Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Doğu Anadolu'nun "tek acil yoğun bakımı" can kurtarıyor

Erzurum'da, AÜ Yakutiye Araştırma Hastanesi Acil Servisinde iki yıl önce kurulan ve bu özelliği ile Doğu Anadolu'da tek olan Acil Yoğun Bakım Ünitesinde 2 bin hasta sağlığına kavuştu Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Çakır: "Herhangi bir kliniğe yatırılamayan veya kliniklerde yer bulunamayan, yoğun bakım ve ara yoğun bakım ihtiyacı olan, müşahede edilmeye ihtiyaç duyan hastaların hepsine burada ara yoğun bakım hizmeti vermekteyiz" AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gündoğdu: "Diğer öğretim

Anadolu Ajansı haberine göre;
ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi (AÜ) Yakutiye Araştırma Hastanesi Acil Servisi içinde kurulan ve Doğu Anadolu'ya hizmet veren "Acil Yoğun Bakım" ünitesi, özellikle hayati tehlike geçirenler ve zehirlenenler başta olmak üzere 2 bin hastaya şifa kaynağı oldu.

Erzurum'un yanı sıra Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı, Bayburt ve Iğdır olmak üzere bölge illerine hizmet veren ve iki yıl önce Yakutiye Araştırma Hastanesi Acil Servisindeki ayrı bir bölümde faaliyete başlayan 11 yataklı Acil Yoğun Bakım Ünitesi, aylık 100 ila 200 hastaya yoğun bakım hizmeti sağlıyor.

Ünitede zehirlenme vakalarından gelenler ile çeşitli olaylarda hayati tehlike geçirenler çoğunlukta olmak üzere 2 bin hasta hayata tutundu.

Hastanenin Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zehirlenme vakalarının birinci durakları ve takip edildiği yerlerin acil servisler olduğunu söyledi.

Çakır, bölgede tek olan Acil Yoğun Bakım Ünitesinin ciddi hizmet verdiğini belirterek, söz konusu ünite ile acil yoğun bakıma ihtiyacı bulunanların sorunlarının çözüldüğünü anlattı.

Özellikle zehirlenme vakalarında acil yoğun bakım ihtiyaçlarında zaman zaman sorun yaşandığını dile getiren Çakır, şunları belirtti:

"Acil servislerde yoğun bakım ünitesi olmadığından acil yoğun bakıma ihtiyacı olan hastalar bu konuda sıkıntı çekiyorlardı. Herhangi bir kliniğe yatırılamayan veya kliniklerde yer bulunamayan, yoğun bakım ve ara yoğun bakım ihtiyacı olan, müşahede edilmeye ihtiyaç duyan hastaların hepsine burada ara yoğun bakım hizmeti vermekteyiz."

Çakır, hastaların yaşamsal fonksiyonlarının acil serviste düzeltilmesi sonrası Acil Yoğun Bakım Ünitesine getirildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Hastaların geri kalan tıbbı bakımlarının burada yapıyoruz. Servisimizdeki monitörlü gözlem yataklarımızda stabilizasyonu sağlanan hastalar, yoğun bakım kısmına alınıyor. Burada hastaların solunum desteğine ihtiyacı varsa solunum, tıbbı tedavi ise tıbbı tedavi veya karbonmonoksit zehirlenmelerinde olduğu gibi bütün tedavi ihtiyaçlarını görüyoruz. Yani hastaların neye ihtiyaçları varsa yoğun bakım ünitesinde onları sunuyoruz."

- "En çok zehirlenme vakasına hizmet veriyoruz"

Bölgede zehirlenme vakalarının yüksek olduğunu ifade eden Çakır, "Kış mevsiminde aylık 150-200 hastamız oluyor. Bütün yataklar doluyor ve en çok zehirlenme vakalarına hizmet veriyoruz. Çünkü acilde yoğun bakıma ihtiyacı olan en çok hasta gurubu zehirlenen vaka gurubudur. Bunların içinde soba zehirlenmesi çok yer alıyor." dedi.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Gündoğdu da Yakutiye Araştırma Hastanesinin geniş imkanlara sahip olduğunu ve son teknolojiyle donatıldığını belirtti.

Bölgede kışın en çok karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ifade eden Gündoğdu, "Acil ünitemizde bu tarz hastaları ağırlamak ve tedavilerini yapmak amacıyla rektörümüzün de desteğiyle acil yoğun bakım ünitesi oluşturuldu. Ayrıca diğer öğretim üyelerimiz de bu bölüme destek veriyor. Beyin cerrahi, nöroloji, anestezi ve reanimasyon anabilim dalının desteğiyle bölgeye başarıyla hizmet veriyoruz." sözlerine yer verdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English