Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Aşırı sosyal medya kullanımı okulda başarıyı düşürebilir

Yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin okula kolaylıkla uyum sağlaması ve başarılı olabilmesi için kontrolsüzce ve uzun süre sosyal medya kullanılmasının önüne geçilmesi gerekiyor.

Aşırı sosyal medya kullanımı okulda başarıyı düşürebilir
Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, AA muhabirine, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde, ailelerin, çocukların sosyal medya kullanımında dikkat etmesi gereken konuları anlattı.

Yaz tatillerinde ailelerin çocuklarına serbest zaman dilimleri verdiğini ve bazı davranışlara göz yumduğunu ifade eden Eraslan, serbestlik verilen davranışların başında da internet ve sosyal medya kullanımının geldiğini belirtti.

Sosyal medya uzmanı Doç. Dr. Eraslan, tatilde öğrencilerin akıllı telefonları ile kontrolsüz olarak sosyal medya ile baş başa kaldıkları uzun bir dönem yaşadıklarını söyledi.

Sosyal medya ağlarına katılmada yaş sınırı olmasına rağmen sahte isimler ve yanlış bilgilerle hesap açılabildiğine dikkati çeken Eraslan, öğrencilerin sosyal medyada daha çok ses, görüntü, video paylaştığını, sohbet ettiğini, mesaj attığını, oyun oynadığını, görüntü ve film izlediğini aktardı.

Eraslan, akademik ya da bireysel gelişime dönük sosyal medya kullanımının ise düşük oranda olduğunu vurguladı.

Çocukların sosyal medyayı kullanma sürelerinin her geçen yıl arttığına, yetişkinlerin geçirdiği süreyle çocukların geçirdiği süre arasındaki farkın azaldığına işaret eden Eraslan, kontrolsüz ve yoğun kullanımın birçok sorunu da beraberinde getirdiğini dile getirdi.

İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nde bu yıl yapılan bir araştırmanın sonuçlarına değinen Eraslan, sosyal medyada fazla vakit geçiren çocukların, daha az vakit geçiren akranlarına oranla derslerinde, okullarında, aile yaşantıları ve genel olarak hayatlarında daha mutsuz olduklarının, arkadaşlık konusunda ise daha mutlu hissettiklerinin belirlendiğini aktardı.

- "Yabancılarla mesajlaşabilir, kötü alışkanlıklar edinebilirler"

Uzun süren sosyal medya kullanımı sonucunda çocukların okulda uyum problemi yaşayabileceğinin altını çizen Eraslan, şu bilgileri verdi:

"Yoğun sosyal medya kullanımı sonucunda, çocuklar, yüz yüze iletişim kurma, okuma-anlama ve yorumlama becerilerinde gerileme, akademik başarı düzeyinde düşme gibi problemlerle karşılaşabilir. Muhakeme yetisinde gerileme, odaklanamama, dikkat eksikliği, fiziksel olarak el-boyun kaslarında zedelenme, sanal yaşam ve olası kimlik çatışmaları yaşayabilirler. Çocukların, kendileri için gereksiz ve yaşlarına uygun olmayan bilgiler edindikleri görülebilir.

Yabancılarla mesajlaşabilir, kötü alışkanlıklar edinebilirler. Taklit etme, küfür ve argo öğrenme, müstehcen kelime ya da davranışlar yapma, uyku ve yeme düzeninin bozulması, aile etkinliklerine katılmama ya da isteksizlik, takipçi-izleyici sayısının azlığında içine kapanma ve değersizlik ve sonrası depresyon olasılığı gibi olumsuz durumlar gerçekleşebilir."

- "Aileler sosyal medya kullanım davranışlarıyla örnek olsunlar"

Sosyal medya kullanımında ebeveynlerin çocukları için bazı önlemler alması gerektiğine vurgu yapan Eraslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aileler, sosyal medya ağlarını yasaklamak yerine kurallar ve ilkeler koysun. Sosyal medyayı kullanma yaşı belirlesinler. Sosyal medya ağlarındaki şartları çocuklarıyla beraber okumalarını ve buna göre bir belirleme yapmalarını tavsiye ediyorum. Örneğin 10 yaş altındaki çocuklarına doğrudan denetim olmadan bilgisayara erişim izni vermesinler. 10-15 yaş aralığındaki çocuklar ancak aileleri gözetiminde çevrimiçi olabilsin.

Aileler de sosyal medya kullanım davranışlarıyla örnek olsunlar. Ellerinde sürekli telefon ile sosyal ağlarda bulunurken çocuklara 'bunu yapmayın' demek çok da faydalı olmaz. Çocuklarına, sosyal medyadan akademik, sosyal ve bireysel gelişim bağlamında yararlanmasını, aşırı kullanımın önemli zararlar verebileceğini anlatsınlar."

Doç. Dr. Eraslan, ailelerin çocuklarına tanımadığı kişilerden gelen mesaj ve arkadaşlık tekliflerini kabul etmemelerini, özel bilgi, iletişim adresi, belge ve fotoğrafları paylaşmamaları uyarısında bulunmaları gerektiğini söyledi.

Sosyal medya kullanım saat aralığının ve sürelerinin beraber belirlenmesini öneren Eraslan, sosyal ağlara girme saatlerinin kontrol edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English