Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Aşk'la, Semiha Berksoy" sergisi açıldı

Sanatçının aşkı farklı biçimlerde merkeze aldığı resimleri ile daha önce hiç sergilenmemiş desenlerini bir araya getiren sergi, 18 Mart'a kadar O'Art Galeri'de görülebilecek

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Opera sanatçısı ve ressam Semiha Berksoy'un bilinen tüm yapıtlarını içeren "Semiha Berksoy: Catalogue Raisonne" kitabının tanıtımıyla paralel gerçekleşen "Aşk'la, Semiha Berksoy" sergisi açıldı.

Etiler'deki O'Art Galeri'de izlenime sunulan sergi, sanatçının aşkı farklı biçimlerde merkeze aldığı resimleri ile daha önce hiç sergilenmemiş desenlerini bir araya getiriyor.

Küratör Derya Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, editörlüğünü yaptığı "Semiha Berksoy: Catalogue Raisonne" kitabıyla eş zamanlı açılan sergide, sanatçının 1926 yılından itibaren 2000'li yıllara kadar olan bazı desenlerinden bir seçki oluşturduklarını ve 1929 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulunda yaptığı çizimlerin bir kısmının bulunduğunu ifade etti.

Semiha Berksoy'un her zaman başyapıtlarıyla görüldüğünü ancak bu sergide gençlik yıllarında yaptığı eserlerin de sergilenmesinin ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Yücel, "Sergide lise döneminden eserleri de var. Sergi kitap vesilesiyle ortaya çıktı. Bu kitapta sanatçının yaşamı boyunca ürettiği bütün eserleri görebiliyorsunuz. Sanatçı hakkında yayınlanan en kapsamlı eser oldu." dedi.

Yücel, "Semiha Berksoy: Catalogue Raisonne" kitabına, alanında önemli yazarlardan Dieter Ronte, Rosa Martinez, Robert Wilson, Ferit Edgü, Levent Çalıkoğlu, Beral Madra, Dikmen Gürun ve Zeliha Berksoy'un da metinleri ile katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

"Aşk'la, Semiha Berksoy" sergisi, 18 Mart tarihine kadar O'Art Galeri'de görülebilecek.

- Semiha Berksoy kimdir?

İstanbul'da 1910 yılında doğan Semiha Berksoy, sanat hayatını, yaptığı portrelerle ve yazdığı sürrealist hikayelerle yansıttı.

İlk Türk kadın opera sanatçısı olan Berksoy'un sesi, 19 Haziran 1934 tarihinde Atatürk tarafından takdir edildi.

Sanatın farklı alanları arasında kendiliğinden ve samimi bir ilişki kurmaya yönelik tavrı, yaşama ve yaratma biçimiyle öncü kimliği, hiç eksilmeyen heves ve coşkusu, sanatını sürekli kılma direnci ile "benzersiz" bir sanatçı olarak bilinen Berksoy, Türk ve Avrupa operetlerinde oynadı.

Tüm sanatların birliği "Gesamtkunstwerk"in Türkiye'deki erken öncüsü olan Berksoy, lirik, dramatik ve melankolik resimlerinde göze çarpan özgün figürasyonu, öznel ikonografisi ve özgür biçimi ile öz yaşamını resimleri aracılığıyla bir mitolojiye dönüştürdü.

Sanata, operaya, tiyatroya, resme, doğaya, canlılara ve ona ilham veren insanlara karşı beslediği aşk, Berksoy'un dünyasını yansıtan resimlerinin en belirgin haresi oldu.

Sanatçı, 2004 yılında vefat etti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English