Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Filistinliler, Gazze'deki göletin taşması ve evlerin atık sular altında kalmasından endişeli

İsrail saldırıları nedeniyle tahrip olan kanalizasyon şebekesinden atık suların sızdığı Gazze kentinin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Göleti'nin şiddetli yağışlar nedeniyle taşması ve evlerin atık sular altında kalmasından endişe ediliyor.

Filistinliler, Gazze’deki göletin taşması ve evlerin atık sular altında kalmasından endişeli

İsrail'in 7 Ekim'de başladığı yıkıcı saldırılarının kanalizasyon şebekesini tahrip etmesi, Gazze kentinde yağmur sularının toplanması için tahsis edilen Şeyh Rıdvan Göleti'ne atık suların sızmasına neden oldu.

 

Hem İsrail'in aralıksız saldırıları ve bu saldırılarda binalarının ve teçhizatının hedef alınması hem yakıt kıtlığı nedeniyle hizmetlerinin çoğunu sunamaz duruma gelen Gazze Belediyesi de göletteki suyu tahliye edemiyor.

 

Bölge halkının endişesi

Şeyh Rıdvan Göleti yakınlarındaki El-Manara Mahallesi sakinlerinden Filistinli Muhammed el-Hadari, AA muhabirine yaptığı açıklamada göletin taşması ve bölgenin sular altında kalmasının kendilerini kaygılandırdığını ifade etti.

 

Göletin her yıl dolduğunu söyleyen Hadari, 2013 yılında yağmur sularıyla dolan göletin taştığını, zemin ve birinci katlardaki evlerin sular altında kaldığını aktardı.

 

Hadari, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanları sonrası geniş alanların tahrip olduğunu, bölgenin alt yapısının değiştiğini bunun da olası bir taşkını kaçınılmaz kıldığını ifade etti.

Şeyh Rıdvan Göleti'ndeki pompalama sisteminin yakıtın olmaması nedeniyle durduğunu belirten Hadari, Arap ülkelerine, El-Manara Mahallesi'nin maruz kaldığı bu tekrarlayan soruna müdahale etme çağrısında bulundu.

 

"Kalabalık nüfusa sahip bölge için bir felaket"

Başka bir mahalle sakini Nail el-Yazıcı ise İsrail'in birkaç hafta önceki saldırılarında evinin kısmen zarar gördüğünü söyledi.

 

Yazıcı, "Bölgedeki nüfus da göz önüne alınırsa Şeyh Rıdvan Göleti'nin taşması durumunda kesin bir felaket yaşanacak." diye konuştu.

 

İsrail'in bölgeyi hedef alan yoğun saldırıları ve oluşan yıkım nedeniyle çok sayıda kişinin yerlerinden edildiğini aktaran Yazıcı, bunun yanı sıra binlerce kişinin de tehcire maruz bırakıldığını kaydetti.

 

Yazıcı, "Şiddetli yağışların kanalizasyonla karışan gölet suyunun taşmasına, bunun da sağlık ve çevre felaketlerine, hastalıkların yayılmasına yol açmasından endişe ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

Gazze'ye yardım sağlanması çağrısında bulunan Yazıcı, olası bir felaketin önüne geçmek amacıyla göletin pompalarını çalıştırmak için bölgeye yakıt tedarik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze Belediyesi Sözcüsü Husni Muhanna ise söz konusu durumun taşıdığı riske dair "Biriken su seviyesinin kritik seviyelere ulaşmasıyla Şeyh Rıdvan Göleti taşabilir ve çevresindeki yüzlerce ev kanalizasyon suyu altında kalabilir." dedi.

 

Muhanna, sözlerine şöyle devam etti:

 

"Gazze kentinde yağmur bir veya iki gün daha yağmaya devam ederse bu kaçınılmaz şekilde göletin suyunun taşmasına neden olacak. Bu durum da can ve mal kaybına yol açacak, bölgedeki sağlık ve çevre krizlerini daha da derinleştirecek."

 

Bu göletin yağmur sularını toplamak için yapıldığını ifade eden Muhanna ancak İsrail ordusunun kanalizasyon şebekesini hedef alması nedeniyle atık suyun göletteki suya karıştığını belirtti.

Sözcü Muhanna, göletin içerisindeki suyu denize boşaltacak pompaları çalıştırmak için gerekli yakıtın tükendiğini kaydetti.

 

Belediyenin kasım ayından bu yana herhangi bir şekilde yakıt tedarik edemediğini dile getiren Muhanna, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletlere ait kurumlara, pompaların çalıştırılması için gerekli yakıtın sağlanması çağrısında bulundu.


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English