Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Binlerce işçiyi sevindiren haber!

Bakan Fatma Güldemet Sarı, 26 Mayıs’ta dolacak belgesiz işçi çalıştırma süresinin yıl sonuna kadar uzatılacağı müjdesini verdi.

Binlerce işçiyi sevindiren haber!
İnşaat sektöründe çalışılan ustaların büyük bölümü mesleki yeterlilik belgesi almazken, Hükümet binlerce ustayı rahatlatacak adım adıyor. 25 Mayıs 2016’da dolan belgesiz işçi çalıştırma zorunluluğu ileri bir tarihe erteleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında yapılan protokol kapsamında tarih netleşmese de düzenleme yıl sonuna kadar uzatılacak. Bu sayede sayısı 350 bini bulan ve belge almayan usta, işsiz kalmayacak. İşveren de işçi başına 500 Türk Lira ceza ödemekten kurtulacak.

AĞIRLIKLI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 40 meslek dalıyla ilgili belge zorunluluğu getirildiğini belirterek, “Bu 40 mesleğin içinde inşaat sektöründe istihdam yapan ustalarımızı ilgilendiren ağırlıklı bölümler de var. Buradaki sıkıntıyı fark ettik. Buna bir süre belirlenmiş, ama bu süre içerisinde ustalarımızın belge alma imkanını sağlayacak ortamda eksiklikler olduğunu gördük. Bu süreyi de uzatacağız en kısa zamanda. Tarih belli değil ama 2016’nın sonuna kadar uzatılacak” dedi.

BAKAN: EĞİTİME GİTMELİLER

Bakan Sarı, bir an önce ustaların eğitim almasının önünü açmak için bunun yapıldığını ifade ederek, “Bu hak sonsuz bir hak değil. Biz ustalık belgesi istiyoruz ama bu belgeyi sağlayacakları ortamı hazırlamadığımızı gördüğümüz için hemen müdahale ettik ve bir süre veriyoruz. Ama bu tekrarlanmayacak, o yüzden inşaat sektöründe çalışan bütün ustalarımızın, yapı denetim firmalarımızın, inşaattaki müteahhitlik yapan firmalarımızın bir an önce ustalarını eğitimlere göndermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Bakan Sarı, belirlenen branşlarda yaklaşık 40 saatlik ücretsiz bir eğitim verileceğini de ifade etti.

DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI SIRA İŞVERENDE

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümetin 248 milyon liralık bütçe ayırdığını ve üzerine düşeni yaptığını söyledi. Sıranın işverenlerde olduğunu ifade eden Tellioğlu  “Belgesiz adam çalıştırırsan, iş yerinde kaza olursa gidip hesabını vermek zorunda kalırsın. Cebinden çıkan bir şey yok. Sadece işçiyi teşvik etmen gerekiyor. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. Üyelerimiz, mağdur olmamaları için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir” dedi. İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre belge alması gereken usta sayısı 400 bin civarında  ancak 50 bin usta belgesini aldı.

Kaynak : Star Gazete

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English