Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya'da 19 yaşındaki boksörün ölümüne neden olan bekçinin tahliye kararına tepki

Konya'da sürücüsünün ‘Dur’ ihtarına uymadığı otomobile ateş açarak, arka koltukta oturan boksör Hasan Tekin’in (19) ölümüne neden olan mahalle bekçisi Enes T.(30), 5 yıl hapse çarptırılıp tahliye edildi. Tekin ailesinin avukatları kararı istinafa taşıdı. Tekin’in ablası Fatma Tekin, “İlk mahkemede, apar topar ne olduğunu bile anlamadan tek celsede tahliye kararı verildi. Adaletin yerini bulmasını bekliyoruz. Bu şekilde serbest kalmamalı'' dedi.

Konya’da 19 yaşındaki boksörün ölümüne neden olan bekçinin tahliye kararına tepki
Olay, 3 Eylül 2022 günü Meram ilçesi Yorgancı Mahallesi’nde meydana geldi. Mahalle bekçileri, mahalledeki mesire alanında kimlik kontrolü yaparken, 27 ALT 535 plakalı otomobilin sürücüsüne 'Dur' ihtarında bulundu. Aracı durduran sürücü Yusuf B. (18), kısa süre sonra uzaklaşmak için gaza bastı. Bu sırada yere düşen mahalle bekçisi Enes T., kalkıp otomobile doğru ateş etti. Mermi, otomobilin arka koltuğunda oturan boksör Hasan Tekin’in başına isabet etti. Yaralanan Tekin, kaldırıldığı hastanede 47 gün sonra, 20 Ekim’de hayatını kaybetti. Olayın ardından gözaltına alınan bekçi Enes T., tutuklandı. Sürücüsü Yusuf B.’ye ise 'Ehliyetsiz ve alkollü araç kullanmak', ‘Dur ihtarına uymamak' suçlarından toplam 5 bin 924 lira ceza kesildi, otomobil trafikten menedildi. 
SİLAH KULLANMA YETKİSİNDE AŞIRIYA KAÇMA
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmayla bekçi Enes T. hakkında 'Bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede, şüpheli Enes T'nin, sürücü Yusuf B.’nin kaçmasını engellemek için 'Dur bekçi' diye bağırdığı, şüphelinin buna rağmen kaçmaya devam ettiği belirtildi. Bekçi Tunç'un da kaçışı engellemek amacıyla öldürme kastı olmaksızın havaya doğru ateş etmeyi düşünerek şüpheliyi yakalamayı amaçladığı belirtilen iddianame de ''Ancak aksi sabit olmayan savunmasına göre kendisine mukavemet gösterilmesi üzerine kollarından yaralanması sonucu ayağa kalkmaya çalıştığı sırada kaslarına tam hükmedememesinden veyahut tetiği tam ezememesinden kaynaklı olarak fişek yatağında atışa hazır halde bulunan merminin erken patlaması sonucu, atışı tam ayarlayamadığı ve yapılan tek atışın maktulün başına isabet ederek ölümüne neden olduğu olayda; Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 16’ncı maddesindeki hükme gerekli özenin gösterilmediği, olayın oluşu, şüphelinin olay anındaki durumu ve atış sayısı dikkate alındığında, hukuka uygunluk nedenlerinden kanunun emrini yerine getirmede silah kullanma hak ve yetkisinin icrasında aşırılığa kaçarak, yasaya uygunluk sınırının kast olmaksızın taksirle aşılması durumunun söz konusu olduğu, bu doğrultuda şüphelinin üzerine atılı bulunan 'Taksirle ölüme neden olma' suçunu işlemiş olduğu hukuki görüş ve kanaatine varıldığı, Enes T'nin adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi doğrultusunda, kusurunun ağırlığı nedeniyle taksirle ölüme neden olma suçundan üst sınıra yaklaşmak suretiyle cezalandırılmasına talep olunur” denildi.

‘KASLARIMA HÜKMEDEMEDİM’
Bekçi Enes T., mayıs ayında Konya 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Enes T. savunmasında “Aracın açık olan camından sürücüye kontağı kapatmasını ve belgelerini vermesini söylemeyi düşünüyordum. Sürücü aracı sola doğru kırıp birden gaza bastı. Bunun üzerine ben sol tarafımdan dönerek yere düştüm. Ben de toparlanıp ayağa kalktım, sesli ikazda bulundum. İki elimle silahımı havaya doğrulttum ve ateşledim ancak araç kaçtı. Sonra şarjörümü çıkarmak için silahımı elime aldım, bu sırada avuç içimden ve kolumdan yaralandığımı gördüm. Benim silahımdan çıkan merminin araca veya araçtaki birine isabet ettiği konusunda herhangi bir gözlemim olmadı. Olaydan sonra ben hedef alarak ateş etmedim, zaten böyle bir şey mümkün değildir. Kaldı ki aracı hedef alarak ateş edecek ciddiyette bir durum yoktu. Bu nedenle ben hedef alarak ateş etmedim, yetkimi kullandım. Olay günü havaya ateş etmek istedim ama hem olayın şoku, hem de muhtemelen elimden yaralanmış olmam nedeniyle elime ve koluma tam hükmedemedim. Çünkü olay sonrası şarjörü değiştirmek istediğimde kolumda bir his kaybı olduğunu ve yaralanmalar olduğunu fark ettim. Muhtemelen bu yüzden kaslarıma tam hükmedemedim ve kolumu havaya tam olarak kaldıramadan ateş ettim” ifadelerini kullandı.

