Son Dakika Haberler

"Aklı başında olan ve bölgenin geneline ilişkin vizyonu olan her ülke, kimin adına olursa olsun her türlü küçük, ayrılıkçı bu tür yapıların bölgeyi istikrarsızlaştıracağını bilir" "Emperyal siyasetlerin Ortadoğu coğrafyasına ilişkin genel vizyonu, burada küçük yapılar kurmaktan geçiyor. Ama Ortadoğu halklarının çıkarını sağlayacak olan mevcut merkezi yapılardır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, aklı başında olan ve Ortadoğu bölgesinin geneline ilişkin vizyonu olan her ülkenin, kimin adına olursa olsun her türlü küçük, ayrılıkçı yapıların bölgeyi istikrarsızlaştıracağını bileceğini söyledi.

Bostancı, Parlamento'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.


"TBMM Başkanlığına sunulan Irak ve Suriye Tezkeresi ile tezkereye muhalefetin tutumunun sorulması" üzerine Bostancı, muhalefetin Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda politika takip etmekle mükellef olduğunu söyledi.

Daha önce de süresi uzatılan tezkerenin yarın TBMM Genel Kurulunda müzakere edileceğini belirten Bostancı, "CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın açıklamasına baktım. Ümit eder ve beklerdim ki böyle bir milli meselede, sadece askeri esaslı bir yaklaşım yerine milli politikaları yürütmekle mükellef olan iktidara yönelik de bu anlamda - eleştirilerini yine söyle ama - 'iktidarın elini güçlendirmek' lafını da bunun yanına eklemiş olsalardı yürütülen şu politikalarla ilgili... Mademki kararınız pozitif, kendileri için herhangi bir nakise teşkil etmezdi herhalde." dedi.

Naci Bostancı, "IKBY'nin referandum kararı ve referandumu erteleme ihtimalinin" sorulması üzerine ise yarına ilişkin bugünden birtakım varsayımlarda bulunmanın doğru olmadığını dile getirdi.

- "Buna insanlar seyirci kalmazlar"

Bostancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Irak'ta bu kararı alan insanlar, hangi dinamikler üzerinde davranıyorlar ona bakmak lazım. O dinamikler içerisinde üzerinde yer aldıkları topraklarda yaşayan insanların çıkarlarını ne ölçüde önceleyen bir akletme biçimi var. Sadece o yetmez. Beraber aynı Ortadoğu coğrafyasında yaşıyoruz. Bu coğrafyada barışın ve selametin, bütün halklar adına bir barış ve selamet çizgisinden geçtiğini unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla kendine odaklı, sadece kendi çıkar ve bir bakıma ona yönelik, adete onun çıkarlarını maksimize etme anlayışına yönelik stratejiler, eğer başkaları için tehlikeli gelişmeler doğuruyor ve Ortadoğu'nun istikrarsızlaşmasına katkı sağlıyorsa orada durmak lazım. Buna insanlar seyirci kalmazlar.

O bakımdan Kuzey Irak'ta bu kararı alanların, onun arkasında olanların, Kuzey Irak'ın Ortadoğu'nun bir parçası olduğuna ve oradaki huzurun da genel bir bakış üzerine temellendirilmesi gerektiğini akletmek, aklın gereği olduğuna göre, bu doğrultuda bir değerlendirme ile bunun sonucu olacak kararı bekleriz. Ümit ederiz ki o doğrultuda davranırlar ama ne olacağını 25 Eylül'de göreceğiz."

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, bu gelişmeden Irak'ın son derece rahatsız olduğunu, Irak'ın kendi toprakları üzerinde böylesine ayrılıkçı temelli bir yapının kurulmasına karşı olduğunu ve gereken tavrı ortaya koyduğunu söyledi.

İran'ın da bu durumdan memnun olmadığını vurgulayan Bostancı, "Şüphesiz aklı başında olan ve bölgenin geneline ilişkin vizyonu olan her ülke, kimin adına olursa olsun her türlü küçük, ayrılıkçı bu tür yapıların bölgeyi istikrarsızlaştıracağını bilir." sözlerini sarfetti.

- "Kürtleri onurlandıracak bir iş olarak takdim ediyorlar"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şunu unutmayalım; emperyal siyasetlerin Ortadoğu coğrafyasına ilişkin genel vizyonu, burada küçük yapılar kurmaktan geçiyor. Temel yaklaşım herkesin akledebileceği bir politika. Güçlü olanla en zayıf olanın ortaklığı, güçlü olanın en zayıf olanı istediği gibi kullandığı ortaklıktır. Ama siz orta düzeyde bir yapıysanız, belli bir gücünüz varsa güçlü olanın bütünüyle çıkarlarına hizmet eden, onun aracı olarak davranan bir yapı olmaktan çıkarsınız. Ortadoğu halklarının çıkarını sağlayacak olan mevcut merkezi yapılardır, bunu unutmayalım.

Elbette dünyada dostluk, barış, ortaklık ve işbirliği olacak. Ama bunların dengeli bir şekilde yapılabilmesi ancak güçlü merkezi yapılar eliyle mümkündür. Küçük yapılara bölünürseniz, mesela Suriye'nin kuzeyinde haydut, terörist devlet kurulmak isteniyor. Bunu güya Kürtleri onurlandıracak bir iş olarak takdim ediyorlar ama orada kurulan bu devletin bütünüyle varlık nedeni emperyal siyasetlerin tam anlamıyla bağımlısı bir siyasetin aracı olarak tasavvur edildiği içindir."

"Burada esasen herhangi bir insanı onurlandıracak bir durum da söz konusu değildir." ifadesini kullanan Naci Bostancı, "İnsanları onurlandıran kendi özerk iradeleri, çıkarları ve şüphesiz başkalarının da çıkarlarını hesap eden bir sağduyu ve akıldır. Eğer bunu yapmazsanız, gidip birtakım güçlü ülkelerin aracısı yapılara çeşitli fantazyalar çerçevesinde destek çıkmaya kalkarsanız, o insanlara hayırhah bir harakette bulunmazsınız. Siz emperyal siyasetin vizyonuna uygun, sizi araçlaştırdığı bir iş yaparsınız. O bakımdan herkesin aklına başına devşirmesi lazım." diye konuştu.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English