Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'Allah'a şükür bu sene terör temizlendi'

Hakkari'nin Irak sınırında bulunan Derecik beldesinde 1990'lı yıllarda terör örgütü PKK'nın baskı ve saldırıları nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalanlar, bölgede huzurun sağlanmasıyla döndükleri köylerinde arıcılık ve çiftçilik yapıyor.

’Allah’a şükür bu sene terör temizlendi’
Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde PKK'lı teröristlerin baskı ve saldırıları nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalanlar, bölgede huzur ve güvenin sağlanmasıyla döndükleri köylerinde yeniden arıcılık ve çiftçilik yapmaya başladı.

Irak sınırında bulunan, etrafı dağlarla çevrili beldeye bağlı Yukarı Koçyiğit köyü sakinleri 1992 yılında terör örgütünün saldırı ve baskısı sonucu evlerini terk ederek beldeye göç etmek zorunda kaldı.

26 yıl boyunca köylerinden uzak kalmanın sıkıntısını yaşayan vatandaşlar, güvenlik güçlerince yürütülen başarılı operasyonlar sonucu huzur ve güvenin temin edildiği köylerine dönmenin sevincini yaşıyor.

26 yıl sonra aynı ağacın altında buluştular

Köylerinde yeniden arıcılık ve çiftçilik ile uğraşmaya başlayan köy sakinleri, 26 yıl önce zaman geçirmek için toplandıkları asırlık dut ağacının altında tekrar bir araya geldi.

Burada bir süre sohbet ederek geçmiş günleri yad eden köylüler, bir taraftan da geleneksel oyunlar oynadı.

Yukarı Koçyiğit köyünün eski muhtarı Veysel Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır terör nedeniyle köylerine gidemediklerini söyledi.

Yürütülen operasyonlar sayesinde bölgenin rahata kavuştuğunu dile getiren Alp, şöyle devam etti:

"Devlet sayesinde Allah'a çok şükür buralar sakinleşti, terörden temizlendi. Bu sene buraya geldik. Koçyiğit'i biz 1992 yılında terk ettik, terör baskısı nedeniyle. Güvenlik sağlanmasaydı biz buraya gelemezdik. Terör nedeniyle burayı terk etmiştik ama Allah'a şükür bu sene terör temizlendi. Buralar sakin, durumlar hoş. Arıcılıkla uğraşıyorum. Balkaya balı meşhurdur. Türkiye'nin birçok büyük ilinde bilenen bir baldır. Şu an huzurumuz çok iyi, güvenliğimiz var. Devletimizden Allah razı olsun. Allah buna sebep olan komutanlarımızdan da razı olsun."

"Bağ ve bahçelerimize kavuştuk"

Köy sakinlerinden Abdullah Çetintaş ise köyü terör nedeniyle boşalttıklarını ve ondan sonra huzur olmadığı için köye gitmediklerini belirtti. Belde merkezine yerleştiklerini anlatan Çetintaş, şunları aktardı:

"Mehmetçik tarafından huzur ve güven ortamı sağlandığı için tekrar köye geldik. Bahçeyi ekmek için geldik, bahçelerimizi ekiyoruz. Bağ ve bahçelerimize kavuştuk şimdi. Çok mutluyuz, buraları tekrar görmek gerçekten çok güzel bir duygu. 5-6 aile gelmiş buraya. Eskiden burada 130 hane vardı. Köyü çok özlediğimiz için buradayız."

Ubeydullah Çetintaş da halkın köye dönüp bahçe işiyle uğraştığını vurguladı. Altında toplandıkları ağacın asırlık olduğunu ifade eden Çetintaş, şunları kaydetti:

"Eskiden köydeyken millet işe giderken buraya gelip toplanıyordu. Burada eski oyunlarımızı oynuyorlardı. Kim ne yaptıysa gün içinde gelip burada anlatıyordu. Şimdi tekrar aynı ağacın altında bir araya geliyoruz. Eski günlerimizi hatırlıyoruz. Bu köyde her türlü meyve yetişiyor. Çok bereketli topraklarımız var. Sınırlarımız devlet tarafından tutulmuş. Artık rahat geliyoruz köyümüze. Fakat köyümüz ormanlık alan ilan edilmiş. Biz köyümüzün eskisi gibi olmasını istiyoruz."

AA

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English