Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

ABD Adalet Bakanı Sessions'tan Türkiye açıklaması

Bakan Sessions, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn'in Kasım 2016'daki ABD başkanlık seçimlerinden sonra Türk hükümeti için çalıştığına yönelik iddialara inanmadığını belirtti

Anadolu Ajansı haberine göre;
WASHINGTON (AA) - ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in 8 Kasım 2016'daki Amerikan başkanlık seçimlerinden sonra Türk hükümeti için çalıştığı iddialarına ilişkin, "Böyle olduğuna inanmıyorum." açıklamasını yaptı.

Bakan Sessions, ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonunda gerçekleştirilen oturumda, "Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesi", "Trump yönetimi ve kampanya yetkilileri ile Rusya ilişkileri" ve "Flynn'in Türkiye ile ilişkilerine yönelik iddialar" gibi birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Kaliforniya eyaleti Demokrat Vekili Zoe Lofgren'in, Flynn'in seçim kampanyasında görevliyken Türk hükümeti ile çalışıp çalışmadığını sorusuna Sessions, "Bu konuda bilgi sahibi olduğumu sanmıyorum." yanıtını verdi.

Sessions, Lofgren'in, "Seçimlerden sonraki herhangi bir zamanda onun (Flynn) Türk hükümeti için çalıştığını biliyor muydunuz?" sorusu üzerine, "Böyle olduğuna inanmıyorum." dedi.

Vekil Lofgren ayrıca Sessions'ın, kendisinin veya Donald Trump kampanyasında çalışan herhangi birinin Flynn'in Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iade edilmesi yönünde bir çalışma yaptığına dair bilgi sahibi olup olmadığını da sordu. Sessions bu konuyu yakın zamanda gazetelerden okuduğunu ancak söz konusu iddiaları daha önce "hiçbir şekilde hatırlamadığını" ve bu konuda kendisine herhangi bir bilgi gelmediğini kaydetti.

- FETÖ elebaşının iade talebine inceleme

Sessions'a, "Başkanlık yemin töreninden sonra Türkiye'nin 2016'da Gülen için yaptığı iade talebine ilişkin FBI'dan yeni bir inceleme yapmasının istendiğini bilmiyor muydunuz?" sorusu da yöneltildi. ABD'li bakan, bu soruya karşılık, "Türkiye'nin Gülen'in Türkiye'ye dönmesi konusunda federal hükümete baskı yapmaya devam ettiğinin farkındayım ve bu konunun detaylarını konuşma yetkim yoksa da bizim bakanlığımız da burada bir role sahip." ifadesini kullandı.

Michael Flynn'in Gülen'i 15 milyon dolar karşılığında Türk hükümetine teslim etmesine ilişkin ortaya atılan iddialar konusunda bilgisi olup olmadığı sorulan Sessions, "Kesinlikle hayır." diye konuştu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, geçen cuma günü konuyla ilgili bir haberinde, aralık ayında Flynn ve oğlu ile bazı Türk yetkililer arasında FETÖ elebaşı Gülen'in 15 milyon dolar karşılığında ABD dışına kaçırılmasıyla ilgili bir görüşme yapıldığını ve bu görüşmenin Rusya soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından soruşturulduğunu ileri sürmüştü.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in hukuk dışı yollarla ABD dışına çıkarılmak istendiği yönündeki iddialarla ilgili, "Türkiye'nin, Fetullah Gülen'in iadesi için hukukun üstünlüğünden başka yollara başvuracağı yönündeki tüm iddialar tamamen yalan, gülünç ve temelsizdir." açıklamasını yapmıştı.

Flynn'in avukatı Robert Kelner da müvekkili hakkında Amerikan medyasında çıkan "adam kaçırmadan rüşvete" kadar birçok konudaki iddiaları "yalan ve çok çirkin" olarak nitelendirmişti.

- Rusya temasları ile ilgili Kongreye yalan söylediği iddialarını reddetti

Öte yandan, Bakan Sessions, seçim kampanyası sürecinde Ruslarla görüşmeleri hakkındaki iddialara ilişkin soruları da yanıtladı.

Sessions, daha önce Senatoya verdiği ifadede senatörlere yanıltıcı bilgiler verdiğine yönelik iddiaları reddetti.

Buna karşın soruşturma dosyasında, Sessions'ın Trump'ın kampanya danışmanlarından George Papadopoulos'un geçen yıl mart ayında bir toplantıda kendisine Ruslarla olan bağlarını anlattığını ve Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bir görüşme tertip edebileceğini aktardığı ortaya çıkmıştı.

Konuyla ilgili sorulara karşılık, Kongreye yalan söylemediğini dile getiren Sessions, "Bu haberleri görünceye kadar o toplantıyı hatırlayamadım." diyerek kendini savundu.

Bakan Sessions, söz konusu toplantının Trump-Putin görüşmesinin önüne geçtiğini ve Papadopoulos'a bu konuda seçim kampanyasını temsil etme yetkisi bulunmadığını söylediğini öne sürdü.

ABD Adalet Bakanı, geçen ay Senatoda katıldığı oturumda ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyası yetkililerinden herhangi birinin Ruslarla görüştüğünü bilmediğini ve bunun olabileceğine inanmadığını ifade etmişti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English