Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi hurma! Mide problemlerine faydası saymakla bitmiyor

Ramazan ayında insanların yaygın şikâyetlerinden birinin sindirim sisteminin düzenli çalışmaması sebebiyle oluşan hazımsızlık problemleri olduğunu söyleyen Diyetisyen Cansu Özçelik, “Hurma, mide asidini dengeleyerek midede oluşabilecek sorunları önlemektedir. Aşırıya kaçmamakla birlikte tüketilen hurma, mide problemlerini olumlu yönde etkileyebilir” dedi.

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi hurma! Mide problemlerine faydası saymakla bitmiyor

VM Medical Park Pendik Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Cansu Özçelik, Ramazan ayı beslenmesinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve bu ay sıklıkla tüketilen hurmanın faydaları konusunda açıklamalarda bulundu.

DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ

Ramazan ayında dengeli beslenmenin önemine değinen Uzm. Dyt. Özçelik, “Uzun süreler aç kaldığımız, beslenme alışkanlıklarımızın ve saatlerinin değiştiği bu ayda dengeli beslenmek, her zamankinden çok önemlidir. Düzenli beslenerek Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olmak mümkündür” diye konuştu.

SAHUR GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Ramazanda mutlaka sahura kalkılması gerekildiğini hatırlatan Özçelik, “Öncelikle, sahura kalkma alışkanlığının edinilmesi önemlidir. Kişilerin sahura kalkarak yemek yemesi, gün içerisindeki açlık süresinin azaltılmasını sağlamaktadır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir. Yoğun bir çalışma temposunda olan, işlerinde fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmelilerdir” dedi.

BESİNLER YAVAŞ VE AZ MİKTARDA YENİLMELİ

İftarda hızlı yemek yenilmemesi gerektiğinin altını çizen Özçelik, “Oruç vakitlerinde midemiz uzun süre boş kaldıktan sonra bir anda çok fazla miktarda beslenmek, mide ve kalp sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu yüzden yavaş yavaş ve az miktarlarda besin tüketilmelidir. Beslenme dengesini bozmamak için iftar ile sahur arasına da mutlaka bir ara öğün konulmalıdır” şeklinde konuştu.

REFLÜ PROBLEMLERİ GÖRÜLEBİLİR

Ramazan ayında sık karşılaşılan sağlık problemlerinden de bahseden Özçelik, “Bu dönemde en sık karşılaşılan problemler, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü ve bağırsaklardaki hareketsizlik sonucu görülen kabızlıktır. Bu nedenle yemekten hemen sonra uyumak, reflüye davetiye çıkarmaktadır” dedi.

HURMA KABIZLIĞA İYİ GELİR

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden hurmanın faydalarına dikkat çeken Özçelik, şu bilgileri paylaştı:

“Ramazan ayında insanların yaygın şikâyetlerinden biri, sindirim sisteminin düzenli çalışmaması nedeniyle oluşan hazımsızlık problemleridir. Hurma, mide asidini dengeleyerek midede oluşabilecek sorunları önlemektedir. Bir diğer ifadeyle aşırıya kaçmamakla birlikte tüketilen hurma, mide problemlerini olumlu yönde etkileyebilir. Yüksek lif açısından zengin bir besin kaynağı olduğu için bağırsakları çalıştırmada da önemli bir rol oynar. Metabolizmayı hızlandırarak sindirim sisteminden kaynaklanacak hastalık risklerini de azaltır. Aynı zamanda kansızlığa da iyi gelmektedir.”

FAZLA TÜKETİLİRSE KİLO ALIMINA NEDEN OLABİLİR

Hurmanın gün içinde ne kadar fazla tüketildiğinin fark edilmeyebileceğini dile getiren Özçelik, “Ancak gereğinden fazla hurma tüketen bireylerin kan şekerinde dalgalanmalar olabilir. Kan şekerinde dengesiz artışlara sebep olabilecek bu sorun da kilo artışlarını da beraberinde getirir. Özellikle Ramazan ayında kilo problemlerinden kaçınmak için dengeli beslenmeye öncelik verenlerin, hurma tüketiminde de aşırıya kaçmaması gerekir” açıklamasında bulundu.

UZUN SÜREN AÇLIK SONRASINDA MİDEYİ RAHATLATIR

Orucu hurma ile açmanın doğru olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Özçelik, “Tüm gün aç kaldıktan sonra birden ağır yemekle başlamak, sağlık açısından uygun değildir. Bu yüzden mideyi rahatlatmak için su ve hurmayla oruç açmak daha doğru olmaktadır. Su içmek, susuzluğu giderirken hurma da vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin alınmasını sağlayarak kan şekerini düzenler” dedi.


Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English