Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İsrail'in Gazze'ye saldırılarından kaçan yüzlerce Filistinli, Mısır sınırı yakınlarına sığındı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nde kara işgalini genişletmesi ve saldırılarını yoğunlaştırmasının ardından yüzlerce Filistinli Mısır sınırı yakınlarındaki Refah bölgesinde yer alan açık alanlara sığındı.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarından kaçan yüzlerce Filistinli, Mısır sınırı yakınlarına sığındı

Gazze'deki AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin en fazla nüfus yoğunluğuna sahip ikinci şehri Han Yunus'un etrafında zırhlı araç ile tanklarını konuşlandırdığı ve kara saldırısına hazırlandığı belirtildi.

 

Han Yunus'un doğu ve kuzeydoğusundaki İsrail bombardımanından kaçan yüzlerce Filistinli, Refah kentinin batısında, Mısır sınırı yakınlarındaki açık alanlara sığınmak zorunda kaldı.

Aralarında her yaştan Filistinlinin bulunduğu yüzlerce sivilin, elektrik, temiz su, yeterli gıda ve insani yardımın bulunmadığı Refah'ın batısındaki açık arazide sığınmak için geçici çadır benzeri derme çatma yapılar kurmaya çalıştığı gözlemlendi.

 

BM: İsrail'in tahliye emri verdiği bölgede 117 bin nüfus yaşıyordu
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), yayınladığı son raporunda, İsrail ordusunun Gazze'de yayınladığı harita üzerinden tahliye emri verdiği Han Yunus kenti mahallelerinde savaş öncesinde 117 bin Filistinlinin yaşadığına işaret etti.

 

Raporda, İsrail ordusunun açıkladığı bölgede BM'nin 21 ayrı merkezinde yerlerinden edilmiş 50 bin Filistinlinin yaşadığı, bu bölgelerin çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen yeni sığınmacılar ile birlikte "aşırı kalabalık" hale geldiği belirtildi.

 

OCHA raporunda, uluslararası insancıl hukuka göre savaşan tarafların "sivillerin güvenli tahliyesinden sorumlu" olduğu, "emniyet, sığınak, beslenme, hijyen ve aile fertlerinin birbirinden ayrılmamasının sağlaması gerektiği" kaydedildi.

 

24 saatte 316 Filistinli öldürüldü
OCHA, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2 Aralık öğlen saatlerinden itibaren 24 saat içinde 316 Filistinlinin öldürüldüğünü ve 664 kişinin de yaralandığını açıkladı.

 

Gazze Şeridi içinde sadece Refah kentine yardım dağıtılabildiğini aktaran OCHA, Han Yunus bölgelerine dağıtılan yardımların ise "devam eden saldırılar ve İsrail ordusunun engellemeleri" nedeniyle kesintiye uğradığını bildirdi.

 

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısının 376 artarak 15 bin 899'a yükseldiği belirtildi.

 

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), merkez, Han Yunus ve Mısır sınırı yakınındaki Refah'ta yaklaşık 958 bin Filistinlinin 99 ayrı merkeze sığındığını paylaşmıştı.

 

UNRWA, İsrail ordusunun yoğun biçimde saldırdığı Gazze Şeridi'nde göçe zorlanan Filistinli sayısını 1,9 milyon olarak açıklamıştı.

 

UNRWA'nın paylaştığı rakamlara göre, abluka ve işgal altındaki 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'deki Filistinlilerin yaklaşık 5'te 4'ü yerinden zorla göç ettirilmiş durumda.

 

Gazze'nin en büyük ikinci yerleşimi askeri bölge
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi ve daha sonra 3 gün daha uzatılmıştı.

İsrail ordusu, 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin hemen ardından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına yeniden başlamıştı.

 

Gazze'nin güneyinde denizden 4 kilometre içerideki Han Yunus kenti, savaş öncesinde 54 kilometrekare alanda yaklaşık 207 bin nüfusuyla Gazze Şeridi'nin şehir merkezinden sonra en yoğun nüfusa sahip ikinci bölgesi olarak biliniyor. İsrail ordusu, 1 Aralık'ta Gazze Şeridi'ne saldırıları yeniden başlatmasının ardından bu bölgeyi askeri bölge ilan etmişti.

 

İsrail hükümetinin, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı ve hatta "deniz yollarının da açılmasıyla" Gazze Şeridindeki Filistinlilerin tehcir edilerek nüfusun azaltılması planları konusunda çalışma yaptığı bildirilmişti.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English