Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çifte Minareli Medrese'nin altında bulunan yapı

Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdal Eser: "Yapı, form ve biçim olarak bir tünel ama kullanış amacı kamuoyunda inanıldığı ve düşünüldüğü gibi kale ile Çifte Minare arasında var olan bir gizli geçit olmaktan çok uzakta" "Sivas'ın Ortaçağ'da sahip olduğu su ve kanalizasyon sistemiyle ilgili bir detay ve öge olması ihtimali çok daha güçlü"

Anadolu Ajansı haberine göre;
SİVAS (AA) - Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait çok sayıda eserle açık hava müzesini andıran Sivas'ta tarihi meydandaki Çifte Minareli Medrese'nin eyvan kısmında bulunan geçit benzeri yapının Ortaçağ'a ait altyapı sistemiyle ilgili olabileceği bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdal Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çifte Minareli Medrese'nin eyvan kısmında bulunan yapının henüz sadece giriş kısmının ortaya çıkarıldığını temizlik çalışmasının tamamlanmadığını belirtti.

Yapının temizlenmesi sonrasında asıl sonucun alınabileceğini ifade eden Eser, "Yapı, form ve biçim olarak bir tünel ama kullanış amacı kamuoyunda inanıldığı ve düşünüldüğü gibi kale ile Çifte Minare arasında var olan bir gizli geçit olmaktan çok uzakta. Sivas'ın Ortaçağ'da sahip olduğu su ve kanalizasyon sistemiyle ilgili bir detay ve öge olması ihtimali çok daha güçlü." dedi.

Aynı bölgede 2008 yılında bir çalışma gerçekleştirdiklerini anımsatan Eser, sondajla açığa çıkan dehlizin yaklaşık 5-10 metre doğusunda bir yapı daha bulunduğunu, aynı bölgede ikinci bir girişin daha olduğunu anlattı.

Bu yapıların altyapıyla ilgili olduğunu düşündüklerini dile getiren Eser, şunları kaydetti:

"Bu girişler büyük bir ihtimalle altyapıyla ilgili, yani hem yapının kendi altyapı sistemiyle hem de yapıyı da geçerek daha güneye giden, muhtemelen toprak kaleye doğru giden bir kanalizasyon ve su sistemiyle ilgili parçalar bunlar. Çünkü Vakıflar Bölge Müdürlüğünden alınan bir izinle deneme yapmıştık, Şifahiye Medresesi'nin bitişiğinde ve belli bir derinlikte formu çok net olarak görebildiğimiz daha eski bir yapının varlığını tespit ettik. Sivas bu anlamda birçok veriyi hala toprak altında saklıyor olması nedeniyle çok önemli. İnşallah gelecekte belki projemizi tekrar sunduğumuzda destek bulabilirsek, mevcut tarihi yapıların etrafını verileriyle birlikte daha düzgün net bir şekilde okuyabileceğiz."

Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait çok sayıda eserle açık hava müzesini andıran Sivas'ta tarihi meydandaki Çifte Minareli Medrese'nin eyvan kısmında bulunan yapı kamuoyunda büyük merak uyandırmış, yapının kale ile medrese arasındaki gizli bir geçit olabileceği öne sürülmüştü.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English