Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Konferansı

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Çakırsoy: "BES ve otomatik katılım sisteminde revizyon içeren bazı çalışmalara başladık. En kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz" "2017 sonu itibarıyla emeklilik hakkı kazanarak sistemden ayrılan yaklaşık 63 bin katılımcıdan 60 bin 491'i, birikimini toplu para olarak almayı tercih etmiş ve sistemden çıkmış" TEB Genel Müdürü Leblebici: "Kadınlarımızın finansal okuryazarlığı gittikçe artıyor. Eğer kadınlarımız iş gücüne katılır

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve otomatik katılım sisteminde revizyon içeren bazı çalışmalara başladıklarını belirterek, "En kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz." dedi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) iş birliğiyle düzenlenen 3. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Konferansı'nın açılışında konuşan Çakırsoy, Türkiye'nin 15 yıldır gündeminde olan BES'te şu anda 7 milyon katılımcı ve devlet katkısıyla beraber yaklaşık 78 milyar liralık fon büyüklüğü bulunduğunu bildirdi.

Çakırsoy, şunları kaydetti:

"Devletimiz BES'te oldukça cömert. Devreye alınan yüzde 25'lik devlet katkısı ile birlikte katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde ciddi bir ivme yaşandı. Bu sistemi revize etmek, reforme etmek için gayretlerimiz devam ediyor. 1 Ocak 2017'de yürürlüğe giren otomatik katılım sisteminde şu an yaklaşık 3,5 milyon çalışan devam ediyor. Buradaki fon büyüklüğümüz ise yaklaşık 1,8 milyar lira. Bütününe baktığımızda 10 milyon kişilik bir sistemden bahsediyoruz ve 78 milyar liranın kat kat üstüne ulaşmak için gayret ediyoruz.

BES ilk emeklileri üretmeye başladı. 2017 sonu itibarıyla emeklilik hakkı kazanarak sistemden ayrılan yaklaşık 63 bin katılımcıdan 60 bin 491'i, birikimini toplu para olarak almayı tercih etmiş ve sistemden çıkmış, emekli maaşı opsiyonunu tercih etmemiş, bu kişilerin ortalama fon büyüklüğüne baktığımızda 74 bin lira... Emekli maaşı veya benzeri ürünler diyebileceğimiz, programlı geri ödemeyi seçenler 2 bin 163 kişi, bunların da ortalama fon büyüklüğü 154 bin lira. Yıllık gelir sigortasını tercih edenler ise 63 bin kişi içinde ise sadece 102... Bunların fon büyüklüğü ise 77 bin lira."

Yıllık gelir sigortası ürününün ayrı bir sözleşme ve bir sigortacılık ürünü olduğunu vurgulayan Çakırsoy, emekli sayısı ve ihtiyaçların önümüzdeki yıllarda artacağını, yıllık gelir sigortası ile ilgili çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Çakırsoy, "Çok yakın bir tarihte bakanımızın ve müsteşarımızın talimat ve destekleriyle BES ve otomatik katılım sisteminde revizyon içeren bazı çalışmalara başladık. En kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz." dedi.



- "Türkiye'de finansal okuryazarlığı 20 milyon insana yaymak istiyoruz"



TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici de Türkiye'deki en büyük sorunlardan birinin yeterli tasarrufun oluşturulamaması olduğunu belirterek, bu tasarrufun oluşturulması adına yapılması gereken tek şeyin eğitim olduğunu vurguladı.

Eğitimin önemine işaret eden Leblebici, finansal eğitimin aile içinde oluşturulması, aile içinde bu algının yerleştirilmesi halinde cari açık başta olmak üzere çoğu sorunun çözüleceğini söyledi.

Leblebici, şunları kaydetti:

"Cari açık probleminin çözümü, en başta tasarruf bilincinin oturtulmasından başlıyor. Türkiye'de finansal okuryazarlığı 20 milyon insana yaymak istiyoruz. Nereden nereye geldiğimizi görmek adına Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte 2013 yılından beri indeksimizi açıklıyoruz. İndeksimizde yatay bir seyir var ama içinde farklı nüveler var. Bu nüvelerin başında kadın-erkeğin finansal okuryazarlıkta nasıl gelişme gösterdiği var. Burada çok önemli bir gelişme var; kadınlarımızın finansal okuryazarlığı gittikçe artıyor. Eğer kadınlarımız iş gücüne katılırsa, ekonomiye daha fazla katılırsa ve kadınlar finansal okuryazarlığı daha fazla sahiplenirse çok daha etkili oluyorlar."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English