Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

FETÖ sızmasına karşı ‘yapay zekâ’ kalkanı

Talim Terbiye Kurulu, FETÖ’nün ders kitaplarına sızmasını yapay zekâ programı ‘intihal.net’le engelledi. Fırat Üniversitesi’nin geliştirdiği program 2 yıllığına MEB’e hibe edildi. Talim Terbiye Kurulu program yardımıyla 25 yayınevinin çalışma iznini, 73 yazarın akreditasyonunu, ve 189 ders kitabını iptal etti

FETÖ sızmasına karşı ‘yapay zekâ’ kalkanı
Türkiye’nin ilk yerli intihal yazılım programının yapay zekâ özelliği, FETÖ’cüleri üsluplarından tanıyarak deşifre etti. Fırat Üniversitesi Teknokent’te Türk mühendislerce geliştirilen, “intihal.net” yazılım programı sayesinde FETÖ’nün ders kitaplarına sızması önlendi. Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, intihal programında kullanılan yapay zekânın FETÖ’yü üsluplarından tanıdığını bu nedenle birçok ders kitabının reddedildiğini söyledi.

15 Temmuz sonrasında 25 yayınevinin çalışma izni, 73 yazarın akreditasyonu, 189 ders kitabının iptal edildiği bilgisini veren Durmuş, taslak ders kitabı inceleme sürecinde görevlendirilen ve yaklaşık 37 bin alan uzmanından oluşan panelist havuzunda KHK’lar kapsamında bin 802 panelistin sistem dışı bırakıldığını kaydetti. Bu kişilerin piyasada gizli isimlerle, kayıtdışı ders kitabı yazımlarına girdikleri bilgisini aldıklarını belirten Durmuş, “Buna karşılık manuel incelemenin yanı sıra iki kez intihal taraması ile ilk kez yapay zekâ taraması yaptık. Yapay zekâ, geçmişten günümüze yüz binlerce metin arasından yaptığı taramada farklı isimler adı altında bile olsa bu iki metnin üslup benzerliklerini tespit etti” diye konuştu.

600 milyon doküman aktarıldı

Fırat Üniversitesi’nin Teknokent’inde Türk mühendislerce geliştirilen “intihal.net” yazılım programının MEB’e 2 yıl süresince hibe edildiğini belirten Durmuş, şunları söyledi: “Yazılım, dört katmandan tarama yapıyor. İlk tarama genel internet ağı üzerindeki tüm Türkçe belgeleri tarıyor. 600 milyon Türkçe doküman, 500 bin akademik yazı, 274 bin yayımlanmış tez incelendi. İkinci aşamada Talim Terbiye Kurulu’nun bugüne kadar onaylanmış tüm ders kitapları tarandı. 3 bin 400 ders kitabı ile 25 bine yakın piyasada bulunan FETÖ’ye ait eğitimmateryali sisteme aktarıldı. Yeni müfredat için başvuran bin 360 ders kitabı da sisteme tanıtıldı. Sık kullanılan FETÖ’ye ait terimler, kelimeler, mesajlar ‘kelime çantası’ diye tanımlanan bir havuzda toplandı. Son aşamada argo, küfür, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi ifadeler de anahtar kelime olarak yazılıma aktarıldı. Bu kapsamda yeni müfredat için başvuran 993 aday taslak kitaptan, 100’den fazla kitapta, ‘sakıncalı’ olarak tanımladığımız benzerlikler bulundu. 39 kitapta sakınca tespit edildi. Bunlardan 12 tanesine intihal gerekçesiyle 5 yıla kadar bakanlığımıza tekrar başvuramama cezası verildi.”

Ders kitabındaki FETÖ oyunu deşifre olmuştu

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Durmuş, geçen ay FETÖ’nün sosyal medyada ders kitaplarına ilişkin büyük bir saldırı başlattığını belirtmişti. Durmuş, şunları söylemişti: “Sahte hesapları ve halkı kışkırtan paylaşımlarını dosyalayarak MİT’e sunduk. Bunlar dünyanın dört bir yanından FETÖ’cü hesaplar. Ukrayna’dan, Almanya’dan, Avustralya’dan paylaşımlar.”(Milliyet)

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • S
    SevdamKonyam
    5 yıl önce

    Bazı okullarda dikte edilen yardımcı kitap öğrencilere ne veriyor, kimler nemalanıyor MEB bunları mutlaka araştırmalı.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English