Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Çığır Açıcı Bir Dönüşümün Hikayesi"

"Çığır Açıcı Bir Dönüşümün Hikayesi" isimli söyleşide modern bilimin doğuşu ele alındı

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - "Çığır Açıcı Bir Dönüşümün Hikayesi" isimli söyleşide bilim tarihçisi David Wootton'un "Bilimin İcadı – Bilim Devrimi'nin Yeni Bir Tarihi" kitabından yola çıkarak modern bilimin doğuşu konusu değerlendirildi.

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin locasında gerçekleşen etkinlikte, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Saçlıoğlu ve Koç Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Dereli konuşmacı olarak yer aldı.

Saçlıoğlu, modern bilimin tarihi konuşmak için İstanbul'un ve özellikle Galata'nın çok uygun bir yer olduğunu belirterek, 1580'li yıllarda Osmanlı Devleti'nin astronomi araştırmalarına yatırım yapmak amacıyla Galata'da rasathane kurulması emri verdiğini ancak devamının gelmediğini söyledi.

16 ve 17. yüzyıllarda bilim denilince astronominin anlaşıldığına dikkati çeken Saçlıoğlu, "Tabii bilimin benimsenmesi için Dünya'nın hareketlerinin hissedilmesi gerekir. Ancak insanoğlu saniyede 30 kilometre hızla dönen Dünyamızın hareketlerini hissedemiyor ancak bunu düşünmek isteyenler bilimle uğraşıyor. Kitapta da modern bilim öncesinin entelektüel ortamını ele alıyor." dedi.

Saçlıoğlu, Avrupa'da 15. yüzyıla kadar Aristoteles'in bilimin merkezinde ve tam doğru kabul edilen bir filozof olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aristoteles evreni yeryüzü ve sema olarak ikiye ayırıyor, yeryüzündekilerin bozulabileceğini semadakilerin ise eşsiz ve mükemmel olabileceğini söylüyor. Gökyüzünde hareket eden cisimlerin neden yeryüzüne düşmediğini ise 'gezegenlerin kristal birtakım kürelerin içine sabitlenmişlerdir' diye açıklıyor. Aristo'nun bu görüşüne en büyük darbe 1580 yılında Danimarka'dan geliyor. Danimarkalı matematikçi ve astronom Tyge Ottesen Brahe gökyüzünün bazı gizemlerini çözüyor. İslam bilim tarihçileri ile konuştuğumuzda şunu görüyoruz, bu tarihte bizim Takiyüddin Efendi'nin aletleri ile Brahe'nin aletleri aşağı yukarı birbiriyle aynı."

Dereli ise gezegen yörüngelerinin elips olduğunu Tyge Ottesen Brahe'nin öğrencisi Kepler'in matematik bilimini kullanarak keşfettiğini dile getirdi.

Dereli, Osmanlı medreselerinde eğitim kalitesi düşerken Avrupa'da her köşede üniversiteler kurulmaya başladığına dikkati çekerek, bu üniversitelerin de merkezi yönetimden bağımsız ve loncalar tarafından desteklendiğini anlattı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English