TAHLİYE EDİLDİ
Mahkeme heyeti, bekçi Enes T'yi 5 yıl hapse çarptırdı. Mahkeme, sanığın tutuklu bulunduğu süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında ise “Sanık  Enes T'nin cezası tayin edilirken atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, sanığın kusurunun yoğunluğu, meydana gelen neticenin ağırlığı dikkate alınmış ve temel cezası tayin edilirken takdiren teşdit uygulanmıştır. TCK'nın sınırın aşılması maddesi doğrultusunda uygulama yapılırken, sanığın cezasından takdiren 1/6 oranında indirim yapılmıştır. Sanığın eylemini 'Bilinçli taksirle' gerçekleştirdiği anlaşıldığından, taksirin yoğunluğu dikkate alınarak cezası takdiren yarı oranında artırılmıştır. Sanığın duruşmalarda gözlemlenen tutumu, eylem öncesi ve sonrası davranışları, pişmanlığının gözlemlenmemesi dikkate alınmış ve takdiri indirim hükümleri uygulanmamıştır. Sanığa verilen cezanın süresi, eylemin 'Bilinçli taksirle' işlenmiş olması dikkate alınmış, hakkında seçenek yaptırımlara çevirme, erteleme ve hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına hükümleri uygulanmamıştır” denildi. 
Kararın ardından Hasan Tekin’in ailesi istinaf mahkemesine başvurdu. Çarşamba günü Konya Bölge İdare Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nde görülen duruşmada, savcı bir önceki kararın doğru olduğunu belirterek mütalaasında aynı kararı yeniledi. Mahkeme heyeti, mütalaaya karşı savunmalarını yapmaları için duruşmayı erteledi.
AİLEDEN KARARA TEPKİ 
Eksik yargılama yapıldığını öne süren Hasan Tekin'in ablası Fatma Güvenç, şunları söyledi: "Bekçi arkalarından ateş ediyor ve eğimli yolda aşağı doğru inerken diz çöktüğünü iddia ederek ateş ettiğini söylüyor. O kurşun, benim kardeşime isabet ediyor. Öyle bir şeyin olması söz konusu değil. Öldürücü nitelikte olduğu zaten ortada, çünkü o kurşun kafasına isabet ediyor. İlk mahkemede apar topar ne olduğunu bile anlamadan tek celsede tahliye kararı verildi. Hangi talepte bulunduysak ret cevabı geldi.''
Olay yerinde keşif yapılmasını istediklerini söyleyen Güvenç, ''Keşif yapılmasını istiyoruz, reddediliyor. Keşif yapılsa, burada tekrar olay canlandırılsa, bu adamın zaten isabet alarak ateş ettiği ortaya çıkacak. Adaletin yerini bulmasını bekliyoruz. Bizim yaşadığımız acıyı başkasının yaşamamasını istiyoruz. Bu şekilde serbest kalmamalı. Bu böyle devam ederse, sadece bizim değil, başkalarının canı da yanacak. Biz üst mahkemeye tekrar başvurduk. Şu anda zaten yargılamamız devam ediyor. Sonuçta ortada bir can kaybı var. Şu anda hayvanlara bile bir zulüm yapıldığında çok fazla ceza alınıyorken, bir insan kaybetmişiz, nasıl bu kadar hafife alabiliyorlar? Bu çok adaletsizce. Kardeşim başarılı bir sporcuydu, hayalleri vardı” diye konuştu. 

Kaynak: DHA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 6
  • 2
  • 5
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (6)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    konyalı
    215 gün önce

    Bundan sonra dur ihtarına uymayan hiç bir araca ne polis ne bekçi müdahale etmez.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (2)
  • A
    Adalet
    215 gün önce

    Bekçilere yetki verildi diye bir cana kiyilmaz konyada bu kaçıncı oldu araç durmadı diye ateş edemez. polis memurlarımız yapmıyor bekci kim yaaa sizin sevdiğiniz birinin canina kiysa böyle yorumlar yaparmiydiniz acaba

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (3)
  • G
    Gözlemeci
    214 gün önce

    Araç niye durmuyor.

    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • V
    VATANDAŞ
    215 gün önce

    bir musibet bin nasihatten evladır... arkadaşlarınızı doğru düzgün insanlardan seçmelisiniz.

    • Cevapla
    • Begen (12)
    • Begenme (0)
  • K
    Konyali
    216 gün önce

    Bi serseri şoför yüzünden bi serseri kurşunla ölmek. Çok acı Allah rahmet eylesin. Her zaman güvenlik güçleri ile tam uyum içinde olmalıyız.

    • Cevapla
    • Begen (24)
    • Begenme (0)
  • AD
    Ali dayı ali dayı
    216 gün önce

    Aynen bence de söför tutuklanmalılar kurallara göre önce can güvenligin bekcı dogru olanı yapmiş boksor kardeşimize allahtan rahmet ve ailesine bol sabır versin rabbim

    • Begen (14)
    • Begenme (3)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English