Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gazzeli kadınlar ön yargıları "yumruklarıyla" yıkıyor

Gazzeli kadınlar, "erkek egemenliğindeki" boks sporunu öğrenerek toplumsal ön yargıları yıkıyor Kursiyerlerden Tubasi: "Ailem ve bazı arkadaşlarımdan destek almakla birlikte sosyal medya üzerinden de bazı kimseler tarafından, erkek sporu yaptığım için eleştirildim. Eleştiriler genellikle, kadınların bu sporu yapamayacağı ve antrenörlerin erkek olması şeklindeydi"

Anadolu Ajansı haberine göre;
GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Gazzeli kadınlar, boks yaparak hem toplumdaki bazı ön yargıları yıkmaya hem de mesleki becerilerini geliştirmeye çalışıyor.

Muhafazakar bir toplum yapısına sahip Gazze'de ilk defa kadınlara yönelik olarak düzenlenen boks kursu yoğun ilgi görüyor. Filistin Olimpiyat Komitesi'nin binasında düzenlenen kursa üniversite öğrencisi 40 Filistinli kadın katılıyor. Kursta, kadınlara, "erkek sporu" olarak bilinen boksun teknikleri öğretiliyor.

AA muhabirine konuşan kursiyerlerden Gazze İslam Üniversitesi basın-yayın bölümü öğrencisi İkram Tubasi (22), boksu hobi olarak ve vaktini faydalı bir şekilde değerlendirmek amacıyla öğrendiğini söyledi. Tubasi, bu tür sporların Gazze'deki kadınlar açısından nitelikli bir değişim olduğunu ifade etti.

Spor gazeteciliği yapmak isteyen Tubasi, bu sporu öğrenmesinin gelecekte basın alanında uzmanlaşmasına katkı sağlayacağını aktardı.

Boks öğrenmeye başladıktan sonra kendine olan güveninin arttığını belirten Tubasi, ileride de özellikle beden gücü gerektiren farklı sporları öğrenmeye devam edeceğini dile getirdi.

- Hem destek hem eleştiri

Ailesi ve çevresindekilerden bu sporla ilgili farklı tepkiler aldığına işaret eden Tubasi, "Ailem ve bazı arkadaşlarımdan destek almakla birlikte sosyal medya üzerinden de bazı kimseler tarafından, erkek sporu yaptığım için eleştirildim. Eleştiriler genellikle, kadınların bu sporu yapamayacağı ve antrenörlerin erkek olması şeklindeydi." dedi.

Tubasi, kadınların hayatın farklı alanlarına dahil olmaları konusundaki katı toplumsal bakışın değişmesi temennisinde bulunarak, "Biz savaşla birlikte yıkımı yaşayan ve dış dünyaya bu mesajı veren bir halk değiliz. Biz, direnen, hayatı, eğlenmeyi seven ve dünyaya pozitif yüzünü göstermeye çalışan bir halkız." diye konuştu.

Filistin Boks Federasyonu üyesi ve Doğu Gazze Müdürlüğü'nde Spor Eğitim Direktörü İman Ebu Kuveyk, söz konusu kursun, Gazze'de ilk defa gerçekleştirildiğini, daha önce erkek egemenliğindeki bu tür sporları kadınların yapmadığını söyledi.

Kadınların, boksu öğrenme isteğinin kurs başlama saatlerine gösterdikleri titizlikte ortaya çıktığını vurgulayan Ebu Kuveyk, boksun bu kalitedeki mevcut en iyi sporlardan biri olduğuna işaret etti.

- "Kadınların başarısı, eleştirilere meydan okumadır"

Federasyon olarak kadınların bu sporu yapması konusunda bazı eleştiriler aldıklarını anlatan Ebu Kuveyk, "Kadınların gösterdiği başarı, bu eleştirilere karşı bir meydan okuma ve toplumsal kuralların yıkılması anlamı taşıyor." dedi.

Ebu Kuveyk, boksun, kadınların kendine olan güvenini ve kendilerini müdafaa etme becerilerini geliştirdiğini ifade etti.

Federasyon yetkilileri, Gazze'de geçmiş yıllarda, "boksun erkek sporu" olduğu yönündeki algının bu kursla yıkılacağını düşünüyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English