Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Basın İlan Kurumundan "ilan bakiye iadeleri" açıklaması

Basın İlan Kurumu: "Peşin tahsil edilen tahmini ilan bedelinin düzenlenen fatura tutarından fazla olması halinde, bakiye tutar yine ilgili banka, kurumumuz ve Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşma uyarınca peşin ilan bedelini gönderen ilan sahibinin banka hesabına iade edilmekte olup, bu işlemler mutat bir şekilde haftalık olarak tekrarlanmaktadır" "Kamuoyunda, başta kurumumuz ve çalışanlarını itibarsızlaştırmaya, küçük düşürmeye ve suç isnat etmeye yönelik haber, gerçeği yansıtmamaktadır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Basın İlan Kurumu, peşin tahsil edilen tahmini ilan bedelinin, düzenlenen fatura tutarından fazla olması halinde, bakiye tutarın, peşin ilan bedelini gönderen ilan sahibinin banka hesabına iade edildiğini, bu işlemlerin mutat şekilde haftalık olarak tekrarlandığını açıkladı.

Basın İlan Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, geçen günlerde bir internet sitesinde yayınlanan haberde, müşterilerce gönderilen tahmini peşin ilan bedellerinin, ilanların gazetelerde yayınlanmasından sonra artan kısımlarının iadesinin yapılmadığı iddiasıyla, oluşan bakiyelerin nereye aktarıldığının araştırılması gerektiği belirtilerek, Basın İlan Kurumunun hedef alındığı belirtildi.

Söz konusu haberin herhangi bir somut belgeye dayandırılmaksızın, sadece duyumdan ibaret haksız isnatlar içerdiği vurgulanan açıklamada, "Haberde konu edilen tahmini peşin ilan bedelinin tahsili, gazetelerde yayın sonrası ilan faturasının düzenlenmesini müteakip yapılan mahsup işlemi ve bunun sonucu daha önce peşin tahsil edilen bedelden alacak bakiyesi kalması halinde, kurumumuzca tesis edilen işlemlerin safahatı şöyledir: Öncelikle belirtilmelidir ki Basın İlan Kurumu 195 sayılı Kanun ile kurulmuş kamu tüzel kişiliğini haiz bir kurum olarak tüm iş ve işlemlerinde olduğu gibi gelir ve giderlerinin muhasebeleştirilmesi de başta Ticaret Kanunu ile Vergi Usul Kanunu olmak üzere ilgili mevzuat hükümleri dairesinde düzenlemekte ve yürütmektedir. Diğer yandan kurumumuzun tüm faaliyetlerinin denetimi kapsamında muhasebe kayıtları da mutat olarak kurum denetçileri tarafından yılda dört defa denetlenmektedir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, kurum tarafından bu konuda görev ve sorumlulukların en etkin şekilde yerine getirilmesi maksadıyla bir yandan ilgili mevzuat değişiklikleri ile muhasebe teknik ve standartlarının yakinen takip edildiği, diğer yandan bu hesaplara temel teşkil eden iş ve işlemlerin görülmesinde teknolojik yeniliklerden yararlandığı belirtilerek, "Bu doğrultuda Adalet Bakanlığı ve kurumumuzun ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucu yargı mercileri tarafından gazetelerde yayınlatılmasına karar verilen ilanların alınması ve ilan yayınına ilişkin tahmini bedellerin hesaplanması, yayınlanacakları gazetelerin belirlenmesi ve bu gazetelere dağıtımı ile birlikte sair tüm işlemler 2016 yılından itibaren UYAP/İLANBİS entegrasyonu marifetiyle elektronik ortamda ifa olunmaktadır." bilgisi verildi.

Haberde konu edilen ilanların yayın bedellerinin, elektronik ortamda UYAP/İLANBİS entegrasyonu üzerinden kuruma gönderilen ilanların tahmini ölçülerine göre otomatik olarak hesaplandığı ve ilan sahibine yine elektronik ortamda geri bildirimde bulunulduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dolayısıyla kurumumuz tarafından ilanlar için fazla peşin ilan bedeli istendiği haberi doğru değildir. Bu işlemlerin devamında ilgili banka, kurumumuz ve Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşma uyarınca ilan sahipleri tarafından tahmini peşin ilan bedelleri, toplu ödeme sistemi aracılığıyla kurumumuz banka hesabına havale edilmektedir. Tahmini bedeli peşin tahsil edilen ilanın gazetede yayınlanmasına müteakip kurum personeli tarafından yapılan ölçümleme neticesi faturası düzenlenmekte ve mahsup işlemi yapılmakta.

Peşin tahsil edilen tahmini ilan bedelinin düzenlenen fatura tutarından fazla olması halinde, bakiye tutar yine ilgili banka, kurumumuz ve Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşma uyarınca peşin ilan bedelini gönderen ilan sahibinin banka hesabına iade edilmekte olup bu işlemler mutat bir şekilde haftalık olarak tekrarlanmaktadır. Görüldüğü üzere kamuoyunda başta kurumumuz ve çalışanlarını itibarsızlaştırmaya, küçük düşürmeye ve suç isnat etmeye yönelik haber gerçeği yansıtmamaktadır. Netice itibarıyla daha evvel de kurumumuzla alakalı mesnetsiz ve gerçeklerle uzaktan yakından alakası bulunmayan haberleri yapmayı alışkanlık haline getirmiş olan söz konusu internet sitesi, aynı alışkanlığını yukarıda belirtilen asılsız haberle tekrarlamıştır."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English