Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Bebekleri 4-8 ay arasında alerjik gıdalarla tanıştırın"

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel: "4-8 ay arasında çocuğa bir besini vermezseniz, çocuğun bağışıklık sistemi bu besini tolere etmeyi öğrenmiyor" "Bugün için toleransı geliştirmek amacıyla eskiden yaptığımız 'Alerjik gıdayı 1-2 yaştan itibaren verin' önerilerinden tamamen geri adım attık. Bütün bebekleri 4-8 ay arasında alerjik gıdalarla tanıştırıp alerjinin gelişmesini engellemeye çalışıyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, bebeklerin erken dönemde alerjik gıdalarla tanıştırılması gerektiğini belirterek, "4-8 ay arasında çocuğa bir besini vermezseniz, çocuğun bağışıklık sistemi bu besini tolere etmeyi öğrenmiyor." dedi.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Şekerel, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Muşabak ile düzenlediği basın toplantısında, Dünya Alerji Örgütünün (WAO) bu yıl Alerji Haftası'nın konu başlığını "Besin Alerjisi Küresel Bir Sorun" olarak belirlediğini ifade etti.

Dünyada alerjik hastalıkların başında besin alerjisinin geldiğini ifade eden Şekerel, besin alerjilerinin 2-3 kat arttığını ve bunun nedenlerinin araştırıldığını belirtti. Besin alerjilerinin bebeklerde daha sık görüldüğünü vurgulayan Şekerel, çocuk büyüdükçe alerjilerin de giderek azaldığını söyledi.

Prof. Dr. Şekerel, alerjik hastalıkların temelinde genetik yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörlerin de yönlendirici olduğuna işaret ederek, "Özellikle modernleşen, Batı tipi yaşamı tercih eden toplumlarda, endüstrinin yoğun olduğu ortamlarda besin alerjisinin diğer alerjik hastalıklar gibi arttığını gözlemliyoruz." dedi.

- "Bebeklere 4-8 ayrasında 8 besini veriyoruz"

Besin alerjilerindeki en önemli artışın nedenlerinden birisinin bebek beslenmesindeki değişiklik olduğuna işaret eden Şekerel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya Sağlık Örgütünün de önderliğinde bebeklere ilk 4-6 ay anne sütü sonrasında ek gıdalara başlanılması ve alerjik gıdaların da 1-2 yaştan sonra verilmesi şeklinde bir tavır alınmıştı. Alerjik hastalıklar artınca bu tavrın doğru olup olmadığı sorgulanmaya başlandı.

4-8 ay arasında çocuğa bir besini vermezseniz, çocuğun bağışıklık sistemi bu besini tolere etmeyi öğrenemiyor, öğrenmeyince de ileride alerji gelişebiliyor. Bugün için toleransı geliştirmek amacıyla eskiden yaptığımız 'Alerjik gıdayı 1-2 yaştan itibaren verin' önerilerinden tamamen geri adım attık. Bütün bebekleri 4-8 ay arasında alerjik gıdalarla tanıştırıp alerjinin gelişmesini engellemeye çalışıyoruz. İlk çocuğunuzda aldığınız öneriden farklı bir öneri sunmuş oluyoruz. Alerjik gıdalara bir an önce başlayalım. 8 tane besinimiz var. Süt, yumurta, kuruyemişler, kurubaklagiller bunun içinde soya, bizim ülkemiz için yeşil mercimek, kabuklu deniz ürünleri, susam ve buğday. Bizim için en çok alerjik besinler bunlardır. Bunları veriyoruz ve erkenden başlamayı tercih ediyoruz."

- "Türkiye'de en fazla süt ve yumurta alerjisi görülüyor"

Egzaması olan çocukların yüzde 50'sinde besin alerjilerinin görüldüğünü ifade eden Şekerel, toplumda yüzde 2 ile 8 arasında bulunan bir hastalık için bütün bebeklere tetkik yapılmaması gerektiğini, sadece belirtiler varsa o zaman tetkike ihtiyaç olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Şekerel, besin alerjisinin bazı tiplerinin çok hafif belirtiler oluşturduğunu, bazılarının da çok yavaş başlayarak giderek artan önemli sorunlara yol açtığını dile getirdi.

Besin alerjilerinin sıklığına bakıldığında ülkeler arasında çok farklılık görülmediğini belirten Şekerel, "Türkiye'de ilk sırada süt ve yumurta gelirken, Avustralya'ya, Yeni Zelanda'ya bakıldığına ise yer fıstığının önemli bir sorun olduğunu görürüz. Bizim ülkemizde kuruyemiş alerjisinde öncelikle fındığı, ikinci planda ise Antep fıstığı ve kaju ikilisini alırız. Japonya'da deniz ürünleri tüketimi çok fazla. Onlarda da en fazla balık alerjisi görülüyor." diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English