Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Ülkelerin meclislerinden Türkiye'deki depreme taziye ve destek mesajı

06.02.2023 11:54:00
Ülkelerin meclislerinden Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle taziye ve destek mesajları geldi.
TBMM Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen depremin ardından KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Azerbaycan Meclis Başkanı Sahibe Gafarova ile Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, Şentop'u aradı.Töre, Gafarova ve Damka, TBMM Başkanı Şentop'a taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cezayir’den  taziye mesajı
Cezayir, Kahramanmaraş merkezli depremdeki can kayıpları nedeniyle Türkiye ve Suriye halkına başsağlığı diledi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Cezayir, kardeş Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki kardeşleriyle bu acı dramın acısını paylaşıyor, bu iki kardeş ülkeyle tam dayanışma içinde olduğunu teyit ediyor ve bu çileyi büyük bir sabır, kararlılık ve sebatla aşmalarını temenni ediyor." ifadelerine yer verildi.Açıklamada, Cezayir'in iki ülke halkına ve devletine taziyelerini sunduğu ifade edildi.

Umman Sultanı Bin Tarık'tan taziye mesajı
Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi.

Umman resmi ajansı ONA'nın haberine göre, Sultan Bin Tarık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği mesajda Türk halkına ve depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

Bin Tarık, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına sabır diledi.

Umman Dışişleri Bakanlığı da daha önce yaptığı yazılı açıklamada, depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını belirtmişti.

Çin'den,  taziye mesajı
Çin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'deki olağan basın toplantısında, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremle ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, "Hayatını kaybedenler için başsağlığı, yaslı ailelerine sabır diliyoruz.

Umarız evlerini en kısa sürede yeniden inşa ederler.” dedi.Çin’in Türkiye’deki diplomatik temsilciliği ve konsolosluklarının en kısa zamanda acil durum mekanizmasını devreye sokacağını ve depremden etkilenen Çin vatandaşları ile ilgili bilgi toplayacaklarını dile getiren Sözcü Mao, şunları kaydetti: “Şu ana dek (Çin vatandaşlarından) can kaybı bildirilmedi.
Sahadaki durumu yakından izliyoruz ve ihtiyaç duyan vatandaşlara konsolosluk koruması sağlayacağız. Vatandaşlarımıza depremin artçı etkilerine karşı dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz."

​Ürdün,  Türkiye'ye taziyelerini iletti
Ürdün, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremdeki can kayıpları için Türkiye'ye taziye dileklerini iletti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, sabahın erken saatlerinde meydana gelen, çok sayıda can kaybı ve yaralanmaya neden olan deprem için Türkiye Cumhuriyeti'ne taziye dileklerini sunmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Ürdün'ün kardeş Türk halkıyla ile dayanışma içerisinde olduğu belirtilerek, depremde vefat edenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilendi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli ve 10 ili etkileyen deprem, Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak'ta da hissedilmişti. 

​Libya Başbakanı Dibeybe'den taziye mesajı 
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, bölge ülkelerinin de etkilendiği Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı paylaştı.

Başbakan Dibeybe, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle Türkiye, Suriye ve Lübnan ile tam dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Depremden etkilenenlerin sağlık ve güvenliği için duacı olduklarını kaydeden Dibeybe, "Türkiye, Suriye ve Lübnan'daki kardeşlerimize taziyelerimi sunuyorum; ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Halen enkaz altındakilerin de sağlıkla kurtulmalarını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüşerek taziyelerini sunduğunu aktardı.

Menguş, Twitter hesabından paylaştığı taziye mesajında, "Haberi alır almaz, yıkıcı deprem felaketiyle karşı karşıya kalan Türk halkıyla tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek için kardeşim Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradım. En derin taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verdi.

İran'dan, taziye mesajı
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları nedeniyle Türkiye ve Suriye halkına başsağlığı diledi.

Kenani, başkent Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında yaptığı konuşmada, İran’ın, depremden etkilenen Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduğunu belirtti.

Türkiye ve Suriye halkına başsağlığı dileyen Kenani, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılar için de acil şifalar diledi.

İranlı yetkili, ihtiyaç duyulması halinde İran'ın komşuluk ve dostluk ilişkileri çerçevesinde iki ülkeye yardım etmeye hazır olduğunu da kaydetti.

İsrail Başbakanı'ndan  taziye mesajı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımlayarak ilgili tüm otoritelere tıbbi yardım, arama kurtarma desteği vermek üzere hazırlanmaları için talimat verdiğini açıkladı.

Netanyahu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in tüm vatandaşları adına, bölgemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle Türk halkına bu zor zamanda taziyelerimi bildiririm." ifadelerine yer verdi.

