Son Dakika Haberler

Sergey Rahmaninov'un hayatı boyunca tamamlayabildiği üç opera eserinden ilki olma özelliğini taşıyan "Aleko" Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi'nde sahnelendi

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Rus besteci ve piyano virtüözü Sergey Rahmaninov'un hayatı boyunca tamamlayabildiği üç opera eserinden ilki olma özelliğini taşıyan "Aleko" seyirciyle buluştu.

Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilen prömiyer öncesinde AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Devlet Opera ve Balesi Rejisörü Doğan Çelik, Aleko için yaklaşık 1,5 yıl önce çalışmaya başladıklarını söyledi.

İzleyicinin çingenelerin yaşamından bir kesit bulacağını belirten Çelik, Rusça sahnelendiği için solistlerin yaklaşık 6 aydır çalıştıklarını, son aşamada 3 ay önce de dekor, kostüm, koreografi gibi ön hazırlıkları yaptıklarını ve konsepti hazırladıklarını kaydetti.

Hikayenin içinde bir aşk hikayesi ve bir dram olduğunu belirten Çelik, İstanbul'da ilk kez sahnelenen operaya yoğun bir ilgi olduğunu söyledi.

Eserin daha önce Fransa'da da sahnelendiğini anımsatan Çelik, "Biz klasik sahneledik. Dönemin Rus çingenelerini, dansları ve oyunuyla o bölgeyi insanlarımıza yaşatmaya çalıştık ve umarım bunu da sağladık. Uzun seneler oynayacağını düşündüğüm bir oyun." değerlendirmesinde bulundu.

Hande Soner Ürben ise oynadığı Zemfira karakterine ilişkin bilgi vererek, Aleko'nun Rahmaninov'un tamamlayabildiği 3 operasından biri olduğunu vurguladı.

İlk kez sahneledikleri için çok heyecanlı olduğunu ifade eden Ürben, "Aleko, çingenelerin göçebe hayatlarına uygun özgürlükçü ruhlarını dans ve müzikle Rahmaninov'un bestesi ve Puşkin'in şiirleriyle anlatıyor." şeklinde konuştu.

Rusça orijinal dilinde sahnelenmesinin önemine dikkati çeken Ürben, "Rahmaninov benim çok etkilendiğim bir Rus besteci ve ilk defa Rahmaninov'un eserini seslendiriyorum. Benim için en önemli kıstas, eserin Türkçeye uyarlanmadan orijinal dilinde sahnelenmesi." dedi.

Operanın dekor tasarımını Zeki Sarayoğlu, kostüm tasarımını Serdar Başbuğ, koreografisini Nil Berkan, ışık tasarımını Taner Aydın üstlendi.

Doğan Çelik'in sahneye koyduğu eserde, Alper Göçeri, Muzaffer Soydan, Hande Soner Ürben, Göktuğ Alpaşar ve Nursel Dinler Yazman'ın arasında bulunduğu isimler rol aldı.

Rusça seslendirilen eserde, Rus genci Aleko'nun çingene kızı Zemfira'ya olan trajik aşkı konu ediliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English