Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Eğitim-Bir-Sen'den "Yükseköğretime Bakış" raporu

Genel Başkan Yalçın: "Türkiye, Avrupa'nın en büyük yükseköğretim sistemine sahip hale gelmiştir. Ancak Türkiye yükseköğretim öğrencilerinin yaklaşık yarısı, açık öğretim programlarına kayıtlıdır. Açık öğretimin Türkiye yükseköğretim sistemi içerisindeki payı küçültülmeli, yüz yüze öğretim imkanları ise daha da artırılmalıdır" "Kamuoyunda 'atanamayan öğretmen' sorunu olarak bilinen konu, önümüzdeki yıllarda daha da önemli bir mesele olarak MEB'in ve hükümetin önüne gelecektir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Türkiye, Avrupa'nın en büyük yükseköğretim sistemine sahip hale gelmiştir. Ancak Türkiye yükseköğretim öğrencilerinin yaklaşık yarısı, açık öğretim programlarına kayıtlıdır. Açık öğretimin Türkiye yükseköğretim sistemi içerisindeki payı küçültülmeli, yüz yüze öğretim imkanları ise daha da artırılmalıdır." dedi.


Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, sendika tarafından hazırlanan "Yükseköğretime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu"nu açıkladı.

Türkiye'de bir ilk olarak, yükseköğretim sistemi için bir izleme ve değerlendirme çalışmasının yapılmasını kararlaştırdıklarını ifade eden Yalçın, "Rapor sayesinde Türkiye yükseköğretim sisteminin tam bir MR'ı çekilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, UNESCO ve OECD gibi uluslararası kuruluşların standartları esas alınarak hazırlanan raporun, yükseköğretime geçiş, yükseköğretime erişim ve katılım, eğitimin çıktıları, eğitim ortamları, öğretim elemanları, yükseköğretimin finansmanı, akademik insan kaynağının ve üniversitelerin performansıyla ilgili göstergeleri içeren oldukça kapsamlı yedi bölümden oluştuğunu bildirdi.

Ali Yalçın, raporda öne çıkan bazı bulguları ve önerileri paylaştı.

Türkiye'de 1983'te 335 bin dolayındaki yükseköğretim öğrenci sayısının 2016'ya gelindiğinde 20 kattan fazla artarak 7 milyonu aştığına dikkati çeken Yalçın, şöyle devam etti:

"Böylece Türkiye, Avrupa'nın en büyük yükseköğretim sistemine sahip hale gelmiştir. Ancak Türkiye yükseköğretim öğrencilerinin yaklaşık yarısı, açık öğretim programlarına kayıtlıdır. Yeni üniversiteler açılmasına rağmen açık öğretim sistemi küçülmemiş, daha da büyümüştür. Bu durum, Türkiye yükseköğretim sisteminin imajı ve saygınlığı üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmaktadır. Açık öğretimin Türkiye yükseköğretim sistemi içerisindeki payı küçültülmeli, yüz yüze öğretim imkanları ise daha da artırılmalıdır."

- "Pedagojik formasyonun herkese verilmesi ciddi sorunlara gebedir"

Türkiye'de yeni üniversitelerin açılması gerektiğine işaret eden Yalçın, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının OECD ülkeleri ortalamasının üstünde olduğunu söyledi.

Yalçın, Türkiye'nin öğretim üyesi ihtiyacı dikkate alınarak, yıllık doktora mezunu sayısının 5-6 binlerden, 2023'e kadar en az 15 bin seviyesine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin yükseköğretim sistemini genişletme eğilimi ve gereği dikkate alındığında, buna ayrılan kamu kaynaklarının artırılmasının önemini vurgulayan Yalçın, "Üniversiteler Ar-Ge, gelir getirici veya toplumsal destek projeleri, danışmanlık, uzaktan eğitim ve yaşam boyu öğrenme gibi alanlarda faaliyetlerini artırmalıdır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de sayıları 400 binin üzerindeki öğretmen adaylarının atama beklediğini belirten Yalçın, "Hal böyleyken, pedagojik formasyonun son iki yıldır hiçbir kontenjan kısıtlaması gözetilmeden hemen herkese verilmesi ciddi sorunlara gebedir." dedi.

Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016'da KPSS eğitim bilimleri testine girmiş ve atama bekleyen yaklaşık 400 bin öğretmen adayı, mevcut eğitim fakültelerinde yaklaşık 300 bin öğrenci ve pedagojik formasyon programlarına başvurabilecek kaynak fakültelerde en az 700 bin öğrenci sayısı dikkate alındığında, yakın gelecekte KPSS eğitim bilimleri sınavına başvuracak öğretmen aday sayısının 1 milyona ulaşması muhtemeldir. Milli Eğitim Bakanlığı 90 bin civarında öğretmen açığı olduğunu ifade etmektedir. Bu ise yakın gelecekte büyük rakamlarda öğretmen atama döneminin sona ereceğini göstermektedir. Bütün bu hesabın sonunda vardığımız sonuç şudur, kamuoyunda 'atanamayan öğretmen' sorunu olarak bilinen konu, önümüzdeki yıllarda daha da önemli bir mesele olarak MEB'in ve hükümetin önüne gelecektir."

- "Ademimerkeziyetçi bir yükseköğretim sisteminin kurulmasına ihtiyaç var"

Yükseköğretim sisteminin geçirdiği hızlı dönüşümün, burada kapsamlı bir reform ihtiyacının hala güncelliğini koruduğunu gösterdiğini anlatan Yalçın, "Yükseköğretim Kurulu, yükseköğretim kurumlarının mikro iş ve işlemlerine müdahale eden bir kurum olarak devam etmemelidir." görüşünü bildirdi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna geçen ay sunulan ve 2547 sayılı Kanun'a eklenmesi tasarlanan ek maddelerle yükseköğretim alanında Yükseköğretim Kalite Kurulu, Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu ve Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu adı altında üç yeni kurulun oluşturulmasının öngörüldüğünü hatırlatan Yalçın, bu kurullar için eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolunda yetkili sendikaya yer verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ali Yalçın, "İlk 10 ekonomiden biri olmaya çalışan Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi ve dünyayla rahat bir şekilde rekabet edebilmesi için, akademik özgürlüğü ve üniversite özerkliğini destekleyen, paydaşlara karar mekanizmalarında yer veren, daha ademimerkeziyetçi bir yükseköğretim sisteminin kurulmasına ihtiyaç vardır." değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English