Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'Başka akıldan emir alan devlet memuru olamayacak'

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, bundan sonra memuriyete alınacaklar için mülakat ve ön değerlendirme sistemi geliştirildiğini belirterek, "Devlette memur olan devletin kurallarıyla çalışır. başka bir akıl ya da yerden emir alan devlette memur olamayacak. Biz Bakanlık olarak, bir ön değerlendirme, mülakat, değerlendirme çalışması yapacağız." dedi.

’Başka akıldan emir alan devlet memuru olamayacak’
Gümüş, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasında yaşananlara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalkışmanın olduğu gün Genelkurmay Başkanlığından, "Silahlı çatışma var, yaralı var, ambulans istiyoruz." şeklinde bir talep olduğunu söyledi.

Talep doğrultusunda bölgeye gönderdikleri ambulansların içeri alınmadığını, olayı önce lokal bazlı yaşanan bir sorun olarak değerlendirdiklerini aktaran Gümüş, şöyle devam etti:

"Ancak daha sonra Genelkurmay Başkanlığından, çatışmada yaralılar olduğu ifade edilerek tekrar tekrar arandık. Ambulansların içeriye giremediği anda, dışarıya tanklar çıkmaya başladı. Sonra bize bir kalkışma olduğu bilgisi gelince, tüm Türkiye'yi, özellikle hastanelerimizi her ihtimale karşı teyakkuz haline geçirdik. Ardından tüm Türkiye'de hastane yöneticilerimiz, ekiplerimiz hastanelerine gelmeye başladı. O bir avantaj oldu. Çünkü yoğun yaralı akışı olabilirdi. Daha sonraki süreçte vatandaşlarımız sokağa çıktıktan sonra, çatışma olma ihtimalleri artığı için ambulanslarımızı aktive ettik. Buna rağmen ambulanslarımızın yaralılara ulaşamadığı anlar oldu. O durumlarda bazen vatandaşlarımızın bizzat yaralıları getirdiği ve onları belli noktalardan aldığımız oldu. Genel olarak yoğun bir çalışma oldu. 2 bin 500'ün üzerinde yaralı... Ayaktan tedavi edilenler bin civarında. Bunlar hastaneye hızlı şekilde alındılar, tedavileri yapıldı."

- "Kavganın bir kısmı, Türkiye'nin hızlı şekilde ivme kazanmasından"

Prof. Dr. Eyüp Gümüş, 15 Temmuz gecesi, özellikle İstanbul ve Ankara'da, özel sağlık tesisleri de olmak üzere hastanelerin yoğun şekilde çalıştığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu anlamda ciddi herhangi bir sorun oluşmadı. Tabii ki sürecin devamında tüm takip ve koordinasyonu, Bakanlıkta oluşturduğumuz kriz yönetim birimi Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinde (SAKOM) koordine ettik. Bu sisteme özel, kamu ve üniversite hastaneleri de entegre ederek süreci yönettik. 15 Temmuz kalkışması şunu gösteriyor, Türkiye çok hızlı şekilde tüm alanlarda ilerleme gösteriyor. Sağlık da bunlardan birisi. Dünyaya örnek bir modeli var. Birçok ülkeye gittiğimizde bizim modeli tartışıyoruz. Tabii burada yeni plan ve projelerle birlikte Türkiye kendi kabuğunu yırtarak devam etmek istiyor. Zaten kavganın bir kısmı da buradan kaynaklanıyor. Türkiye'nin hızlı şekilde ivme kazanması... Bu bakımdan bu yola devam edilecek."

Özellikle sağlık alanındaki proje ve çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Gümüş, çok yakın zamanda şehir hastanelerinin hizmete açılacağını ifade etti.

Bu çalışmaların ikinci ayağı olarak hastanelerde kullanılan malzeme ve cihazların Türkiye'de yapılmasına yönelik projelerin hazırlandığını vurgulayan Gümüş, "Aşı, tıbbı cihaz gibi hastanede kullandığımız malzemelerin Türkiye'de üretimine yönelik üst düzey çalışmalar yapılıyor. Diğer başlık ise sağlık turizmi. Bu bölgenin diğer bölgelerden hasta getirip, tedavi etmesi çok önemli. Bu anlamda ciddi bir potansiyel var. Tüm bunları Bakanlık olarak çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Yeni sağlık tesislerinin yüzde 90'ı 2018'in sonuna kadar hizmete girecek

Gümüş, şehir hastanelerinin ve çalışmaların devam ettiği yeni sağlık tesislerinin yüzde 90'ının yapımının 2018'in sonuna kadar biteceğine işaret ederek, şunları anlattı:

"Türkiye yeni hastanelerine kavuşuyor. İlk şehir hastanemiz Mersin'de. Şu anda bitirildi, detay çalışmaları yapılıyor. Bir ay sonra hizmete açacağız. Arkasından Yozgat Şehir Hastanesi geliyor. Akabinde Adana, Bilkent geliyor. Bilkent, 3 bin 600 yataklı dev bir tesis. Bir koridoru sadece 1 kilometre civarında. Çok modern alanlar oluşuyor. İstanbul'umuzda da hastanelerimizin bazıları bitti. Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla, Beylikdüzü bunlar da bu yıl sonuna kadar hizmete girebilir. İstanbul'da da rahatlama söz konusu olacak. Ayrıca Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanemizi yenileyeceğiz. Projesi tamamlandı, onun ihale süreçleri devam ediyor. Tarihi binalar kalacak, restore edilecek, diğerleri yıkılıp yeniden yapılacak. Onun dışında İkitelli Şehir Hastanemizin yapımı sürüyor. Seyrantepe'de bir aksama olmuştu, orası yeni bir ihaleyle TOKİ'ye verildi, 2017'inin sonuna doğru tamamlanmış olacak ve Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesini taşıyacağız. Bu arada Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi de yenilecek sağlık tesisleri arasında. Vatandaşlarımız artık daha güzel mekanlarda hizmet almaya devam edecek. Gelecekte bunlar hep gündeme gelecek."

- "Valilikler, terör örgütü üyelerini kamudan temizlemek için çalışma yapıyor"

Prof. Dr. Gümüş, kamuda FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında Sağlık Bakanlığındaki çalışmalara yönelik de şu bilgileri verdi:

"Sağlık personeliyle ilgili özellikle FETÖ/PDY açısından değerlendirmeler yapılıyor. Bununla iltisakı, üyeliği olanlar bizzat değerlendiriliyor. Bunla ilgili çalışmalar birçok bakanlık verisi alınarak değerlendirildi. 7 bine yakın kişi şu anda açıkta. 2 bine yakın kişi de Kanun Hükmünde Kararname ile memuriyetten atıldı. Burada çalışma sürüyor. Bu açığa alınanların yine bir kısmını memurluktan alacağız. O çalışmalar da devam ediyor. Bu da 10 güne kadar tamamlanır. Onun dışında diğer terör örgütü üyeleri, başta PKK, DHKP-C olmak üzere bunların da kamudan temizlenmesi noktasında çalışmaları ilgili valilikler yapıyor. Daha sonra Bakanlık olarak da bunu değerlendireceğiz."

Bundan sonra önlerine bakacaklarını vurgulayan Gümüş, "Bundan sonra memuriyete alırken, sözleşme yaparken yine bir mülakat sistemi geliştiriliyor. Bunların yaşanmaması için sorunlu kişilerin devlette görev almasını istemiyoruz. Yani devlette memur olan devletin kurallarıyla çalışır. Başka bir akıl ya da yerden emir alan devlette memur olamayacak. Biz Bakanlık olarak, bir ön değerlendirme, mülakat, değerlendirme çalışması yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English