Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Beyaz eşyada ÖTV indirimi üretime de istihdama da yaradı

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Burak Özaydemir, beyaz eşyada eylül ayı sonuna kadar uzatılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin üretim ile istihdama olumlu katkı yaptığını belirterek, "Beyaz eşyada geçen yılın ilk 4 ayında 8 milyon adetlik üretim, bu yılın aynı döneminde 9,4 milyon adede çıktı. ÖTV'deki indirim, üretime de artış olarak yansıdı." dedi.

Beyaz eşyada ÖTV indirimi üretime de istihdama da yaradı
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan bir beyaz eşya yan sanayi firmasının sahibi de olan Özaydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son dönemde ÖTV indiriminin etkisiyle üretim adetlerinin oldukça arttığını ifade ederek, özellikle şubat ve mart aylarından hızlı bir hareketlenme yaşandığını vurguladı.

ÖTV indiriminin iç satış rakamlarına önemli etkisi olduğunu dile getiren Özaydemir, şöyle konuştu:

"Beyaz eşyada geçen yılın şubat ayında yaklaşık 500 bin, mart ayında 600 bin satış yaşanmışken, bu yıl şubat ayında 700 bin, mart ayında da 861 bin iç satış oldu. Nisanda da bu yükseliş trendi devam etti. Geçen yılın nisan ayında yaklaşık 600 bin olarak gerçekleşen beyaz eşya satış rakamı, bu yıl aynı dönemde 833 bine yükseldi. ÖTV indirimi piyasaya yüzde 30-40 olumlu yansıdı. ÖTV'nin süreli olarak kaldırılması fırsat etkisi yarattı. Piyasada ciddi canlanma oldu. Ana sanayi firmaları da bunun son fiyatlara yansıması için ellerinden geleni yapıyor. İç piyasadaki hareket üretime de yansıdı. Beyaz eşyada geçen yılın ilk 4 ayında 8 milyon adetlik üretim, bu yılın aynı döneminde 9,4 milyon adede çıktı. ÖTV'deki indirim, üretime de artış olarak yansıdı."

- "Hızlı şekilde işe alımlar oldu"

Özaydemir, beyaz eşyada üretim ile istihdamın birbiriyle örtüşen kavramlar olduğuna da değinerek, "Sektörde ana sanayi hariç yaklaşık 60 bin çalışan var. Tamamına bakıldığında beyaz eşya sektörünün Türkiye'de yaklaşık 500 bin istihdam yarattığı öngörülüyor. ÖTV'deki indirim, üretimin yanında istihdamı da artırdı. Ana ve yan sanayide hızlı şekilde işe alımlar oldu. Tüm sektör üretimi artırmak için büyük bir uğraş içine girdi." diye konuştu.

BEYSAD Başkanı Şeref Burak Özaydemir, beyaz eşya ana ürünleri "çamaşır, bulaşık ve kurutma makinesi, buzdolabı, fırın ve derin dondurucu"da ÖTV'nin kaldırılmasının sektörü daha da canlandıracağını kaydetti.

Ülke genelindeki yaklaşık 200 üyesiyle istihdam ve satış cirosu bakımından sektörün yüzde 75'ini kapsayan derneğin yurt dışındaki birçok ana üretici ve yan sanayi kuruluşuyla önemli ilişkileri bulunduğunu aktaran Özaydemir, yurt dışındaki fuarlara katılıp yeni teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English