Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Aylan bebeğin acısını kalemine nakşetti

Bosna Hersek'in kuzeyindeki Tuzla şehrinde, kaleme yaptığı figürlerle tanınan heykeltıraş Jasenko Djordjevic, başta Suriye olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan insanlık dramlarına dikkat çekmek amacıyla Aylan Kurdi'nin sahile vuran cansız bedenini kalemine işledi.

Aylan bebeğin acısını kalemine nakşetti
Kurşun kalemi oyarak farklı şekil ve figürlerle mikro çalışmalar yapan Djordjevic, altı yıl önce yapmaya başladığı kurşun kalem üzerine heykel sanatını toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla da kullanıyor.

Suriye'deki savaştan kaçmak amacıyla annesi ve kardeşiyle bindikleri botun alabora olması sonucu cansız bedeni sahile vuran küçük Aylan'ın acı veren görüntüsü bir daha yaşanmasın diye, adeta Djordjevic'in kaleminin ucunda donduruldu.

Bir sanat eseri ortaya koymakta araç olarak kullanılan kalemi sanat eserine dönüştüren Djordjevic, Aylan Kurdi anısına yaptığı eseri ve sanatı hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Djordjevic, Aylan Kurdi'nin cansız bedeninin sahile vurmuş halini gördüğünde çok üzüldüğünü ve bundan etkilendiğini anlatarak "O sadece bir çocuktu ve yaşanan savaşı o çıkarmamıştı. Bu çalışmamla artık ona bir yardımım dokunmaz belki ama diğerlerine savaşın ne kadar kötü olduğunu anlatabilirim." diye konuştu.

Ortaya koyduğu eserle sadece Suriye'deki savaşın kötülüğüne değil, Afganistan, Irak ve diğer ülkelerde yaşanan savaşlara ve acılara da dikkat çekmek istediğini belirten Djordjevic, sanatla bir şeyleri değiştirmenin mümkün olduğunu savundu.

Djordjevic, ülkesi Bosna Hersek'te yaşanan savaşı da bir çocuk olarak tecrübe ettiğini ve savaşın zor yanını gördüğünü ifade ederek Aylan Kurdi için yaptığı çalışmanın, Norveç'te faaliyet gösteren bir insan hakları örgütünde sergilendiğini söyledi.

- "Kalemin üzerine işlenebilecek her figürü yapıyorum"

Zamanının büyük bir kısmını sanatına ayıran Djordjevic için bu iş, meşakkatli ama bir o kadar da eğlenceli. Kalem üzerinde çalıştığı için yaptığı işin çok hassas olduğunu anlatan Djordjevic, bir sembolü ya da figürü kalem üzerinde ortaya çıkarırken dingin ruh halinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Djordjevic, bir figürün ana hatlarını ortaya çıkarmak için kesintisiz 10 saat çalıştığını kaydederek "İlk oturuşta ana figürü ortaya çıkarıyorum. Ardından detayları için iki gün daha çalışıyorum. Yapacağım figürün büyük bir fotoğrafı yanımda oluyor, ona bakarak yapıyorum." ifadelerini kullandı.

Bir kalemin üzerine işlenebilecek her figürü yaptığını ve bugüne kadar 200'den fazla eser ortaya koyduğunu söyleyen Djordjevic, Michelangelo gibi dünyaca bilinen sanatçıların ünlü eserlerini de kaleme işlediğini bildirdi.

Yeni bir proje üzerine çalıştığını belirten Djordjevic, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bosna Krallığı dönemiyle ilgi çalışıyorum şu anda. O dönem hakkında tarihi çok kitap var ama o zamanın insanları, yaşamı ve sembolleri hakkında bir sanat kitabı yok. Söz konusu dönemde var olan figür ve sembollerden kalemlerime 20 ila 30 çalışma yapıp bir kitapta bunları bir araya getirmeyi düşünüyorum. Bosna'nın o zamanki durumunu bu eserle göstermek istiyorum."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English