavisine başlanmış olunacak."

- "Sağlık çalışanlarına şiddeti kabul etmiyoruz"

Vatandaşlara da mesajı olduğunu vurgulayan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylesine bir hizmeti sadece profesyonel olarak değil gönülleriyle de sunan değerli sağlık ailesi üyelerine zaman zaman uygunsuz şiddete varan davranışlarla karşılaşıyoruz. Bunu asla kabul etmiyoruz. Ben, bir sağlık çalışanına uzatılan eli, söylenen kötü sözü, kendi şahsıma uzatılan el ve söylenen kötü söz olarak kabul ediyorum. Bu meselede çok hassasız. Vatandaşımızın başımızın üstünde yeri var ama sağlık ailesinin bir üyesine sözle ya da fiziksel olarak şiddetle davranana da hiçbir müsamahamız yok. Bu hususta da hukuku sonuna kadar işletmeye kararlıyız."

Akdağ, trafikte ambulanslara yol verilmesi gerektiğini de vurgulayarak, iki şeritli bir yolda ambulans sirenini duyar duymaz sağa çekilmenin uygun olacağını, 3 ya da daha fazla şeritli bir yolda da sağa ve sola açılarak ortadan ambulanslara yol verilmesi gerektiğini söyledi.

Vatandaşların o ambulansın içinde hayatının son dakikalarını yaşamakta olan, eğer gideceği merkeze zamanında yetişirse kurtulabilecek bir hasta, yaralı olabileceğini, o ambulansın içinde kendi yakınlarının olabileceğini düşünmesini isteyen Akdağ, vatandaşların bu hassasiyeti taşımasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından 60 ambulansın anahtarları protokol üyelerin tarafından şoförlerine verildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English