Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BM insan hakları uzmanlarından İran'a çağrı

BM bağımsız insan hakları uzmanları, İran'da hapse mahkum edilen İran-İngiltere vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe ve insan hakları aktivisti Nergis Muhammedi'nin ciddi sağlık sorunları yaşamasına rağmen tedavi imkanlarının yetkililer tarafından engellendiğini öne sürdü

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) bağımsız insan hakları uzmanları, İran'da "ulusal güvenlik" gerekçesiyle hapse mahkum edilen ve ciddi sağlık sorunları yaşayan Nazanin Zaghari-Ratcliffe ve Nergis Muhammedi'ye "acilen" uygun tedavi ve bakım hizmetlerine erişim imkanı sağlama çağrısında bulundu.

BM bağımsız insan hakları uzmanları tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, hapiste tutulan İran-İngiltere vatandaşı Zaghari-Ratcliffe ve insan hakları aktivisti Muhammedi'nin ciddi sağlık sorunları yaşamasına rağmen tedavi imkanlarının İranlı yetkililer tarafından engellendiği öne sürüldü.

Zaghari ve Muhammedi'nin birçok kez talep etmelerine rağmen uygun sağlık hizmetlerine erişim imkanının reddedilmesi üzerine açlık grevine başladığı hatırlatılan açıklamada, "İran hükümetine, Nazanin Zaghari-Ratcliffe ve Nergis Muhammedi'ye acilen ve koşulsuz olarak uygun tedavi ve bakım hizmetlerine erişim imkanı sağlama çağrısı yapıyoruz." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yetkililer, zalimce, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele ve hatta işkence anlamına da gelebilen, uygun sağlık ve bakım hizmetlerine erişimin engellenmesi de dahil açlık grevi protestolarının temelini oluşturan insan hakları ihlallerini acilen ele almalıdır. "

İran'ın BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin taraflarından olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, hükümetin mahkumlar da dahil olmak üzere tüm kişilerin sağlık hizmetlerine erişim hakkına saygı duyma yükümlülüğü olduğu vurgulandı.

- İran-İngiltere arasında gerginliğe neden olmuştu

İngiltere-İran çifte vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 2016'da İran'da "casusluk" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İran İnsan Hakları Savunucuları Merkezi Başkan Yardımcısı ve aktivist Nergis Muhammedi de "ülke güvenliğine karşı komplo kurmak ve rejime karşı propaganda yapmak" suçlamalarıyla 10 yıl hapse mahkum edilmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, geçen hafta yaptığı açıklamada, casusluk iddiasıyla tutuklu bulunan İngiltere-İran çifte vatandaşı Zaghari'nin, Tahran yönetimi tarafından diplomatik hedefler için rehin olarak tutulduğunu savunmuştu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, üç gün önce de İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad'ı konuyla ilgili bakanlığa çağırmıştı.

Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi, dün konuyla ilgili basına verdiği demeçte, İngiltere'yi yargıya müdahale etmekle suçlamıştı.

Deletabadi, Zaghari'nin "ağır suçlar" nedeniyle tutuklu durumda olduğunu belirterek, "Mahkumlar, aileleriyle irtibat ve sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda en iyi şartlara sahip." ifadesini kullanmıştı.

Muhammedi ile Zaghari, pazartesi günü bulundukları şartları protesto etmek için açlık grevine başlamıştı. Zaghari'nin eşi Richard Ratcliffe, iki kadının bugün açlık grevine son verdiğini duyurdu.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English