Son Dakika Haberler

AB Konseyi Başkanı Tusk: "(AB-İngiltere) İlişkilerin geleceğini tartışmadan önce, geçmişimizi ele almalıyız" "Önceliğimizin vatandaşlar, para ve İrlanda konularında ilerleme olduğunun bilinmesi için önümüzdeki zirvede bu temel ilke etrafında birleşmemizi istiyorum"

Anadolu Ajansı haberine göre;
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, birlikten ayrılma (Brexit) kararı alan İngiltere'yle müzakerelerde önceliğin vatandaşlara sağlanacak güvenceler, Londra'nın mali yükümlülükleri ve İrlanda konularında olduğunu, ancak bu hususlarda ilerleme sağlandıktan sonra iki taraf arasındaki ilişkilerin geleceğinin tartışılabileceğini belirtti.

Tusk, yarın yapılacak AB-Brexit Zirvesi için liderlere davet mektubu gönderdi. İngiltere'nin çıkış sürecini resmen başlatmasının ardından diğer 27 ülkenin ilk kez bir araya gelerek müzakere stratejisini onaylayacaklarına dikkati çeken Tusk, Brüksel ve Londra arasındaki ilişkilerinin geleceğinin görüşülmesinin şu aşamada masada olmadığını vurguladı.


- "Gelecekten önce geçmişi ele almalıyız"

İlişkilerin geleceğinin ancak Brexit müzakerelerinde yeterli bir ilerleme sonrası tartışılmasını isteyen Tusk, "Bu sadece bir taktik meselesi değil, müzakereleri sonuçlandırmak zorunda olduğumuz sınırlı zaman içinde mümkün olan tek yaklaşım. Başka bir deyişle, ilişkilerin geleceğini tartışmadan önce, geçmişimizi ele almalıyız." ifadesini kullandı.

- Öncelikli üç konu

Vatandaşlar için en iyi güvenceleri sağlamaları gerektiğini kaydeden Tusk, aynı zamanda İngiltere'nin ayrılık kararı öncesi imza attığı finansal yükümlülükleri de yerine getirmesini istedi.

Tusk, son olarak, "Hayırlı Cuma Anlaşması ile tarif edilen barış ve uzlaşı sürecini korumak için İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda arasında yeniden sınırların oluşturulmasından kaçınılmasının amaçlanması gerektiğini de" belirtti.

Tüm bu konularda yeterli ilerleme sağlandığının belirlenmesinin ardından, İngiltere ile AB arasındaki ilişkilerin geleceği konusunda hazırlık görüşmeleri yapılabileceğini ifade eden Tusk, "vatandaşlar, para ve İrlanda" konularında ilerlemenin öncelikli olduğunu vurguladı. Tusk, liderlere, "Önümüzdeki zirvede bu temel ilke etrafında birleşmemizi istiyorum." mesajı gönderdi.

- Brexit müzakereleri

İngiltere, geçene sene haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

Tarafların, 8 Haziran'da yapılacak İngiltere'deki erken genel seçimlerin ardından müzakerelere başlaması ve sürecin iki yıl içinde tamamlanması bekleniyor. AB, müzakerelerde ilerleme kaydedilmeden herhangi bir ticaret anlaşması görüşmesine karşıyken, İngiltere ikisinin aynı anda yürütülmesini istiyor.

AB'nin, İngiltere'nin önceki taahhütlerinden dolayı yaklaşık 60 milyar avroluk bir fatura ödemesi gerektiğini savunması, müzakerelerdeki en zorlayıcı konulardan biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, İngiltere'de yaşayan AB vatandaşları ile AB ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının durumu da önemli bir tartışma konusu.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English