Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: (2) "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızla oturduk, konuştuk. Dedik ki 'Bozuk meralar var, hiç mera vasfı yok. Müsaade edin bunları ağaçlandıralım.' Bu şekilde il bazında bir hazırlık yapıyoruz. Topluca bunları bize verecek ve mera olarak kullanılmayan bozuk meraları tamamen ağaçlandıracağız" "Hayvanlara yönelik bir kanun tasarısı hazırlandı ama kadük kaldı. Bu konuyu inşallah tekrar ele alırız diye düşünüyorum"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bozuk meraları ağaçlandıracaklarını belirterek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızla oturduk, konuştuk. Dedik ki 'Bozuk meralar var, hiç mera vasfı yok. Müsaade edin bunları ağaçlandıralım.' Bu şekilde il bazında bir hazırlık yapıyoruz. Topluca bunları bize verecek ve mera olarak kullanılmayan bozuk meraları tamamen ağaçlandıracağız." dedi.

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Denizli'den Ankara'ya kadar ağaçlandırma yapılmasına yönelik bir soru üzerine Eroğlu, bunun "mümkün" olduğunu ancak genel olarak ağaçlandırılacak bir alanın kalmadığını söyledi.

Okul bahçeleri, hastane yolları, mezarlıkların hepsini ağaçlandırdıklarını ve vatandaşa da ücretsiz fidan verdiklerini aktaran Eroğlu, "Geçtiğimiz haftalarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızla oturduk, konuştuk. Dedik ki 'Bozuk meralar var, hiç mera vasfı yok. Müsaade edin bunları ağaçlandıralım.' Bu şekilde il bazında bir hazırlık yapıyoruz. Topluca bunları bize verecek ve mera olarak kullanılmayan bozuk meraları tamamen ağaçlandıracağız." diye konuştu.

Eroğlu, meraları üçe ayırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Birincisi 'çok iyi mera' bu kesinlikle korunacak. Meraları koruma kanunu var başka maksatla kullanılamıyor. İkincisi 'mera vasfı bozuk fakat hayvancılık açısından kullanılması önemli olanları' da hem Orman Bakanlığı hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı buraları ıslah edecek. Üçüncüsü de 'mera olarak kullanılması mümkün olmayan dik yamaçlar, bozkırlar gibi hayvancılık yapılmayan meralar. Bunları toptan alıp ağaçlandırmak maksadıyla bir mutabakata vardık."

Kimyasal gübrelerin ormanların ve tarlaların yakınlarına atılmaması konusundaki çalışmaları tamamlayacaklarını dile getiren Eroğlu, barajlara ilişkin bir soru üzerine Kars Barajı'nın bittiği, Kağızman Barajı'nın temelini attıkları yanıtını verdi.

Bir başka soru üzerine Eroğlu, sivil toplum kuruluşlarıyla herhangi bir problemlerinin olmadığına işaret ederek, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu'nu hazırlarken bütün sivil toplum kuruluşlarını çağırıp, hepsiyle toplantı yaptıklarını vurguladı.

Fidanların bakımına ilişkin bir soruya ise Eroğlu, "Dikilen fidanların bakımı konusunda haklısınız, talimat verdim. Dikilen fidanların mutlaka bakımının yapılması gerekiyor." dedi.

Hidroelektrik Santrallerine (HES) ilişkin olarak da Eroğlu, HES'leri sadece elektrik üretmek için değil aynı zamanda taşkınları korumak için de yaptıklarını vurguladı.

Bir milletvekilinin, "Orman alanları daralıyor" şeklindeki değerlendirmesinin de doğru olmadığını aktaran Eroğlu, "Neden? Daha önce orman kadastrosu vardı kendi başına çalışma yapıyordu. Biz ilk defa hükümetimiz döneminde orman kadastrosuyla tapu kadastrosunu bir araya getirdik. Şimdi ormanların tapusunu aldık. Bizzat evvelki sene yüzde 80'inin tapusunu ben Orman Genel Müdürüne bizzat teslim ettim." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, orman tapusu ile ormanların koordinatlarının belirlendiğine dikkati çekerek, orman envanter tespitine ilişkin de ilmi bir çalışma yürütüldüğünü ve kayıt tutulduğunu söyledi.

Yanan alanları başka hiçbir maksatla tahsis etmeyeceklerinin altını çizen Eroğlu, bu konuda milletvekillerine "Bize bir örnek gösterin." diye sordu.

- Çamburnu'ndaki orman yangını

Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Çamburnu'nda çıkan yangının ardından yapılaşma iddialarının hatırlatılması üzerine Eroğlu, buradaki yangının tamamen örtü yangını olduğunu, ağaçların yanmadığını söyledi.

Çamburnu'nda milli parklara ait bir tabiat parkı ve orman içinde evlerin bulunduğunu belirterek, buradaki alanın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait olduğunu, işletmesini yaparak, kira ücreti aldığını anlattı.

Bir milletvekilinin, "Siz bazı alanları peşkeş çekiyorsunuz." ifadeleri üzerine de Eroğlu, "Kati suretle biz de bütün alanlar ihaleyle yapılıyor, açık, şeffaf. Bizim bakanlıkta her şey şeffaftır. Onu özetle vurgulamak istiyorum." yanıtını verdi.

Eroğlu, Çamburnu'yla ilgili yanan alanı fotoğraflarla göstererek, tabiat parkının yanan alanla hiçbir ilgisi olmadığını bildirdi.

Sınırları aşan suların önemine değinen Eroğlu, bu amaçla Türkiye Su Enstitüsünün (SUEN) kurulduğunu, çok sayıda uzmanın bu konuda çalıştığını anlattı.

SUEN'in Asya, Afrika ve Avrupa'dan 30 ülkeden 430 yabancı su ve atık su uzmanına eğitim verdiğini ve dünyadaki bütün su politikalarını da takip ettiğini dile getirdi.

Bir başka soru üzerine rotasyonun "sürgün" olmadığını aktaran Eroğlu, "Bir kişi 15-20 yıl bir yerde çalışınca heyecanını kaybediyor. Bunu adil bir şekilde uyguluyoruz. Eşit oluyor. Talepleri dikkate alarak, puan durumuna göre yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Eroğlu, hayvanlara yönelik şiddete ilişkin bir soruya ise "Hayvanlara yönelik bir kanun tasarısı hazırlandı ama kadük kaldı. Bu konuyu inşallah tekrar ele alırız diye düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Su kalitesinin önemine de dikkati çeken Eroğlu, İSKİ Genel Müdürlüğü döneminde evinde İSKİ suyunu kullandığını belirterek, "İstanbul'un suyuna güveniyorum. Çünkü çok ileri arıtma tesisleri kurduk." dedi.

- "Bir gram suyun firmalar tarafından satılması söz konusu değil"

HES'lere ilişkin bir soru üzerine de Eroğlu, "HES'lere ilişkin bir gram suyun firmalar tarafından satılması, kullanılması söz konusu değil. Sadece elektrik üretebilir, suyun gücünden istifade ederek." yanıtını verdi.

Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsünün 2018 yılı bütçeleri kabul edildi.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English