Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İzzetbegoviç'i Anma Programı

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi ve Aliya'nın oğlu İzzetbegoviç: "Türkler her zaman Bosna Hersek'in dostuydu. Ellerinden geldiğince yardım ettiler" "(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aliya'yı ziyareti) O zaman Aliya, Bosna Hersek'i Erdoğan'a emanet ettiğini, onu unutmaması gerektiğini söyledi. Recep Tayyip Erdoğan, bugün bu emanete sahip çıkıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in dostu olan Türklerin her zaman ülkesine ellerinden geldiğince yardım ettiğini belirtti.

İzzetbegoviç, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen "Vefatının 14. Yılında Aliya İzzetbegoviç'i Anma Programı"nda konuştu.

Babası Aliya'nın mücadelesini yakından takip etme imkanına sahip olduğunu kaydeden İzzetbegoviç, babasının iki kez savaş, iki kez de hapis yaşadığını anlattı.

Babasının ömrünün 8 yılını savaşlarda, 9 yılını da hapiste geçirdiğine işaret eden İzzetbegoviç, hapiste geçirdiği süre zarfında babasına hiçbir zaman ev izni verilmesine müsaade edilmediğini söyledi.

Aliya'nın mücadelesine değer vermenin, onun yanında duranlara ve hayatlarını kaybedenlere değer vermek anlamına geldiğini vurgulayan İzzetbegoviç, "Bu mücadelenin sonunda Bosna Hersek'te İslam korundu. Boşnak milleti korundu, kendi kimliğine, dinine, kültürüne döndü." dedi.

İzzetbegoviç, 450 yıl sonra Bosna Hersek devletinin yeniden inşa edildiğini, yeniden ordusunun kurulduğunu kaydederek "Askeri lojistik dikkate alındığında, biz aslında kaybetmemiz gereken bir savaşı kazandık. Bugün askeri uzmanlar o dönemde bize saldıran güçlerle bizim sahip olduğumuz güçlerin dengesini incelese bizim bu savaşı hiçbir şekilde kazanamayacağımız sonucu ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.

Bakir İzzetbegoviç, Aliya'nın genel olarak her zaman kendisinden çok daha güçlü görünen taraflarla mücadele ettiğine dikkati çekerek bu güçlerin hiçbir zaman onu yenemediğini söyledi.

Aliya hakkında 1983 yılında 14 yıl hapis cezası verildiğinde bu ceza ile onu bitirmek istediklerini kaydeden İzzetbegoviç, "Bir daha onun hapisten çıkmamasını planladılar. Oysa Allah'ın planı başkaydı. Sadece 7 yıl sonra, Aliya onların cumhurbaşkanıydı. Doğru yolda olursanız, sonuç böyle olur." diye konuştu.

- "Türkler her zaman Bosna Hersek'in dostuydu"

Boşnak lider, Bosna Hersek'in dostu olan Türklerin her zaman ülkesine ellerinden geldiğince yardım ettiğini belirterek "Belli dönemler kendi sorunlarıyla uğraştıkları için Bosna Hersek'i biraz unuttukları da oldu ya da yardım etmek istediler ama yeterli güce sahip değillerdi. Allah'a şükür bugün, kardeşimiz ve dostumuz Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki Türkiye devleti ve Türk halkı, Bosna Hersek ile yakında ilgileniyor ve bize yardım edecek kadar güçlü." dedi.

İzzetbegoviç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, babası Aliya'yı 2003 yılında ölümünden hemen önce ziyaret etmesine ilişkin de şunları anlattı:

"Ölümüne yakın dönemde bizzat oradaydım. Böbrekleri artık iflas etmişti. Cuma akşamıydı. 36 saat sonrasında ise ölecekti. Aliya, o dönemin Başbakanı Erdoğan'ın kendisini ziyarete geleceğini duymuştu. Sürekli 'Tayyip geldi mi' diye soruyordu. Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünde, artık böbrekleri çalışmayan biri olmasına rağmen öyle bir izlenim bırakmaya çalıştı ki Erdoğan görüşmeden sonra 'Aliya çok iyi, iyileşecek inşallah' dedi. O zaman iyileşme şansı olmadığını ona söyleyememiştim. O zaman Aliya, Bosna Hersek'i Erdoğan'a emanet ettiğini, onu unutmaması gerektiğini söyledi. Recep Tayyip Erdoğan bugün bu emanete sahip çıkıyor."

- "Türkiye ve Bosna Hersek dostluğu her zaman yaşasın"

Türkiye'nin Bosna Hersek'e gerekli her konuda yardım ettiğinin altını çizen İzzetbegoviç, gerek AB üyeliği yolunda gerek ülkede istikrar ve güvenlik noktasında önemli olduğunu vurguladığı NATO'ya üyelik konusunda Türkiye'nin desteğine sahip olduklarını belirtti.

İzzetbegoviç, Türkiye'nin ayrıca ekonomik kalkınma ve altyapı inşasının yanı sıra bugün Balkanlar'da birlikte yaşadıkları Sırp ve Hırvatlarla ilişkilerin yeniden inşası noktasında da Türkiye'nin gerekli desteği verdiğini vurguladı.

Bazı kesimlerin, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki iyi iş birliğinden mutlu olmadığını söyleyen İzzetbegoviç, "Aliya'nın ve Erdoğan'ın izinden gidenler oldukça, biz ve bizden sonra gelenler oldukça bu ilişkiler böyle kalmaya devam edecek, inşallah daha da güçlenecek. Türkiye ve Bosna Hersek dostluğu her zaman yaşasın." ifadelerini kullandı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English