Son Dakika Haberler

GMİS Genel Başkanı Demirci: "Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum TTK'dır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum Türkiye Taşkömürü Kurumudur (TTK)" dedi.

Sendika tarafından Şemsi Denizer Konferans salonunda düzenlenen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinliğinde bir konuşma yapan Demirci, Zonguldak'ın bir enerji bölgesi olduğunu, enerji savaşları konusunu 168 yıllık üretim tarihinden dolayı bildiklerini söyledi.

Türkiye'nin 40-50 milyar dolar arası cari açık verdiğini ve bunun en önemli sebebinin enerji ithalatı olduğunu öne süren Demirci, şöyle konuştu:

"Taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Türkiye'de, Zonguldak'tan başka hiçbir yerde taşkömürü yok. 1970'lerde taşkömürü ihtiyacımızın neredeyse tamamını biz karşılıyorduk. İhtiyaç arttı, üretim geriledi ve şimdi ihtiyacımızın yüzde 90'ından fazlasını ithal ediyoruz. Türkiye bilinçli olarak bu duruma getirildi. Her şeye rağmen, bugün tarihimizin en kötü dönemini yaşasak da yine ayaktayız ve gerçekleri anlatmaya devam ediyoruz."

Demirci, TTK'da 8 bin kişinin çalıştığını ve üretimin 1 milyon tonun altında olduğuna dikkat çekerek, "TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK'nın üretim kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Kapasitesinin beşte biri ile çalıştırılan her işletme zarar eder. Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum TTK'dır."

Dünyanın en ağır işini yapan maden işçilerinin sadece toplu ölümlü kazalarla değil her zaman hatırlanmasını ve yaşadıkları sorunların ivedilikle çözümünü istediklerini dile getiren Demirci, "Bugün biz, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kalkınıp büyümesi için büyük bedelleri seve seve ödeyen ve her şart altında bu bedeli ödemekten çekinmeyecek olan Zonguldak halkı ve madenciler olarak en büyük sıkıntımız olan işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz. Türkiye'nin sanayisine can vermiş, emeğin başkenti sıfatını kazanmış bir il olarak bu en doğal hakkımızdır." ifadesini kullandı.

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Başkanı Erdoğan Kaymakçı da madenciliğin, her an ölüm korkusuyla ailesini geçindirmeye çalışanların mesleği olduğunu belirterek, "Yerin metrelerce altında canları pahasına çalışan emekçiler, ölesiye kürek sallayan ve bir tutam gün ışığına muhtaç olan insanlardır. Madencilik en eski mesleklerden birisidir. Madencilik sektörü ülkemizin vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir." diye konuştu.

Eski MMO Genel Başkanı Mehmet Torun ise "Özelleştirme Politikalarının ve Uygulamalarının Zonguldak Kömür Havzasına Etkileri" konulu sunum gerçekleştirdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English