Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Çocukları aileler korumalı!

29.06.2022 17:17:00
Uyuşturucu madde bağımlılığı hakkında değerlendirmede bulunan Konya Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Vaiz Hülya Anıl, bağımlılıkta ailenin önemli etken olduğunu ve çocukları aileler korumazsa kimsenin korumayacağını söyledi.
Konya Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Vaiz Hülya Anıl ve Psikolojik Danışman Muhammed Arıkan, uyuşturucu madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele noktasında izlenmesi gereken adımlar hakkında bilgi verdi. Konya Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Vaiz Hülya Anıl, Türkiye genelinde uzun zamandır uyuşturucu kullanımı ve kaçakçılığı ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları, medya, güvenlik güçleri ile koordineli bir şekilde farkındalık çalışmalarının yürütüldüğü aktardı. Konya’da ise bağımlılık mücadelesinin güçlü bir şekilde sürdürüldüğünün altını çizen Vaiz Hülya Anıl, mücadele konusunda Konya Valiliği himayelerinde, Sağlık Bakanlığı Bağımlılıkla Mücadele ve İçişleri Bakanlığı Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı ile belirlenen stratejilerin altını dolduracak ve mücadeleyi sürekli kılacak çalışmaların devam ettirildiği belirtildi. 
“Ailelere büyük sorumluluk düşüyor”
Vaiz Hülya Anıl, uyuşturucu madde bağımlılığın en çok gençlerde göründüğünü ve ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Gençlerin bilinçsiz bir şekilde madde kullanımına yönlendirilmesinin, yetişkinlere göre daha kolay olduğunu aktaran Vaiz Anıl, bu noktada annelerin sorumluluklarının daha çok olduğunu söyledi. Anıl, “Çocuklarını en iyi anneler tanır. Uyuşturucu bağımlılığında aile çok önemli bir etken, rehberlik açısından aile büyük rol taşıyor” ifadelerini kullandı. 

“Konya, mücadelede kararlı”
Konya’da bağımlılık seferberliği konusunda emin ve kararlı adımların atıldığını söyleyen Anıl, Konya Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında, Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın, 3 ayda bir vali önderliğinde yapıldığını ve kurum amirleri, rektörlükler ile birçok sivil toplum kuruluşunun katılım sağladığı programlarla önemli çalışmalara imza atıldığını aktardı. 

“Yarınlarımız güvende değil!”
Madde kullanımının sağlık, psikolojik, ekonomik, toplumsal olmak üzere her alanda olumsuzlukları olduğu vurgusu yapan Psikolojik Danışman Muhammed Arıkan, bağımlılığın ekonomik boyutlarına değindi. Arıkan, “Bu durum ailelere ekonomik olarak da büyük bir yıkım oluşturuyor. Bağımlı olan bireylerin çoğu çalışmıyor ve bu gereksinimi edinecekleri parayı çoğunlukla ailelerinden temin ediyor. Devamında ise zorbalık, şiddet, hırsızlık gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Sadece ekonomiyle kalmayıp her alanda büyük tahribatlara yol açan bu durum, hepimizi tehdit ediyor. Yarınlarımız güvende değil” şeklinde konuştu. 
“Fiziksel ve zihinsel mücadele gerçekleştiriliyor”
Tedavi süreci hakkında bilgi veren Arıkan, Alkol ve Madde Tedavi Merkezi olan AMATEM’lerin çalışmalarına da değindi. Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü, “Uyuşturucu maddeyi bırakmak isteyen bireylerin ilk adresi AMATEM oluyor.  28 günlük tedavi süreçlerinde kişiye yönelik tedaviler uygulanıyor. Sürece göre iyileşme bazen bir haftada bazense daha uzun sürede gerçekleşiyor. Tedavi sonrası bireylerin hem vücudunun arınması hem de topluma kazandırılmaları ve psikolojik olarak da sinir kontrolünü kazanmaları amaçlanıyor. (Haber- Eylül Aşkın Akçay)

DİĞER HABERLER