Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ecevit Öksüz: Yeryüzündeki kanı Endülüs ruhu durdurur

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu İspanya'nın Sevilla kentinde başladı. 100'e yakın akademisyenin katıldığı sempozyumun açılışında konuşan TİMAV Başkanı Ecevit Öksüz "Yeryüzündeki kanı Endülüs ruhu durdurur" dedi.

Ecevit Öksüz: Yeryüzündeki kanı Endülüs ruhu durdurur
Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından Selçuk Üniversitesi, Necmeddin Erbakan Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyuma Türkiye ve İspanya başta olmak üzere İngiltere, Kanada, Malezya, Fas gibi farklı ülkelerden 100'e yakın akademisyen katıldı.

Sempozyuma ev sahipliği yapan TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, medeniyetler ittifakı ve birlikte yaşama konusunu, farklı bölgelerden gelen akademisyenler ve konunun uzmanlarıyla, birlikte yaşama kültürünün tarihi bir örneği olan Endülüs medeniyetinin coğrafyasında müzakere etmeyi amaçladıklarını belirtti.

Sempozyumun teması ile mekanı mana ve mantık itibariyle örtüştürmek istediklerini dile getiren Öksüz, "Örneğin geçtiğimiz yıl Bosna'da eğer bir barıştan bahsedeceksek, demokrasinin, insan haklarının beşiği olduğunu iddia eden Avrupa'nın göbeğindeki Srebrenica katliamını unutmamız mümkün değildi. Barışı Bosna'dan haykırmak gerekiyordu. Gittik orada Aliya İzzetbegoviç'in mekanında özgürlüğü ve barışı müzakere ettik." dedi.



Öksüz, Endülüs'ün de dünya tarihinin en kadim medeniyetlerinden bir tanesinin inşa edildiği bir yer olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Endülüs, gemileri yakmayı dünyaya miras olarak ve anlayış olarak bırakan bir komutanın, Tarık bin Ziyad'ın diyarıdır. Diğer taraftan birlikte yaşama konusunu ele aldığımızda ise Endülüs'te, 800 yıl farklı dinlerdeki insanlar birlikte, barış içerisinde yaşamışlardır. Daha sonradan, özellikle son dönemlerde insanların inançları, kültürleri ve kökenleri temelinde körüklenen ayrışma ve çatışma tezahür etmiş ve Endülüs medeniyeti mahsunluğa gark olmuştur. Biz de dünyada medeniyet ve birlikte yaşamayı konuşacaksak burada konuşalım istedik. Bu bağlamda insanlığın iyiliği için, birlikte yaşamanın inşa ve ihyası için gemileri yakmak anlayışının güncele taşınmasına da bir vesile olmak istedik."

Öksüz "Yeryüzündeki kanı Endülüs ruhu durdurur" dedi.   

Dünyada katliam ve çatışmaların doruğa ulaştığı bir dönemde şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dönemin İspanya Başbakanı Zapatero ile "Medeniyetler İttifakı" projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Öksüz, bu projenin daha sonra 140'ı aşkın ülkeyi kapsayan bir çalışma haline geldiğini, kendilerinin de medeniyetler ittifakı konusunu İspanya'da konuşarak bu çalışmalara katkı vermeyi arzuladıklarını söyledi.

Öksüz, medeniyetler ittifakı ile dinler arası diyalog kavramlarının da zaman zaman karıştırıldığını belirterek, "İkisi bambaşka olaylar. Dinler arası diyalog her dinden birer bukle alarak yeni bir din icat etme girişimidir ki biz bunu şiddetle reddediyoruz. Medeniyetler ittifakı ise medeni olmaktan ve o medeniliğin kol kola girip insanlık için ortak değer üretmesinden müteşekkildir." şeklinde konuştu.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English