Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: (2)

"Terör bölgelerinde devlet olarak üstlendiğimiz maliyet, neredeyse 10 milyar liraya yakın. Bunun 2 milyar lirasını Sur'a harcıyoruz" "Sur'da 3 bin 950 civarında bağımsız birim yıkıldı. Yıkılmak üzere olan içine girilemeyecek olanları da temizledik. Karşımızda 4 bin bağımsız birim sahibi var, bunlar hak sahibi. Anlaşma oranlarımız şu anda yüzde 78'lerde"

Anadolu Ajansı haberine göre;
DİYARBAKIR (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Terör bölgelerinde devlet olarak üstlendiğimiz maliyet, neredeyse 10 milyar liraya yakın. Bunun 2 milyar lirasını Sur'a harcıyoruz." dedi.

Turkuvaz Medya Grubunun "Kent Buluşmaları" kapsamında bir otelde düzenlediği "Diyarbakır Dönüşüyor" programına katılan Özhaseki, terör olaylarının başlamasından sonra dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı istişarede, Diyarbakır ile ilgili bazı önemli başlıkları ilettiğini söyledi.

Bunlardan ilkinin vatandaşların mağduriyetini giderip, yaralarını sarmak olduğunu belirten Bakan Özhaseki, devletin kudret ve şefkat eli olduğunu aktardı.

Devletin kudret eliyle kötüye, anarşiste, teröriste, hırsıza ve arsıza vurduğunu dile getiren Özhaseki, şefkat eliyle ise mağdur olan vatandaşların yaralarını sardığını dile getirdi.

Sur ilçesinin medeniyetlerin beşiği bir yer olduğuna değinen Mehmet Özhaseki, şöyle konuştu:

"Burada onlarca medeniyet yaşamış, onlardan kalan izler var. Bin 200'den fazla tarihi tescilli eser var. Sivil mimarlık örnekleri var. UNESCO'nun listesine giren surlar ve Hevsel Bahçeleri'nden dolayı da burada Koruma Amaçlı İmar Planı'na uygun hareket edeceğimizi de söyleyelim. Sur bir yaşam merkezi, ticaretin kalbi olan bir yer. Burada yaşam sürecek, ticaret çok canlı olacak."

Özhaseki, Sur'da altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek, Hazreti Süleyman Camisi çevresi ile sokak sağlıklaştırma çalışmalarının da tamamlandığını aktardı.

Bakan Özhaseki, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dicle Vadisi Projesi'nin birinci etabı olan 320 dönümlük araziyi bitirdik. Şimdi DSİ'nin Dicle Nehri ıslah çalışmaları devam ediyor. Tarihi eserlerin tamamı restore ediliyor. 15 tanesinden 8'i bitti. Çatışmaların yoğun yaşandığı yerlerdeki evler için bizim biraz titizlenmemiz gerekiyordu. Ekiplerimizle sürdürdüğümüz titiz çalışmada sıradan evler yapılsın istemedik. Bir takım projeler var. Hazır kopya projeler getirirsiniz, projeyle ihaleye çıkarsınız, yaparsınız bu iş biter. Ama önce Diyarbakır evlerinin kendine has o üslubunu bir kitaba dökelim istedik."

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güvenliğin sağlandığını, insanların huzurlu şekilde yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Özhaseki, "Terör bölgelerinde devlet olarak üstlendiğimiz maliyet, neredeyse 10 milyar liraya yakın. 2 milyar lirasını Sur'a harcıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "3 bin 950 civarında bağımsız birim yıkıldı"

Artık ticareti canlandırmaya çalıştıklarını aktaran Mehmet Özhaseki, "Sur içerisinde 3 bin 950 civarında bağımsız birim yıkıldı. Yıkılmak üzere olan içine girilemeyecek olanları da temizledik. Karşımızda 4 bin bağımsız birim sahibi var, bunlar bizden hak sahibi. Anlaşma oranlarımız şu anda yüzde 78'lerde. Yüzde 22'si ile anlaşamamışız. Bu yüzde 22'nin de yüzde 12'sinin ya soyadı yok, ya adres tespiti yapılamamış. Bizimle anlaşmak için bekleyen 476 kişi var. Bunlarla da anlaşacağız. Bu kötülüğe alet olan, başlatan biz değiliz. Onun da bilinmesi lazım." diye konuştu.

