Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Davutoğlu'ndan Cerattepe açıklaması

Başbakan Davutoğlu, Cerattepe'deki madenin faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin Konya'da konuştu.

Davutoğlu’ndan Cerattepe açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yerin üstündeki güzelliği de yerin altındaki zenginliği de korumaya ve insana hizmet etmeye kararlı olduklarını belirterek, "Bu kapalı galeriden çıkarılacak maden, yerinde işlenmek yerine Cerattepe'nin yer üstü zenginliğine zarar vermemek üzere taşınarak işletilecektir. Galeriden çıkarılan madenin başka bir yerde işlenmesi için açılacak yol için birçok ağacın kesilmesi gerekebileceği bakımından taşıma işlemi teleferikle gerçekleştirilecek. Ağaç kaybına izin ve mahal verilmeyecek" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'ndeki 42 tesisin açılış ve temel atma törenindeki konuşmasında 13 yılda 3,5 milyar fidan diktiklerini, hayallerinin dünyadaki her insan için Türkiye'de fidan dikmek olduğunu ifade etti.

Ağaç sayısının da böylece 7-8 milyar olacağını dile getiren Davutoğlu, orman varlığını artıran nadir ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kalkınmasının temel hedefleri olduğunu ama bu kalkınmayı gerçekleştirirken tabiata karşı asla hoyrat olmadıklarına vurgu yapan Davutoğlu, "Elbette kalkınacağız, insanımıza iş alanları açacağız, yeni fabrikalar, yollar, barajlar, köprüler, binalar inşa edeceğiz ancak bütün bunları yaparken tüm insanlığın ve tabiatın hakkına, hukukuna riayet edeceğiz. İlk bakışta maliyetli gibi görünen çevre yatırımları orta ve uzun vadeli hepimize menfaat sağlayacaktır. Suyla toprakla ilişkimizde bırakın hoyratlığı dar imkanlardan bile büyük fırsatlar çıkaran bir ihtimamın sahibiyiz" diye konuştu.

Davutoğlu Cerattepe'deki altın ve bakır madeni projesine ilişkin şunları söyledi:

"Artvin'de ilk çalışmaları 2009 yılında başlayan mevcut proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından denetlenen, çevreyle ilgili her türlü tedbirin alınması konusunda hassas olduğumuz ve gerekli tedbirleri aldığımız bir projedir. Öncelikle maden çalışmasının açık galeri olarak gerçekleştirilmesi düşünceleri vaktinde olmuşsa da çevreye zarar verilmemesi için kapalı galeri uygulamasında karar verilmiştir.

Yerin üstündeki güzelliğimizi de yerin altındaki zenginliğimizi de korumaya ve insanımıza hizmet etmeye kararlıyız. İkinci olarak bu kapalı galeriden çıkarılacak maden, yerinde işlenmek yerine Cerattepe'nin yer üstü zenginliğine zarar vermemek üzere taşınarak işletilecek. Galeriden çıkarılan madenin başka bir yerde işlenmesi için açılacak yol için birçok ağacın kesilmesi gerekebileceği bakımından taşıma işlemi teleferikle gerçekleştirilecek. Ağaç kaybına izin ve mahal verilmeyecek."

- "Her türlü öneriye de açığız"

Başbakan Davutoğlu, Cerattepe'deki madenle ilgili tartışmalara yönelik Artvin'in "o rengarenk ağaçlarının" zarar görmemesine özen gösterileceğini bildirdi.

Davutoğlu, "Bu tedbirler bizim çevreye gösterdiğimiz önemi, doğal dokumuzun zarar görmemesi için duyduğumuz hassasiyeti ortaya koymaktadır. O suyundan içtiğim, doğasına hayran kaldığım Şavşat'ın, Artvin'in, Cerattepe'nin güzelliklerini korumak bizim en temel borcumuzdur. Ancak hukuk devleti kuralları içinde de kamu düzenini sağlar ve bu çerçevede atılan adımlara yönelik yanlış bir uygulama olursa bunun da gereğini yaparız" dedi.

Davutoğlu, Artvin'in doğal dokusunu korumak üzere sunulacak her türlü iyi niyetli öneriye de açık olduklarını aktardı.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Öncelikle Cerratepe'deki maden işletmesi, mahkeme kararı sonuçlanana kadar çalışmalarını durduracak. Herkes hukuk devletinin gereği olarak mahkeme kararına saygı duyacak. Aynı şekilde izinsiz gösterilerden kaçınılarak şu ana kadar Artvin'de bu anlamda yapılan bazı istismarların da önüne geçilecek. Biz bu kadar açık ve şeffaf davranırken bu konunun istismar edilmesine asla izin vermeyiz."

Davutoğlu, madendeki çalışmanın kesinlikle kapalı galeri şeklinde olacağını, bugün veya yarın her ne gerekçeyle olursa olsun açık galeri uygulamasına geçilmeyeceğini belirtti.

Galeriden çıkarılacak madenin yerinde değil, taşınarak işletileceğini anlatan Başbakan Davutoğlu, galeriden çıkarılan madenin Murgul'a taşınmasının çevre dokusunun korunması amacıyla karayoluyla değil, teleferikle olacağını kaydetti.

Madenin teleferikle taşınması için, kesilen ağaçların minimum düzeyde tutulacağını ve misliyle bu ağaçların yeniden dikileceğini vurgulayan Davutoğlu, tüm bu teminatların hem Artvin'in doğal dokusunun korunmasına hem de vatandaşların endişelerine verdikleri önemi gösterdiğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, "Tüm bu teminatlara, doğal zenginliğimiz korunması için aldığımız tedbirlere rağmen, 'Siz hangi tedbirleri alırsanız alın biz zenginliklerimiz yer altında kalmasını istiyoruz' derse bunu da hoş karşılamamız mümkün değildir. Hele hele buradan hareketle birtakım illegal gösteriler yapılmaya devam edilirse, birtakım yanlış uygulamalar içine girilirse, Artvin'de de Türkiye'nin her yerinde de kamu düzeni kesinlikle muhafaza edilecektir. Bu çerçevede hem çevremizi koruyacağız hem de yer altı zenginliğimizi çıkararak ekonomimize katkı sağlayacağız. Herkesin de bu hukuki sürece saygı göstermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Hukuki sürece saygı bağlamında bugün görüşmeler yaptığını aktaran Davutoğlu, Artvinlilere seslenerek "Bunu istismar eden çevrelere hiç bir şekilde prim vermeyiniz ve Artvin'in bu anlamda en büyük teminatının bizler olduğunu unutmayınız" dedi.

- "Terörle mücadelede çok önemli kazanımlar elde ettik"

Türkiye'nin tarım ürünü itibarıyla dünyada 7. sırada bulunduğunu anımsatan Davutoğlu, barajlar, göletler ve sulama tesisleri yaptıklarını, kentlerde su sorunu bırakmadıklarını kaydetti.

Göreve geldiklerin zaman ihmal edilen bölgelere çok daha fazla özen gösterdiklerine dikkat çeken Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerine büyük hizmetler götürdüklerini ve buna devam edeceklerini anlattı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bakmayın siz bir kısım nasipsizin oralarda terör estirme gayretlerine. Onlara hak ettiği cevabı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Oradaki işinde, gücünde ve kendi halinde vatanına milletine ve devletine bağlı vatandaşlarımız, o kahir ekseriyet ne olduğunun farkında. Hizmetlerimiz yaşıyor. Allahın izniyle terörden medet umanların bugünlerde verdikleri rahatsızlıklar da tamamen sona erecek. Terörle mücadelede çok önemli kazanımlar elde ettik. İnşallah kökünü de kazıyacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English