Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Azerbaycan'da konuşmasına başlar başlamaz alkış aldı

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Bakü'de, Azerbaycan Milli Meclisi'nin 100. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen özel oturuma katıldı. Buradaki konuşmasının ilk bölümünü Azerbaycan Türkçesiyle yapan Yıldırım katılımcılardan büyük alkış aldı.

Azerbaycan’da konuşmasına başlar başlamaz alkış aldı
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, zor ve çalkantılı bir  dönemden geçen dünyada gerilimlerin düşürülmesine ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek,  Azerbaycan ve Türkiye arasındaki "yapıcı, kararlı ve istikrarlı iş birliğinin bu  konudaki iyi birer örnek olduğunu" belirtti. 

Yıldırım, Bakü'de, Azerbaycan Milli Meclisi'nin 100. yıldönümü  dolayısıyla düzenlenen özel oturuma katıldı.

Yıldırım, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye ve Azerbaycan'ın aynı  milletin evlatları olduğunu ifade ederek, Bakü'ye Anadolu'nun her köşesinden  selam getirdiğini belirtti.

"TÜRKİYE AZERBAYCAN'DIR, AZERBAYCAN İSE TÜRKİYE"

Konuşmasının ilk bölümünü Azerbaycan Türkçesiyle yapan ve  katılımcılardan büyük alkış alan Yıldırım, "Azadlığımız, geleceğimiz,  eminmanlığımız birbirine bağlıdır. Birlikte ağlayar, birlikte gülerik.  Ümidlerimiz, heyallarımız ve ideallarımız eynidir. Eyni dilde danışırıg,  fikirlerimiz eyni nögtalarda birleşir. Azerbaycan'da soyug olsa, biz üşüyerik.  Azerbaycan'a soyug deyse, biz hastalanarık. Biz 'ecnebi dövletlerin' adlarını  sayanda Azerbaycan'ı o kategoriyaya dahil etmerik. Çünkü Türkiye Azerbaycan'dır,  Azerbaycan ise Türkiye." dedi.

Milletvekili seçildiği İzmir'in, Bakü ile kardeş şehir olduğunu  hatırlatan Yıldırım, kardeşlik hukukuna dayanarak kendisini aynı zamanda Bakü  milletvekili saydığını, Azerbaycan'ı öz vatanı olarak kabul ettiğini dile  getirdi.

Azerbaycan ve Türkiye'nin kader ortağı olduğunu, iki devletin 100 yıl  önce tarih sahnesinden silinmemek için büyük bir mücadele verdiğini hatırlatan  Yıldırım, "Anadolu ve Kafkasların herc-ü merc olduğu yıllar, iki devlet için de  izmihlal ve istiklal yılları olmuştur. Azerbaycanlı kardeşlerimiz de, Türk  Devletleri tarihine emsal teşkil eden cumhuriyet tecrübesiyle 100 yıl önce  tanışmıştır. Cumhuriyetin esas unsurlarından biri halkın iradesinin yönetime  yansımasıdır. Azerbaycan Milli Meclisi, bu manada tarihi ve hukuki açıdan önemli  bir görev ifa etmiştir. Azerbaycan'ın günümüzdeki ulaştığı inkişafta da Milli  Meclis inkar edilemez bir paya sahiptir." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, TARİHİNİN HER DÖNEMİNDE AZERBAYCAN'IN YANINDA OLMUŞTUR"

1991 yılında ikinci bağımsızlığını elde eden Azerbaycan'ın, siyasi  istikrara kavuştuktan sonra büyük bir ekonomik atılım gerçekleştirdiğini söyleyen  Yıldırım, Bakü sokaklarında gezerken bu gerçeği müşahede etmenin mümkün olduğunu  kaydetti.

Merhum Haydar Aliyev'in çizdiği yolda ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in  önderliğinde Azerbaycan'ın gerçekleştirdiği inkişafın Kafkas bölgesinin barış ve  istikrarına büyük katkı yaptığının altını çizen Yıldırım, şunları söyledi:

"Türkiye, tarihinin her döneminde Azerbaycan'ın yanında olmuştur.  Kendi milli mücadelesini verdiği yıllarda dahi Azerbaycan'ın bağımsızlığına  kavuşması için destek vermiştir. Tarihin ve talihin bir cilvesi olarak zaman  zaman birbirimizden uzak düşsek de irtibatımızı hiç koparmadık. Azerbaycan dara  düştüğünde önce biz yardım ettik. Bundan 100 yıl önce Nuri Paşa'nın komutasındaki  Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Azerbaycan'ın imdadına koştu. Gence  tepelerinden inerken başlarındaki fesleri laleleri andıran Türk milletinin  kahraman askerleri Azerbaycan Cumhuriyeti’ni istiklaline kavuşturmak için fedayı  can etti. İşte o kahramanların bin 132'si, bu topraklarda şehit düşmüştür.  Bu  sebepledir ki, Türkiye'den sonra en fazla şehitliğimizin olduğu ülke  Azerbaycan'dır."

"DÜNYADA GERİLİMİN DÜŞÜRÜLMESİNE İHTİYAÇ VAR"

Yıldırım ayrıca dünyanın çalkantılı bir dönemden geçtiğini, ülkeler  arasındaki ilişkilerin yakın tarihte görülmedik şekilde çetin vaziyette olduğunu  aktardı.

"Dünyada gerilimin düşürülmesine ihtiyaç vardır. Azerbaycan ve Türkiye  bu konuda iyi birer örnektir." diyen Yıldırım,  "İki ülke arasındaki yapıcı,  kararlı ve istikrarlı iş birliği, ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı  sunmaktadır. Azerbaycan'ın barışı, huzuru ve güvenliği takdire şayandır. Farklı  inanç ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu topraklar, Kafkaslardaki  diğer devletlere de misal olmaktadır." açıklamasında bulundu.

"Bölgenin yıllardır kangren haline gelen en önemli meselesinin işgal  altındaki Yukarı Karabağ" olduğuna işaret eden TBMM Başkanı, "Bu meseleye kalıcı  çözüm bulunmadan Kafkaslarda çatışma riskini ortadan kaldırmak mümkün değildir.  Türkiye, en başından itibaren Azerbaycan'ın beklenti ve taleplerini  desteklemektedir. Ermenistan devleti, Yukarı Karabağ dahil, işgal ettiği  Azerbaycan topraklarından şartsız çekilmelidir. Bu topraklar Azerbaycan'ındır.  Dün böyleydi, ebediyen böyle kalacaktır." dedi.

TBMM Başkanı Yıldırım konuşmasını, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin  kurulmasında önderlik ve rehberlik yapan Mehmet Emin Resulzade başta olmak üzere,  Azerbaycan devletinin istiklali ve istikbali için emeği geçen herkesi minnet ve  şükranla andığını belirterek tamamladı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English