Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ergün Atalay'dan asgari ücret açıklaması: Pazarlık 7 bin 785 liradan başlayacak

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette taban sınırı açıkladı. Atalay, "Açlık sınırı 7 bin 785 lira. Komisyonda pazarlık bu sınırdan başlayacak" dedi.

Ergün Atalay’dan asgari ücret açıklaması: Pazarlık 7 bin 785 liradan başlayacak
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki ilk toplantıyla başlayacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), bu toplantıdan önce Başkanlar Kurulu'nu topladı.

Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katıldığı toplantıda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alınıp, görüşmelerde izlenecek yol haritası masaya yatırıldı.

Toplantı sonrası TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, açıklama yaptı.
"Pazarlık 7 bin 785 liradan başlayacak"
Ergün Atalay, "Asgari ücret pazarlığı 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak. Razı gelmeyeceğimiz rakama imza atmayacağız." dedi.

"Vergiyle ilgili düzenleme yapılmalı"
Vergi konusunda düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Ergün Atalay, "TÜRK-İŞ'in yoksulluk rakamı 10 bin 170 lira. Rakam söylemek kolay. Vergiyi konuşmak lazım. 20 sene evvel vergi asgari ücretin 20 katıydı şimdi 5 katı bile değil. Vergi ile ilgili ülkeyi yönetenlerin düzenleme yapması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"İşçinin memnun olmadığı rakama imza atmayız"
"Bugün komisyonumuz asgari ücreti 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak onun üzerine ne kadar çıkabiliyorsak." diyen Ergün Atalay, "Komisyonu, başkanları, toplumun kesiminin razı gelecek rakam olursa altına imza atarız. İşçinin memnun olmadığı rakamın altına ne imza atarız ne otururuz. Bugün 5 bin 500 liradan oturmayacak komisyon 7 bin 785 lira, bu bizim teklifimiz değildi, açlık sınırını açıkladık. TV’lerin bir bölümünde TÜRK -İŞ bunu istiyormuş gibi söylüyorlar. Bunu anlatıyorum, kamuoyunun istediği bir ücret varsa imza atarız." şeklinde konuştu.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Komisyon adil değil"
"Komisyon 15 kişiden oluşuyor. Her ortamda anlatmaya gayret ediyorum. Biz 5 kişiyiz. Burada da 5 kişisin, komisyon adil değil. Asgari ücrette kim Bartın'da çalışan terzinin çırağı, Artvin'deki çırak bunlar bu ülkenin kardeşimiz ama bunların kayıtları bizde olmayan insan topluluğu. Öyle bir imkan olsa da adil komisyon olsa, o komisyonun içinde de tamamı asgari ücretli olsa. Komisyon 15 kişiden oluşuyor. Her ortamda anlatmaya gayret ediyorum.

"Enflasyon da artmasın, asgari ücret de artmasın"
Enflasyon da artmasın, asgari ücret de artmasın. Asgari ücret konuşulmaya başlandığında zam devam ediyor. Ev sahipleri konuşuyor asgari ücret artacak ben kirayı güncelleyeyim. Merhametli olmak lazım. Bu ülkenin 8 milyonu asgari ücretle geçiniyor. Asgari ücret geçim ücreti oldu, bu sarmaldan çıkmak lazım.

"10 yıldır çalışan asgari ücretliler var"
10 yıldır çalışan asgari ücretliler var. 10 yıldır çalışan teknik elemanlar ne olacak? TÜRK-İŞ’in söylediği net, açlık sınırı ortada, biz açlık sınırında oturacağız. Onun üzerinde işveren ne rakam getirecek görelim, hükümet ne getirecek görelim, katılmadığımız bir rakam olursa bunu imzalamayız, 7-8 tane açıklama var. Burada açıklaması gereken biziz, biz duruyoruz onlar da kanaatini söylüyor. Söylemek kolay, söylediğini yerine getirmek lazım.

"Önümüze getirsinler kararımızı veririz"
Yüzde 138 gıda enflasyonu var biz onu da açıkladık. Gıda enflasyonu ortada, yoksulluk ortada buna göre ülkeyi yönetenler işverenler elini taşın altına koyacağız diyorlar, koysunlar görelim, makul rakam getirirlerse problem yok, getirmezlerse biz orada olmayacağımızı ifade ettik. Biz 5 bin 500 lira ile masaya oturmuyoruz. 7 bin 785 lira ile oturuyoruz. Makul rakam herkese göre değişir, önümüze getirsinler, kararımızı veririz."

Asgari ücret teklifleri ve senaryolar
Bugün saat 14.00'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirecek ilk toplantı öncesi, siyasi partilerin ve sendikaların asgari ücret teklifleri belli oldu.

Buna göre sendikalardan TÜRK-İŞ pazarlık sınırını 7 bin 785 lira olarak belirledi. DİSK ise asgari ücret için 13 bin 200 lira talep etti.

Siyasi partilerden ise, CHP 10 bin TL, İyi Parti 9 bin 600 TL, HDP ise asgari ücretin en az 12 bin lira seviyelerine ulaşmasını istedi.

Yapılan matematiksel hesaplamalarla ise yüzde 40 zam yapılması durumunda asgari ücret 7 bin 700 seviyesine, yüzde 50 zam yapılması durumunda ise 8 bin 250 seviyesine çıkacak.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre bir artış gerçekleşmesi durumunda ise asgari ücret 8 bin 350 lira seviyelerine çıkmış olacak.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 1
  • 10
  • 6
  • 1
  • 10
  • 0
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    Ali
    1 yıl önce

    Kapatmada ortalık kavuşacaktı kapattı gereğini yaptı yakında eko milketbekili

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • OK
    Öz konyalıdan
    1 yıl önce

    Ah tuzu kurular ah tok açın halinden anlamaz işte hani ağzınızda 10000tl vardı noldu birde gıcık gıcık dillendirip durmayın herzaman aynı mevzu şu olacak diyip geçin şeffaf olun biraz

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
  • D
    dobra42
    1 yıl önce

    Yine yaptın yapacağını.. bu sefer mikrofonlardan uzak oynadın

    • Cevapla
    • Begen (7)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English