Son Dakika Haberler

Uluslararası araştırmalar ve incelemeler doğumdan sonra emzirmenin, anne sütü alan bebeğe ve emziren anneye büyük fayda sağladığını ortaya koymaya devam ediyor.

Anne sütü hayat kurtarıyor
Tüm dünyada 1-7 Ağustos'ta kutlanan Dünya Emzirme Haftası için derlenen bilgiler, emzirmenin hem bebeğe hem de anneye ciddi anlamda getirileri olduğunu gösteriyor. 

Emzirmenin faydalarını anlatmak ve yaygınlaştırmak için önemli kampanyalar yürüten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü alması gerektiğini savunuyor. Altı aydan sonra ek gıda takviyesi alan bebeklerin iki yaşına kadar emzirilmesi ise ideal durum olarak tanımlanıyor. 

- Anne sütü büyük faydalar sağlıyor, hayat kurtarıyor

DSÖ'nün son dönemde yayımladığı çalışmalar, emzirmeyle birlikte her yıl beş yaş altı 820 bin çocuğun ölümünün engellenebileceğini gösteriyor.

İlk altı ay sadece anne sütü alan bebekler sindirim sistemi ile ilgili enfeksiyonlardan korunurken, emzirilmeyen bebeklerin ishal ve benzeri hastalıkları kapma ve bununla gelen hayat kaybı riski artıyor. 

Anne sütü aynı zamanda 6-23 ay arasında bebeğin temel enerji ve gıda ihtiyacını karşılıyor. Özellikle hastalık dönemlerinde ve eksik beslenmeyle karşı karşıya olan bebeklerde anne sütü, yine temel enerji ve gıda kaynağı olarak ölüm oranlarını düşürüyor. 

Diğer yandan araştırmalar, bebekliğinde anne sütü alan çocuklar ve ergenlerin aşırı kilolu ya da obez olma riskinin azaldığını gösteriyor. 

Bebekliğinde anne sütü alan çocukların eğitim hayatının da olumlu etkilendiği, bu çocukların zeka testlerinde daha başarılı olduğu ve okul devam oranlarının daha yüksek olduğu görülüyor. Böylelikle araştırmalar anne sütü alan bebeklerin ileriki yaşamlarında yüksek gelirli yetişkin olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 

- Emzirmek anneye de yarıyor

Diğer yandan emzirmek sadece bebeklere fayda sağlamıyor. Araştırmacılar, emziren annelerde göğüs kanseri riskinin azaldığını, böylelikle her yıl bu hastalıktan kaynaklanan 20 bin ölümün de önüne geçebileceğini savunuyor.

Emziren anne aynı zamanda yumurtalık kanseri, ikinci tip diyabet ve kalp hastalıklarından da korunuyor. 

Emzirerek sağlıklı bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak ise hem aileler için sağlık giderlerini azaltıyor hem de ulusal düzeyde ekonomik kazanımlar sağlıyor.

- Doğumdan sonra ilk 1 saat kritik

DSÖ'nün son yayımladığı araştırma ise doğumdan hemen sonraki ilk saat içinde emzirmenin önemine dikkati çekiyor. 

Araştırma sonuçlarına göre, emzirme başlangıcında "ağız" olarak da adlandırılan ilk süt bebeğin sağlığı için kilit öneme sahip. Öyle ki, doğumdan 2-23 saat sonra emzirilen bebeklerde ölüm riski ilk saat içinde emzirilen bebeklere göre yüzde 33 artarken, bir gün ya da daha sonra emzirilen bebeklerde bu risk bunun iki katına çıkıyor.

Aynı zamanda ilk bir saat içinde emzirilmeyen bebeklerin sadece mikrop kapma riski artmıyor, bebeğin emmeye devam etme ihtimali de düşüyor. 

- Tüm faydalara rağmen emzirme oranları düşük

Emzirmenin kanıtlanmış sağlık faydalarına rağmen, DSÖ'nün 2018 emzirme verileri uluslararası hedefin gerisinde kalındığını gösteriyor. 

İlk altı ay emzirilen bebek oranının 2018'de yüzde 41 olduğu görülüyor. DSÖ, 2030'a kadar bu oranı yüzde 70'e yükseltmeyi hedefliyor. 

Diğer yandan yeni doğanların sadece yarısının doğumun ardından ilk bir saat içinde emzirildiği ortaya çıkarken, annelerin üçte ikisinin en az bir yıl emzirmeye devam ettiği, iki yaşına kadar emziren annelerin oranının ise yüzde 45 civarında olduğu kaydediliyor. 

DSÖ, doğru bilgi ve destekle neredeyse her annenin emzirebileceğini vurguluyor. Hiçbir yan etkisi olmadan sağlığa birçok fayda sağlayan emzirmenin yaygınlaştırılması için herkesin sorumluluk sahibi olduğunu anımsatan Örgüt, devletlerin, uluslararası örgütlerin ve sivil toplumların bu alanda daha çok çalışması gerektiğini kaydediyor. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English