- "Eserleri tahrip etmesi ancak Moğollara yakışır bir davranıştır"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman ise Bakanlık olarak kentteki kültürel varlıkların korunması ve ayağa kalkması hususunda çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

"Terör örgütünün tarihi Ziya Gökalp Evi başta olmak üzere camileri, hanları ve eserleri tahrip etmesi ancak Moğollara yakışır bir davranıştır." diyen Yayman, bu yapıların yeniden ayağa kaldırılıp Diyarbakırlılara sunulması hususunda üzerlerine düşeni yerine getirmeye çalıştıklarını aktardı.

- "Diyarbakır'a 1 milyon turistin gelmesini hedefliyoruz"

Anadolu'nun kültür tarihini yazmak isteyenlerin Diyarbakır'ı dikkate almak zorunda olduğuna işaret eden Hüseyin Yayman, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'a 2023 yılına kadar 1 milyon turistin gelmesini hedefliyoruz. Bölgede Mardin-Diyarbakır destinasyonu olarak 5 milyon turistin gelebileceğine inanıyoruz. Bununla ilgili turizm çalışmalarımız devam etmektedir. Dünyanın en önemli kültürel miraslarından birisi Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır Surları'dır."

Diyarbakır'da farkındalık oluşturacak kültür ve sanat faaliyetlerini yapmak gibi bir ödevlerinin olduğunu kaydeden Yayman, "Surları çok iyi bilen bir kardeşiniz olarak, terör örgütlerinin yaptıklarını asla kabul edilemez buluyorum. Bunların yaptığı bir vandallıktır, insanlık suçudur ve dünya kültürüne yapılan bir ihanettir." şeklinde konuştu.

- "Milletin gücü ve kararlılığı karşısında yok olup gidecektir"

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da Türkiye'nin gelişim ve dönüşüm sürecinde Diyarbakır'ın da katkı sunan bir şehir olarak yer aldığını dile getirdi.

Diyarbakır'ın varlığından günümüze kadar bilge bir şehir olduğunu dile getiren Güzeloğlu, kentte 33 medeniyete ait izlerin yer aldığını belirtti.

Vali Güzeloğlu, "Türkiye ve Diyarbakır'ın geleceğe kardeşçe yürümesine hangi ihanet planı yaklaşırsa yaklaşsın, bu büyük milletin gücü ve kararlılığı karşısında yok olup gidecektir." ifadesini kullandı.

- "Kırklar Dağı, Diyarbakır'ın ve Anadolu'nun ortak mirasıdır"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla ise şehrin kadim kimliğini koruyarak en iyi hizmetleri yerine getirmek için gayret gösterdiklerini bildirdi.

Bugüne kadar yaptıkları bulvar ve cadde düzenlemelerinde kent dokusuna uygun çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Atilla, belediyecilik hizmetlerini duygu katarak yaptıklarına işaret etti.

Şehir ve insanın birbirinden ayrılamayacak iki önemli olgu olduğunu anlatan Cumali Atilla, şunları kaydetti:

"Bunun en büyük örneği, hafızamıza yer edinen ve türkülere konu olmuş Kırklar Dağı'dır. Şehrin tarihine, kültürüne ve ortak hafızasına bir hançer gibi saplanmış olan yapıların yıkılması bizim için övünç kaynağıdır. Kırklar Dağı, Diyarbakır'ın ve Anadolu'nun ortak mirasıdır. Kırklar Dağı'nı ucube yapılardan arındırarak Diyarbakır'ın hizmetine sunacağız."

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English