Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya ile özdeşleşen obruklar, 16 farklı il için de risk oluşturuyor!

Konya ile özdeşleşen obruklar, 16 farklı il için risk oluşturuyor. Bu kapsamda 16 şehir için de Konya'daki gibi obruk risk haritasının hayata geçirilmesi planlanıyor. Konuyla ilgili konuşan Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fetullah Arık, "Karaman, Aksaray, Niğde yine Konya kuzeyindeki Ankara'da, Eskişehir'de, Sivas, Çankırı, Yozgat, Çorum'da, daha Doğu'ya doğru Bitlis'te, Siirt'te, Batman'da, Diyarbakır'da, daha batıya gittiğimizde Afyonkarahisar'da, Denizli'de, Manisa'da obruklar oluyor, olmaya devam ediyor" dedi.

Konya ile özdeşleşen obruklar, 16 farklı il için de risk oluşturuyor!

Konya Havzası'ndaki yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesi ile oluşan obrukların sayısı, 2 bin 200'ü geçti.FARKLI İLÇELERDE DE GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Çoğunlukla Karapınar ilçesinde oluşan obruklar, son yıllarda aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra ile Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de görülmeye başlandı.OBRUK RİSK HARİTASI OLUŞTURULDU

Bunun üzerine AFAD ile Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi, risk haritası çıkartmak için harekete geçti. 3 yıl süren çalışma sonucu obruk risk haritası oluşturuldu. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, projenin Konya Ovası'nda sona erdiğini ancak tüm Türkiye'de devam edeceğini söyledi.'700 CİVARINDA DERİN OBRUK TESPİT ETTİK'

Prof. Dr. Arık, "Başta kuraklık olmak üzere, yer altındaki kayaçların yapısı ve yapısalcılığın jeolojik özelliklerine bağlı olarak obrukların son yıllarda sayıları giderek arttı. Temel neden; şu anda iklim değişikliği kuraklık tabii. Bölgedeki aşırı su talebinin de buna katkı sağladığını söyleyebiliriz. Konya'da uzun yıllardır AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi olarak yapmış olduğumuz çalışma, geçtiğimiz yıl sonuçlandı ve eylem planına dönüştü. Eylem planı içerisinde konuyla ilgili bütün paydaşlara belirgin sorumluluklar yükleniyor. Özellikle başta Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri yine kurumlar bazında baktığınızda Devlet Su İşleri, yine tarımla ilgili kuruluşlarımızın tamamına özellikle su kullanımı ile ilgili birtakım ödevler yüklüyor. Bölge içerisindeki obrukların sayısıyla bir bakıma envanter bilgiler ortaya konulmuş oldu. Bu çalışmalar neticesinde 700 civarında derin obruk tespit ettik. Yine bin 500 üzerinde de sığ obruk yapısı tespit edilmiş oldu. 2023 yılı içinde de obruklar oluşmaya devam etti. Hala 2024 içerisinde oluşuyor. Bölgede obruk artık kronik bir sorun haline geldi. Daha uzun yıllar böyle devam edeceğe benziyor" dedi.'KONYA'DA OBRUĞA DUYARLI ALANLARIN HARİTASI KONULDU'

Prof. Dr. Arık, "Çalışmalar neticesinde bölgedeki obruğa duyarlı alanların haritası ortaya konuldu. Tıpkı Türkiye deprem bölgeleri haritası gibi, obruğa yüksek derecede duyarlı olanlar, daha az duyarlı olan ya da obruk olmayacak alanlar aşağı yukarı tespit edilmiş oldu. Buna göre de bundan sonra yapılacak olan bütün planlamalarda imar planları, tarımsal planlama, bu harita göz önüne alınarak devam edecektir. Tabii bu çalışmalardan sonra Türkiye'de obruk oluşması mümkün olan diğer iller var. Şu anda 16 il acil durumda görünüyor. Konya'nın hemen yakın çevresindeki Karaman, Aksaray, Niğde yine Konya kuzeyindeki Ankara'da, Eskişehir'de, Sivas, Çankırı, Yozgat, Çorum'da, daha Doğu'ya doğru Bitlis'te, Siirt'te, Batman'da, Diyarbakır'da, daha batıya gittiğimizde Afyonkarahisar'da, Denizli'de, Manisa'da obruklar oluyor, olmaya devam ediyor. Bu illerdeki AFAD görevlileri, teknik elemanlar ve müdürlerle geçtiğimiz yıl kasım ayında bir eğitim semineri düzenlenmiş oldu. Bu arkadaşlar da obruklarla ilgili ön bilgi aldılar ve Konya'dakine benzer bir çalışma yürütmek için adım attılar. Tüm Türkiye sathına, obruk risk haritası yayılacak" diye konuştu.


Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 2
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Uzunkavaklı
    18 gün önce

    Anadolunun ortasına, Türkiye'nin az yağış alan bölgelerinin başında gelen Konya ovasında kuru tarım yerine sulu tarım yaparsanız, özellikle bu bölgede yetiştirilmesi gerekmeyen mısır gibi ürünleri, şeker pancarını ektirir, ekimden hasata kadar vahşice, hunharca yer altı sularını sömürerek sulama yaparsanız böyle çöker. Obruk araştırmaları kadar, iklime uygun, susuz tarım yapılabilecek ürünler üzerinde de araştırma yapılmalı. Yoksa delik deşik olacak memleket. En sonunda şehirlerin de altı oyulacak ve topluca yere batacak. Bu şimdi olmaz belki, ama 10-20 sene sonra muhakkak olacaktır.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • CS
    Cabbar Seydişehir
    21 gün önce

    Temennimiz Çumra da tarımın komple bitmesi kul hakkı na giriyor lar

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • O
    ovalı
    21 gün önce

    yer altı sularının çekilip toprağın çökmesi ile obruk oluşuyor. tarla ile uğraşan kişilere yetkili abiler bu bölgeler şu ürüne uygun onun için şu ürünleri ekmelisiniz ve ürünün alım garantisini sağlamalısınız, harici ürün ekmek yasak, 3 defa yasağa uymayan kişilerin tarlalarını satışa çıkartıp aynı soy isim ve dayı, hala bağı olmayan kişilere satılabilecek şekilde düzen oluşturmadığınız müddetçe çökmeye devam etsin, çöktükçe çösün, obruk içinde obruk oluşsun ;)

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English