Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Almanya'da Merkel'e büyük şok! 56 yıl sonra...

Almanya'nın Bavyera eyaletinde Pazar günü yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) 1962 yılından bu yana ilk kez eyalet parlamentosundaki çoğunluğunu kaybetti. Ülkeyi yöneten koalisyonun ortaklarından Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) aldığı başarısız sonuç ise hükümetin geleceğinin sorgulanmasına neden oldu.

Almanya’da Merkel’e büyük şok! 56 yıl sonra...
Bavyera'daki eyalet seçimlerinde ilk sonuçlara göre CSU yüzde 37 oyla ilk sırada yer almasına karşın, 4 yıl önceki seçimlere 10 puan kaybetti.

Yeşiller yüzde 18 oy alıp ikinci olarak büyük bir çıkış yaptı.

Esasında bağımsız adayların oluşturduğu Hür Seçmenler Partisi yüzde 11 oy aldı.

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ise yüzde 10 oranında oy alarak ilk kez eyalet parlamentosuna girdi.

Merkel partisi CDU ise geleneksel olarak Bavyera'da seçime girmiyor, genel seçimlerde ise CSU ile ittifak yapıyor.

Nüfusu yaklaşık 13 milyon olan Bavyera, Almanya'nın en büyük eyaleti. Başkenti Münih, Almanya'nın en büyük üçüncü kenti. Milli gelir açısından da Almanya'nın en zengin ikinci eyaleti olan Bavyera, tarihi olarak muhafazakar ağırlıklı bir seçmene sahip ve Almanya'da özellikle otomotiv ve bilgisayar sektörleri üzerinden endüstriyel bir merkez konumunda.

Almanya'da, CSU'nun oy kaybında, göç politikasına yönelik tartışmaların önemli rol oynadığı şeklinde yorumlar yapılıyor.

CSU yetkilileri zaman zaman bu konuda Başbakan Merkel ile kamuoyu önünde tartışmaktan çekinmemişler ve daha sert bir söylem benimsemişlerdi.

Sosyal Demokratlar koalisyondan çekilebilir

Almanya'da koalisyon ortağı SPD ise Bavyera'da yüzde 10'dan az oyla sadece 5. sırada yer alabildi.

SPD lideri Andrea Nahles eyalette aldıkları başarısız sonuçtan hükümet ortakları arasında yaşanan tartışmaları sorumlu tuttu.

Bavyera'daki seçim sonrası Almanya'da SPD'nin hükümetten çekilebileceği yönünde spekülasyonlar yapılıyor.

Eyalet seçimleri için "CSU açısından korkunç bir akşamdı" diyen BBC Almanya Muhabiri Jenny Hill'e göre ülkede siyasetin gidişatı büyük oranda 28 Ekim'de bu kez Hesse eyaletinde yapılacak seçime bağlı.

Hill, "Almanya'da olan sadece aşırı sağın yükselişi değil" diyor ve ekliyor:

"Seçmenler daha küçük ve yeni hareketlere yöneliyor."

Kaynak: BBC Türkçe

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English