İsrail'deki ilgili tüm otoritelere tıbbi yardım, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere hazırlanmaları için talimat verdiğini aktaran Netanyahu, İsrail Dışişleri ve Savunma bakanlarının Türk mevkidaşlarıyla iletişim halinde olduğu ve ilgili heyetin "en kısa süre içinde yola çıkması için çalışmalarını tamamlayacaklarını" kaydetti.

​Lübnan'dan taziye mesajları
Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle taziye mesajı yayımladı.

Hariri, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Türkiye ve Suriye'deki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yarılara da acil şifa diledi.

Lübnan Tarım Bakanı Abbas Hacı Hasan da yaptığı paylaşımda, "Gece vakti Türkiye ve Suriye'yi vuran depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Hasan, yaşanan felaketten dolayı Suriye ve Türkiye hükümeti ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Kırgızistan'daki Türk kurumlarından deprem sonrası dayanışma mesajları
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada, "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerimizde de hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Yüce Allah devletimizi ve milletimizi her türlü felaketten korusun." ifadelerine yer verdi.


KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev de "Türkiye’nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem felaketinde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Yüce Rabb'imiz yaralarımızın bir an evvel sarılması için canla başla çalışan tüm yetkililerimize kuvvet versin." ifadesini kullandı.

Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Ülkemizde meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere birçok ilimizde hissedilen depremde can kayıplarımızın olduğunu derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza ve aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." denildi.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada da Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve Türk halkının yanında olunduğu kaydedilerek "Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar dileriz." ifadelerine yer verildi.


Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'den, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı 
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremdeki can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj yollayarak taziyelerini iletti.

Mirziyoyev, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yayımlanan açıklamada da Türkiye'de meydana gelen şiddetli deprem haberini derin üzüntüyle öğrendikleri kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, "Depremde hayatını kaybedenlerin ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesine yer verildi.

Putin, Türkiye'deki deprem nedeniyle Erdoğan'a taziye mesajı 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajını iletti.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Putin, Erdoğan'a Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle telgraf gönderdi.

Putin'in Erdoğan'a mesajında, "Ülkenizde meydana gelen depremin yol açtığı çok sayıdaki can kaybı ve büyük yıkımlar nedeniyle derin başsağlığı dileklerimi kabul edin. Ölenlerin ailesi ve yakınlarına üzüntü ve desteğimi, felaket sonucu yaralananlar için de acil şifalar dileğimi iletmenizi rica ederim. Bu konuda gerekli yardımı sağlamaya hazırız." ifadelerine yer verildi.

​Filistin'den taziye mesajı
Filistin, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Onlarca binanın yıkıldığı depremde hayatını kaybeden yüzlerce şehit için Türkiye ve Suriye'ye en içten taziyelerimizi sunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılar için acil şifa dileklerinde bulunulan açıklamada, Filistin'in Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduğu kaydedildi.

Azerbaycan'dan dayanışma mesajları
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a geçmiş olsun mesajı gönderdi.

Aliyev mesajında, kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberinin kendilerini derinden üzdüğünü kaydetti.

Azerbaycan'ın bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğunun altını çizen Aliyev, "Size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Azerbaycan Başbakanı Esadov'dan taziye mektubu
Azerbaycan Başbakanı Ali Esadov da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a gönderdiği mesajda, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına taziyelerini ileterek yaralılara şifalar diledi.

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı arayarak taziyelerini paylaştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Sizin acınız bizim acımızdır. Biz her zaman kardeş Türkiye'nin yanındayız." ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu arayan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov da Türkiye hükümetine ve halkına taziyelerini bildirdi. Yaralıların bir an önce iyileşmesi temennisinde bulunan Bayramov, Azerbaycan'ın her zaman kardeş Türkiye'nin yanında ve depremin sonuçlarının ortadan kaldırılması yönünde her türlü yardıma hazır olduğunu vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu da bu dayanışma ve destek için teşekkürlerini iletti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da sosyal medyadan, "Türkiye'nin Kahramanmaraş şehrinde meydana gelen şiddetli deprem sonucu can kaybı ve yıkım olduğu haberini derin bir üzüntü ile öğrendik. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına derin hüzünle başsağlığı diliyoruz. Azerbaycan her zaman Türkiye'nin yanındadır." mesajını paylaştı.

370 kişilik arama kurtarma ekipleri Türkiye'ye gelecek
Öte yandan açıklamada, Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığının, Aliyev'in talimatıyla, arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla başlangıç olarak 370 kişiden oluşan kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye hareket etmesi için hazırlık çalışmalarına başladığı ifade edildi.

Ekibin gelecek saatlerde Türkiye'ye hareket edeceği bildirilen açıklamada, tıbbi malzemelerden oluşan yardım uçağının da hazırlandığı ve kısa sürede yola çıkacağı belirtildi.

DİĞER HABERLER