Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İzzetbegoviç'i Anma Programı

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: "Aliya İzzetbegoviç savaşın da bir ahlakı olduğunu, ahlaksız dünya şartları içinde yaşıyor olmasına rağmen bütün dünyaya öğretmiştir" "Eğer 20'nci yüzyıldan İslam ümmeti ve medeniyeti adına diğer asırlara bir şey kalacaksa, 20'nci yüzyıldaki İslam mirasının en önemli miraslarından birisi olarak Aliya İzzetbegoviç sonraki nesillere kalmıştır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in, ahlaksız dünya şartları içinde yaşamasına rağmen savaşın da bir ahlakının olduğunu bütün dünyaya öğrettiğini söyledi.

Kurtulmuş, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Vefatının 14'üncü Yılında Aliya İzzetbegoviç'i Anma Programı"na katıldı.

Aliya İzzetbegoviç'i anmak için bir araya gelindiğini anımsatan Kurtulmuş, "14 sene önce İslam dünyasının dört bir tarafından, Bosna Hersek topraklarının dört bir tarafından insanların katılımıyla mahşeri bir kalabalıkla, sanki gökyüzü delinmişçesine, bulutlar ağlıyormuşçasına yoğun bir yağmur sağanağı altında defnedilen Aliya İzzetbegoviç'i bir kere daha minnetle, şükranla anıyoruz." dedi.

Kurtulmuş, Aliya İzzetbegoviç'in hem kişiliği hem fikirleri bakımından nice yıllar konuşulacağını, İslam coğrafyasına ve Müslüman dünyasına onun büyük katkılar sunduğunu kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"İzzetbegoviç, çok büyük bir şahsiyet. Bir tarafta savaş meydanlarının, cihad meydanlarının kartalı, diğer tarafta barış masasının güvercini. Bir tarafta dünyanın en mütevazi insanlarından birisi, diğer tarafta düşmanlara ve zalimlere karşı dünyanın en celalli insanlarından birisi. Bir tarafta büyük bir ilim ve fikir adamı, derin bir mütefekkir diğer tarafta halkın arasında çarşıda, pazarda, sokakta dolaşan son derece mütevazi bir halk adamı. Kişiliğinin çok yönlülüğü ve bütün halkını kuşatıcılığı aslında Aliya İzzetbegoviç'in rehberliğini, önderliğini çok daha güçlü kılmıştır."

- "İzzetbegoviç, İslam ülkelerinin gençlerine ışık tuttu"

Aliya İzzetbegoviç'in Avrupa'nın ortasında, bütün dünyanın gözü önünde yok edilmek istenen Boşnak milletini yeniden ayağa kaldırdığını belirten Kurtulmuş, bu özellikleriyle büyük bir lider ve bilge bir kahraman olduğunu vurguladı.

Aliya İzzetbegoviç'in fikirleriyle hem milletine hem de İslam ülkelerinin gençlerine ve gelecek nesillerine ışık tuttuğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İzzetbegoviç, Doğu ile Batının arasında Müslümanların ve İslamın bir köprü olabileceğini bütün dünyaya anlatmaya çalışmıştır. İzzetbegoviç, maruf, hasen, iyi olanın insanlığın ortak doğruları olarak yeniden diriltilebileceğini anlatmış olan bir şahsiyettir. Aliya İzzetbegoviç, Müslümanları içinde bulundukları uyuşukluktan uyanmaya davet eden güçlü bir ses olmuştur. Aliya İzzetbegoviç, İslam dünyasının ve özellikle kendi halkının gençlerini hayatın her alanına katılmalarına, zenginleştirmelerine davet etmiş ve fikirlerini, düşüncelerini özgürce söyleyebilmelerini sağlayabilmiştir."

- İslam'ın savaş ahlakını bütün dünyaya öğretti

Güçlü fikirleri sayesinde Aliya İzzetbegoviç'in güçlü bir şekilde halkına önderlik ettiğinin ve bütün Müslüman ümmetin gençlerine de örnek bir şahsiyet olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Ayrıca savaşın da bir ahlakı olduğunu, ahlaksız dünya şartları içerisinde yaşıyor olmasına rağmen bütün dünyaya öğretmiştir." ifadesini kullandı.

Boşnakların soykırıma uğradığı bir dönemde, elde edilen bir zaferden sonra İzzetbegoviç'in Boşnak Ordusuna, "Evet şimdi zafer kazanıyoruz, şimdi daha ileri adım atıyoruz ama sakın ha komşularımıza, savaşmayan, size karşı el kaldırmayan Sırplara karşı asla mücadele etmeyeceksiniz, onlara zarar vermeyeceksiniz. Çünkü biz de zalim olursak zalime karşı kim savaşacaktır" diye seslendiğini hatırlatan Kurtulmuş, bu sözleriyle İslamın savaş ahlakını bütün dünyaya öğrettiğine işaret etti.

Aliya İzzetbegoviç'in "Ben Müslümanım ve Müslüman kalmaya kararlıyım. İslam benim için iyi ve asil olanın adıdır." dediğini aktaran Kurtulmuş, mücadeleye katılan herkesi zaferden sonraki dönemde "Sakın kibirli olmayın, mütevazi davranın. İnsanlara karşı adaletli davranın." sözleriyle iyiye, güzele, marufa yönlendirdiğini kaydetti.

İzzetbegoviç'in büyük bir mütefekkir, kahraman, komutan olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Eğer 20'nci yüzyıldan İslam ümmeti ve medeniyeti adına diğer asırlara bir şey kalacaksa, 20'nci yüzyıldaki İslam mirasının en önemli miraslarından birisi olarak Aliya İzzetbegoviç sonraki nesillere kalmıştır." dedi.

Numan Kurtulmuş, İzzetbegoviç'in canını ve malını Allah yolunda vakfeden ve onun karşısında cennete gitmiş bir büyük mütefekkir, mücahit olduğunu vurgulayarak, "Allah onu, Bosnanın şehitlerini, bütün Müslüman şehitlerimizi, 15 Temmuz şehitlerimizi ve hepimizi cennet-i alada buluşmayı nasip etsin." temennisinde bulundu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English