Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Batı, Mevlana'nın İslam tasavvufu ve maneviyatındaki yerini bilmiyor"

Mevlevi Avustralya’nın kurucusu Abdul Aziz, Batı dünyasında Mevlana Celaleddin Rumi'nin İslam tasavvufu ve maneviyatındaki yerinin bilinmediğini söyledi.

Mevlevi Avustralya’yı 1986'da Melbourne kentinde kuran ve şeyhi olan Abdul Aziz, her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen "Mevlana'nın Vuslat Yıl Dönümü" dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Avustralya Sufi Müzik Grubu ile Melbourne’da yapılacak Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü törenlerine hazırlanan Aziz, "Mevlana, İslam tarihinin manevi liderlerinden biri. Biz de onun geleneklerini takip etme yolundayız." dedi.

Batı dünyasında Rumi olarak tanınan Mevlana’nın şiirlerinin birçok dile çevrildiğini belirten Aziz, "Ancak dini yönü bilinmiyor. Bence (Batılı) insanların anlamadığı şey şu, şiirlerini çok seviyorlar, sevgi ile ilgili konuşmalarını çok seviyorlar, O’nun İslam tasavvufu ve maneviyatındaki yerini bilmiyorlar.’’ diye konuştu.

Çok sık alıntı yaptıkları şiirlerindeki sevginin Mevlana’nın inancından geldiğini fark edemeyen Batılıların ibadet temelli sema törenlerini de yeterince anlayamadığını savunan Aziz, ‘‘Yaptığımız sema törenlerinin, dervişlerin dönmesinin ve yaptığımız ibadet tabanlı hareketlerin Mevlana’nın kendisi, şiirleri ve gelenekleri arasındaki bağlantıyı kuramıyorlar.’’ ifadelerini kullandı.

- "Umarım herkes Hazreti Mevlana’dan barış mesajını alır"

Mevlana’nın verdiği barış mesajlarının iyi anlaşılması durumunda yeryüzünde güzelliklerin yaşanacağını söyleyen Aziz, ‘‘Umarım herkes Hazreti Mevlana’dan barış mesajını alır, Allah’a geri dönmeyi ve Mevlevi felsefeleri olan saygı, adap ve kalpten inançla hayatlarını sürdürdüler. Eğer bu değerler hayatımızda olursa ve dünyamızla paylaşırsak, inşallah dünyayı yavaş yavaş daha güzel bir yer yaparız.’’ dedi.

Avustralya’da Mevlana’nın fikirlerini anlatmak için 30 yılı aşkın süredir faaliyetlerde bulunan İngiliz kökenli Aziz, 1980'de Konya’da ilk kez katıldığı Şeb-i Arus törenlerinden etkilenerek 6 yıl sonra Mevlevi Avustralya’yı kurduğunu anlattı.

İlk ziyaretinin ardından Türkiye gidişlerini sıklaştığını dile getiren ve 1987'de İslam’ı seçerek ismini değiştiren Aziz, Avustralya’da Şeyh Abdul Aziz olarak tanınıyor.

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English